In seara zilei de ieri la Teatrul «A.Mateevici» a fost lansat in premiera spectacolul «In container», dupa piesa si in regia lui Constantin Cheianu. Piesa reda enigma, drama si comedia emigrantilor ilegali din R.Moldova spre Irlanda, care pot ajunge acolo doar inchisi ermetic in containere marfare.
Constantin Cheianu este la prima piesa regizata de el insusi. Piesa a fost scrisa si montata timp de doar cateva luni si reprezinta, potrivit afirmatiilor proprii «90 la suta» de adevar.
«Ma intalnisem cu o ruda. De la o vorba la alta,
Motivat de cele doua socuri, Cheianu a pornit investigatia, pe parcursul a cateva saptamani intervievand aproximativ 50 de oameni care au parcurs drumul ilegalitatilor de la Chisinau in Uniunea Europeana.
Spectacolul abunda de detalii care prezinta chinurile celor plecati in conditii de ilegalitate. Aflam ca oamenii nu sunt pur si simplu plasati in containere, ci inveliti «ermetic» in pungi de polietilena, pentru a «nu emana bioxid de carbon» si a nu fi scanati la frontiere. Containerele cu turisti ilegali parcurg cai indelungate, de zile si saptamani, fiind descarcate din trenuri si incarcate pe vase maritime.
«In Belgia spargem un container, descarcam o parte de marfa si urcam in locul eliberat, apoi containerul inchis era transportat cu trenul in port, acolo e insfacat si aruncat pe un vapor. Asa mergem cateva zile fara pisu, fara caca, si daca nu suntem loviti la cap can e mutat containerul, si daca nu ne asfixiem, ajungem in Irlanda, unde ne gasim de lucru», spune in spectacol Igor, un baiat de la Telenesti.
Sufocanta punga de polietilena devine simbol in acest spectacol, caci aceasta calatorie in plastic este plina de sperante si deziluzii si finalizeaza cu marea bucurie a salvarii sau cu marea tragedie a mortii. Zilele de calatorie in punga pot fi supravietuite doar cu gandul la cele mai frumoase clipe ale vietii, cu amintiri despre mama, despre familie, despre casa, despre Moldova.
Tie nu
Dar tie
Actiunea piesei se petrece la Bruxelles, capitala NATO si a Uniunii Europene, dar si capitala «containeristilor» care se aduna acolo din toate statele cu economie instabila pentru a ajunge in zona locurilor de munca.
«Moldova noastra e ca un container, cine vrea acolo il duce, ba in Kazahstan, ba in Europa», spun la un moment dat oamenii din vagonul de fier.
Piesa e plina de descrieri naturaliste si socante, despre controlul anal la care sunt supusi ilegalii, despre calatoriile repetate si pline de esec, despre trecerile prin ape inghetate si paduri pline de lupi.
Spectacolul e totusi injectat «cu anestezia» spiritului de supravietuire, plin de glume si de «ras cu plans».
Alina Radu