Marti, la Biblioteca «Onisifor Ghibu», a avut loc lansarea cartii «Calvarul», semnata de regretatul Vadim Pirogan, fost detinut politic. De asta data, cartea a aparut sub egida si cu sprijinul altui detinut politic, Nicolae Popa, de la Los Angeles. La aparitia cartii au contribuit Andrei Vartic, Ziarul de Garda, Muzeul Memoria Neamului din Chisinau si Institutul Fratii Golescu din Bucuresti.
Vorbim, de fapt, despre o reeditare a cartii, pentru ca, in 2006, Vadim Pirogan a editat cartea in conditii grafice mai mult decat modeste, fiecare fila fiind trasa la rotaprint. Vadim Pirogan a adresat atunci o cerere de finantare in sprijinul editarii cartii catre Institutul Cultural Roman. Desi era vorba de doar 200 de dolari, cererea a fost respinsa.
«Calvarul» este istoria unui martir, care se numea Valentin Serban (facut de rusi Scerbacov), trecut si chinuit prin puscariile NKVDiste si prin GULAG. O viata cumplita in chinuri fizice si morale, dar si model de rezistenta umana, de demnitate si dragoste de neam si Tara. Dupa eliberarea din GULAG, Valentin Serbacov a trait la Tiraspol, fiind privat de dreptul de a pleca in Romania, unde isi lasase sotia si cei trei copii ai sai. Doar dupa 1990, el a revenit in Tara
Cartea a fost prezentata de Boris Movila, Nicolae Popa, Anatol Corj, Andrei Vartic, Veronica Batca, Vlad Pohila, Haralambie Moraru, alti vorbitori, care
In cadrul evenimentului de la Biblioteca «Onisifor Ghibu», au fost prezentate mai multe atitudini despre astfel de cartimemoriimarturii, despre valoarea lor de document si de proces de condamnare a comunismului.
Indiferenta ne pedepseste. «Crima nu incepe de la cosurile cu fum ale crematoriilor si nici de la vapoarele pline cu detinuti, indreptate spre Magadan. Crima incepe de la indiferenta cetatenilor». (vezi «Calvarul», pag.5)
Nu stiu cine spunea, dar cu siguranta
Antonina Sarbu