Nr. 16 (11 noiembrie 2004)

 Dosar

"Argumentul" lui Gonta in prima instanta
Saptamana trecuta, Judecatoria sectorului Centru a dat, partial, castig de cauza cererii Ilenei Rusu si subsemnatei, in care a fost reclamata punerea pe post la postul de televiziune M1 a unor secvente din viata privata. Continuare 

Mafia "sanatoasa" din Casa Nationala de Asigurari Sociale
Acum cateva zile, ofiterii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) i–au intentat un proces penal Maiei Toncoglaz, presedintele Consiliului Medical al Vitalitatii din cadrul Casei Nationale de Asigurari Sociale (CNAS). Acesteia i se incrimineaza savarsirea infractiunii de corupere pasiva... Continuare 

Mafia "sanatoasa" din Casa Nationala de Asigurari Sociale

Acum cateva zile, ofiterii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) i–au intentat un proces penal Maiei Toncoglaz, presedintele Consiliului Medical al Vitalitatii din cadrul Casei Nationale de Asigurari Sociale (CNAS). Acesteia i se incrimineaza savarsirea infractiunii de corupere pasiva, prevazuta de art. 324 CP al R. Moldova.

Potrivit angajatilor Centrului, Maia Toncoglaz, in functia pe care o detinea, mai fiind si expert al Consiliului de Expertiza Medicala a Vitalitatii general nr.2 (CEMV) al Departamentului Expertiza Medicala a Vitalitatii (DEMV) al CNAS, in repetate randuri a estorcat de la mai multe persoane bani si bunuri in schimbul mentinerii unui grad medical de invaliditate. Urmarirea penala a fost initiata dupa ce o chisinauianca a reclamat la CCCEC faptul ca Toncoglaz ar fi estorcat bani de la ea.

La sfarsitul lunii septembrie curent, Maia Toncoglaz a devenit principala banuita intr–un dosar penal, intentat in baza art. 324 CP al R. Moldova, de corupere pasiva. In urma actiunii, la CCCEC s–au adresat alte doua persoane si au fost initiate alte doua cauze penale vizand aceeasi suspecta. Una dintre victime a afirmat ca a fost somata sa–i ofere bani sefei de la Consiliul Medical al Vitalitatii, iar cealalta a declarat ca Toncoglaz i–ar fi solicitat in schimbul unor servicii un trenci de piele, in valoare de 500 dolari. Trenciul a fost oferit, sustine victima, pentru a i se mentine gradul II de invaliditate, detinut deja de 10 ani.

Procedura de estorcare, afirma ofiterii Centrului, era foarte simpla: persoanele invalide erau citate sa se prezinte la DEMV, unde urmau sa fie supusi unui control medical, cu scopul verificarii coincidentei gradului de invaliditate, stabilit de comisia medicala de pe langa policlinicile din sectoarele Chisinaului. Dupa examinare, persoana era invitata in biroul de serviciu de catre Maia Toncoglaz unde, in timpul discutiei, aceasta solicita sumele de bani necesare pentru mentinerea gradului de invaliditate fara termen.

In palmaresul acuzatei, potrivit Centrului, se inscriu si alte fapte, pasibile de pedeapsa penala. Intr–un caz, pe una din aleile Gradinii Publice din Chisinau, a primit o suma de bani in schimbul fisei medicale in care era pastrat gradul II de invaliditate. In aceeasi zi, in curtea Policlinicii nr. 6, amplasata in str. P. Movila, 6, din Chisinau, Maia Toncoglaz a fost retinuta de colaboratorii CCCEC. In poseta ei au fost depistati banii estorcati, marcati cu inscriptia "mita CCCEC".

In cazul in care va fi gasita vinovata, Maia Toncoglaz risca sa faca intre 5 si 10 ani de puscarie, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de 2–5 ani.

Colegii de serviciu ai Maiei Toncoglaz au declarat pentru Ziarul de Garda ca aceasta activa in cadrul Consiliului Medical al Vitalitatii de mai bine de trei ani. In toata aceasta perioada, afirma sursele, au existat diferite conflicte intre ea si conducere. Surse din Sectia personal a CNAS au afirmat ca Maia Toncoglaz nu a fost concediata inca, dar a fost suspendata pe perioada anchetei.

"Functia pe care o detine ii oferea mana libera pentru multe actiuni. De ea depindea, in ultima instanta, oferirea gradului invalizilor primari", au comunicat pentru publicatia noastra persoane avizate din cadrul CNAS.

Curtea de Apel a decis anularea mandatului de arest preventiv al Maiei Toncoglaz, ea fiind cercetata in stare de libertate, cu obligatia de neparasire a locului de trai.

Contactata de Ziarul de Garda, Maia Toncoglaz a declarat ca starea sanatatii ei s–a agravat foarte mult, dupa ce a fost retinuta. "Cum ar trebui sa ma simt, dupa falsificarile care au fost facute impotriva mea? Sunt mai mult decat sigura ca dosarul mi–a fost fabricat", sustine Toncoglaz. Potrivit ei, cazul in care s–a pomenit implicata nu este unul fara precedent. Aceeasi infractiune i–a fost incriminata si unui coleg de–al ei din Soldanesti, precum si unui angajat al Institutului de pulmonologie.

Nu este o noutate faptul ca acolo unde se decide acordarea gradelor de invaliditate s–a instaurat o mafie puternica. Nu cunoastem, insa, principiile dupa care sunt retinute persoanele implicate in astfel de afaceri. Se zice ca mai bine de jumatate din cetatenii plecati la munca peste hotare poarta in buzunar carnetul de invalid. Nu degeaba, in una din divagatiile sale in fata presei, premierul Tarlev se arata indignat de faptul ca multi dintre cei care primesc pensie de invaliditate din bugetul statului "se catara ca maimutele prin copacii din Grecia, dupa apelsine".

Potrivit legislatiei, gradul de invaliditate se acorda gratis, in urma unui control medical general. In urma unui sondaj, efectuat printre mai multi invalizi din diferite zone ale R. Moldova, am aflat ca taxa pentru livretul de invalid variaza in functie de locul de trai. Astfel, la Hancesti, acesta face 100 de lei si o curca, iar la Telenesti — vreo doi saci cu porumb.

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com