Nr. 16 (11 noiembrie 2004)

 Divers

MENIUL, ca masura a randamentului parlamentar
De unde au alesii poporului (sau cei care pretind cu tot dinadinsul sa incapa in aceasta categorie) bani de buzunar? Ce buget au cei care ar trebui sa aiba grija de tara si de bunastarea cetatenilor? Continuare 

Natiunea mincinoasa
Minciuna este o boala contagioasa. Scabia sau blenoragia sunt artropozi si gonococi demult compromisi in fata minciunii. Continuare 

Natiunea mincinoasa

Aceasta maladie are mai multe stadii, de la fofarlica si gogoasa, pana la inghetarea apelor, etapa incurabila. Minciuna mai e periculoasa, pentru ca viruseaza gandirea si instaleaza acolo un ego-robot, care-i sopteste omului contaminat, dupa fiecare minciuna spusa: nu s-a intamplat nimic rau, ai vazut ca prostii au inghitit gogoasa? Fiecare om trebuie sa omoare minciuna din el pana la faza cu metastaze, dar cum sa afli daca ai fost contaminat? Examinarea in oglinda nu prezinta nimic. Nici palparea nodulilor limfatici nu va da rezultate. Faceti o scanare a propriei constiinte. Daca o gasiti impotmolita in lanturi de minciuni, s-ar putea ca boala sa fi patruns pana in ADN. Daca e asa, aveti grija: sunteti tot mai vulnerabil la ispite.

Alina RADU

Colaboratorii unei universitati din Texas, SUA, au prezentat recent un studiu asupra minciunii efectuat in baza a 75 de natiuni de pe toate continentele. Si cetatenii Republicii Moldova au intrat in lista popoarelor studiate.

Moldovenii, ca si locuitorii altor state sarace, spun ca au fost foarte expusi minciunii, de aceea se considera experti in detectarea acesteia, in timp ce americanii cred ca pot depista minciuna in mai putin de jumatate din cazuri. Popoarele nordice, cum ar fi norvegienii si suedezii, considera ca pot discerne adevarul de minciuna si mai rar.

Cei mai isteti la descoperirea minciunii sunt turcii si armenii, care considera ca o pot identifica in peste 70 la suta de cazuri. Generalizarea datelor arata ca in medie, oamenii considera ca pot descoperi fiecare a doua din minciuna care li se spune.

Popoarele lumii difera foarte mult in talentul lor de a deosebi minciuna de adevar, dar si de a o spune. Pakistanezii si algerienii par a fi obsedati de minciuna, ei cred ca sunt mintiti intre 12 si 16 ori pe saptamana! Taiwanezii si portughezii considera ca au de ascultat cel putin cate patru gogosi pe saptamana. Americanii cred ca sunt expusi minciunii de 8 ori pe saptamana.

In acelasi timp, oamenii care pretind ca nu pot fi trasi pe sfoara, considera ca nu pot fi prinsi nici cu ocaua mica. Despre felul in care mint au fost intrebati reprezentantii diferitor confesiuni religioase. Protestantii inclina sa creada ca pot minti fara sa fie detectati. Catolicii cred mai putin ca minciuna lor ar putea trece. Cei mai fricosi de minciuna sunt musulmanii, - ei considera ca ar putea fi prinsi imediat cu mata-n sac.

Chilienii si argentinienii considera ca pot fi prinsi cu minciuna in 60 de procente din cazuri. Locuitorii Moldovei, ca si cei din Botswana, cred ca pot fi detectati mintind in mai putin de 25 la suta din cazuri. Adica, in 3 din 4 situatii ei mint si sunt crezuti! Protestantii se tem ca vor fi descoperiti in 55 la suta din amageli, iar catolicii cred ca doar o jumatate din minciunile lor sunt detectate. Diferente exista nu numai in abilitatea reprezentantilor natiunilor de a descoperi minciuna, dar si de a minti. In Statele Unite, cetatenii considera ca se pot descurca cu minciuna mai mult de jumatate din timp.

Dr. Bond si-a prezentat lucrarea "Minciuna Internationala" la sfarsitul lunii martie la Rayburn House Office Building in Washington.

Au fost analizati mai multi indicatori ai "mincinosului", principalul ramanand a fi privirea. Totusi, savantii au stabilit ca persoana care nu-si priveste interlocutorul in ochi atunci cand vorbeste, nu neaparat minte. De aceea, calificand un om drept mincinos atunci cand nu-i poti prinde privirea, inseamna sa te minti tu insuti. Cel putin in vest, oamenii cu "pleoapele lasate" sunt asociati cu mincinosii in ultimul rand.

Ba mai mult chiar. Aproape 15 procente din respondenti considera ca mincinosii te privesc tinta. Aceasta parere, desi minoritara, le-a parut foarte interesanta cercetatorilor. Astfel, ei au stabilit ca mincinosii te privesc in ochi in 30 la suta din cazuri in zonele cu populatie islamica. Mai putin de 15 la suta din protestanti mint "cu privirea" si doar 11 la suta din romano-catolici cred ca aceasta figura e folosita la ei.

Otilia Stamatin, sefa catedrei Psihologie, Universitatea "Ion Creanga"

Mincinosul este de trei feluri:

1. Oamenii neincrezuti, care fac promisiuni mincinoase ca sa para importanti
Oamenii care mint ca sa para importanti au avut probleme cu educatia in copilarie. Acestia poarta in sine imaginea ca sunt mai prejos decat ceilalti si deseori fac eforturi nemeritate sa-si adauge pondere: ei promit, public, sa faca lucruri pe care nu se stie cum le vor realiza. Ei stiu ca se vor chinui apoi pentru faptul ca au mintit, dar clipele in care s-au facut auziti, au fost ascultati chiar si pentru minciuna, ii determina sa mai repete gestul.

2. Oamenii prea siguri de sine, care considera ca cei care il inconjoara merita orice, chiar si minciuna
Oamenii care mint pentru ca-i desconsidera pe cei din jur au avut si ei lacune de educatie. Ei isi respecta doar interesele personale, meschine, mint ca sa obtina beneficii. Desi se supraapreciaza, ei nu au demnitate, si asta ii face sa se macine, sa fie nervosi, caci cred ca cei din jur care nu ii respecta sunt de vina.

3. Oamenii care mint cu scop de aparare, pe cand rostirea adevarului le pune in pericol viata si securitatea
Oamenii care mint cu scop de aparare, sunt pusi in conditii care nu depind de ei. Este usor sa spui adevarul, stiind ca vei fi laudat sau preamarit pentru asta, si alta este sa spui adevarul atunci cand stii ca vei fi arestat, pedepsit sau ars pe rug.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com