Sudul R. Moldova este populat in mare parte de persoane de etnie bulgara, ucraineana sau gagauza, in majoritatea cazurilor vorbitori de limba rusa. Daca pentru un simplu cetatean din regiune cunoasterea limbii romane nu constituie o necesitate vitala, atunci pentru cei care aspira la o functie publica necunoasterea ei ii poate lipsi de serviciu.
Foto: N. Robicheau |
Intelegand ca doar studiind limba romana pot conlucra mai eficient
cu Autoritatile Publice Centrale, sute de functionari din
Comrat, Vulcanesti, Taraclia, Cahul si CiadarLunga
Proiectul este organizat de IDIS Viitorul in parteneriat cu Inaltul Comisariat pentru Minoritati Nationale al OSCE cu sediul la Haga, sub egida Biroului pentru Relatii Interetnice din R. Moldova.
Astfel, vineri 12 iulie, la Comrat, centrul administrativ al autonomiei teritoriale gagauze,
Gagauzia conlucreaza cu Romania
Prezent la eveniment, bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, a recunoscut ca a absolvit cursul de studiere a limbii romane in 2005, insa ii pare rau ca de atunci nu prea a avut posibilitatea sa o practice, deoarece majoritatea locuitorilor autonomiei vorbesc gagauza sau rusa.
«Ar fi bine ca in fiecare primarie din Gagauzia, tinand cont de specificul acestei regiuni, sa existe un translator sau profesor de limba romana, care ar putea coordona corespondenta care vine din capitala. Ne este foarte greu sa lucram, deoarece se mai intampla uneori sa primim actele de la Chisinau doar in limba romana si atunci suntem nevoiti
Potrivit guvernatorului Gagauziei, cunoasterea limbii romane devine o problema pentru locuitorii autonomiei atunci cand acestia isi doresc sa candideze pentru o functie publica. «Avem foarte multi juristi talentati, dar care, din pacate, nu cunosc limba romana, din care cauza nu pot obtine un post de judecator deoarece nu sunt in stare sa dea examenul la limba romana.»
Mihail Formuzal a mentionat ca in prezent conlucreaza cu Ambasada Romaniei la Chisinau si isi doreste pe viitor sa incheie un contract de colaborare cu unul din judetele Tarii.
Balada «Miorita» in loc de «Spokoinoi noci»
Seful misiunii OSCE in R. Moldova, Louis O'Neil, a recunoscut ca este asemenea functionarilor care au absolvit cursurile, pentru ca si el studiaza limba romana.
«Este necesara cunoasterea mai multor limbi. O zicala veche spune ca ai atatea vieti cate limbi straine cunosti. Fie ca este vorba de primar, medic, sau profesor, cunoasterea limbii romane va contribui la integrarea comunitatilor minoritare in societatea moldoveneasca si la consolidarea R. Moldova
Maria Melihova este din Vulcanesti si lucreaza in calitate de profesoara de limba si cultura gagauza. Femeia recunoaste ca
Maria Melihova
«Balada am
Integrarea lingvistica, tratata cu delicatete
Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS Viitorul, considera ca autoritatile centrale ar trebui sa mearga in intampinarea autonomiei gagauze si a altor administratii publice care inteleg cat de importanta este cunoasterea limbii oficiale si ar trebui sa aloce fonduri in acest sens. «Problema integrarii lingvistice a tuturor cetatenilor acestei tari, indiferent de nationalitate, trebuie tratata cu mai multa delicatete», a opinat Munteanu.
Vasile Malcev lucreaza in prezent in calitate de ghid la Muzeul din Vulcanesti. «De profesie sunt filolog, trei ani am facut doctorantura in filologie la Sofia, Bulgaria. Cand
Nu cred ca este corecta impartirea cetatenilor R. Moldova in romanofili
si rusofili. Dupa mine, aceasta este o situatie gresita. Cetatenii
tarii noatre se pot uni doar cu ajutorul limbii romane»,
Diana RAILEAN