Crima de la Bulboaca camuflata de cei vinovati
De la tragicul accident de la Bulboaca, in care Dumitru Comanac in varsta de 29 de ani sia pierdut viata ca urmare a neglijentei responsabililor de la Ministerul Apararii, a trecut mai bine de o luna. Liuba, sotia victmei, sustine ca nici pana astazi nu stie cine ia impuscat sotul. «Toata lumea fuge de mine», ne spune ea.
|
Foto: D. Railean |
Pe langa faptul ca se intreaba in fiecare zi cine
este cel care a
lasato pe fiica sa Natalia,
de patru ani, orfana de tata si pe ea, invalida
de gradul II, fara singurul intretinator, Liuba mai este nevoita
sa cerseasca de la rude bani si ajutoare, pentru
ca, zice ea, desi in ziua cand Dumitru a fost impuscat
i
sa promis o pensie pe viata
si ca «totul va fi bine», astazi toti
ii intorc spatele.
«Am impresia ca de scarba am sa mor si eu. Nu am nici casa, nici masa si mai sunt si bolnava de epilepsie. Inainte primeam 40 de lei pe luna, acum primesc 70. Pensia e atat de mica pentru ca nu am ani lucrati. Munceam mai mult prin colhoz, alaturi de mama. Dar la sat, cine duce evidenta cat de mult muncesti? In acest an miau cerut bani ca sami dea grupa de invaliditate. Eu nu mai pot de dureri, lor insa nu le pasa. Miau spus ca daca nu le dau 100 de lei, ma lasa la grupa III de invaliditate si voi primi doar 40 de lei pe luna. Ce faci cu acesti bani? Pana acum macar era Dumitru si ma ingrijea. Vroia sa se duca la Moscova, sa ne cumparam o casa. Imi creste copila mare. Nu am putere si nici sanatate sa o ingrijesc si sa o ridic. Dumitru era cel care imi intretinea familia, dar mi lau omorat. Cheltui foarte multi bani pe medicamente, trebuie sa mi se administreze periodic magneziu, vitamine. Toate costa scump. Doar pentru pastile trebuie sa platesc 250 de lei. De unde sa iau bani? De fiecare data medicii imi spun ca nu au medicamente si ca trebuie sa le procur eu. Cu ce bani? Cu 70 de lei?» se intreaba Liuba.
La Procuratura, «va fi totul bine»
Ajutorul financiar promis pentru inmormantarea sotului la primit cu mare greu si numai dupa ce a amenintat administratia poligonului ca isi ia copilul in brate si se duce sa se planga la Ministerul Apararii.
Atunci iau dat 12 mii de lei. Din aceasta suma, o parte a platito la morga, iar cu banii ramasi
sia inmormantat barbatul. Astazi, ca sa supravietuiasca, imprumuta bani de la sora sa, Nadejda, care are grija de vreo 10 batrani din sat si este remunerata cu 400 de lei pe luna.
«La Procuratura Militara am fost chemata o singura data. Iam intrebat ce va fi mai departe.
Miau raspuns: «Va fi totul bine». Mau pus sa semnez doua foi, cica as avea nevoie de ele in timpul procesului.
Nu miau spus nici cand va avea loc sedinta de judecata. De atunci nu mau mai sunat. Nu mai stiu nimic. Sami dea o camera intrun camin sau macar niste bani ca sami construiesc si eu o mica casuta langa casa parintilor. De cand a murit Dumitru, copila este, practic, fara ambii parinti, pentru ca eu sunt mai mult pe drumuri in cautarea dreptatii decat alaturi de ea. Daca cer ajutor de la raion, ma trimit la Primarie, la Primarie imi cer acte de la raion si toate aceste drumuri doar pentru un ajutor unic de 500 de lei, pentru faptul ca Natalia sia pierdut singurul intretinator. Trebuie sa prezentam acte care ar confirma ca el a ingrijit copilul pana la varsta de trei ani. Pentru aceste acte stau intrun rand de 200300 de oameni la raion«, ne spune Liuba.
«Astept audienta la Tarlev»
Desi Liuba Comanac spera sa primeasca din partea primariei un ajutor de 500 de lei, cei de acolo accepta sa ii plateasca mult mai putin. Solicitat de Ziarul de Garda, primarul satului Cobusca Veche, Valentin Tomac, nea declarat ca la moment nu poate contribui cu nimic pentru ajutorarea familiei Comanac. «Pot doar sai fac o ancheta sociala, in urma careia ar primi un ajutor unic din partea Primariei. Ei, dar cat poate sa primeasca vreo 200250 de lei. Dar va dura olecuta pana va primi acesti bani. Deoarece, cu alegerile astea, inca nu se stie cine va fi seful directiei, si daca vom sti cine este, poate ma voi duce si voi vorbi personal cu el sa faca o donatie mai buna. La momentul de fata nu am surse financiare. Toate fortele imi sunt indreptate spre constructia gradinitei din comuna. Mai am niste relatii nu rele cu niste italieni, daca vor veni pe la noi, ioi vizita si pe dansii si le voi da o mana de ajutor. Numai asa. Altfel nu pot. Acum ne concentram toate eforturile la gradinita», nea spus primarul.
Intrebat daca ar putea sa ii ofere Liubei Comanac un lot de teren pentru constructia unei case, primarul a raspuns: «Pentru ce lot? Eu stiu ca nu are casa, dar la noi, in rezerva primariei, nu este nimic. Sa impartit pamantul, odata cu privatizarea. Si acum ar putea obtine pamant doar daca sar asocia cu vreo batranica
Cei care au nevoie de pamant il cumpara. Este o varianta, lucrez acum asupra ei, nu stiu daca voi reusi. Avem aici, la Cobusca, o gradinita de 300 de locuri. E intro stare cam proasta si nu avem posibilitate sa o restauram. Poate daca niste investitori ar da bani pentru reconstructie, am putea sa o ajutam. Am avut niste canadieni in vizita, insa sau uitat si au plecat. Sa stiti ca strainii sunt foarte exigenti cand vin cu astfel de intentii. Si acum mam inscris in audienta la premierul Tarlev. Daca near permite sa schimbam destinatia gradinitei si sa o dam ca spatiu locativ, poate ca sar putea de rezolvat ceva. Dar, oricum, va dura ani de zile».
Nadejda Timus, sora Liubei, sustine ca a fost personal sa ceara ajutor de la seful Poligonului, «macar cat de putin sa se tina de cuvant. Ni sa raspuns ca ei nu au de unde sa ne dea bani, si neau trimis la Chisinau, la Ministerul Apararii. Cei care erau in functie atunci si neau promis sa ne ajute au fost dati afara. Liuba este pe drumuri in fiecare zi, toata lumea o refuza. Cei care iau omorat barbatul nu mai sunt in functie, cei care au venit spun ca nu ei sunt responsabili de ce sa intamplat».
«Expertiza medicala e falsa»
Liuba este convinsa ca cei care au comis omorul incearca acum din rasputeri sa musamalizeze situatia, deoarece medicii care au efectuat expertiza medicolegala refuza sai dea rezultatele testelor.
«La doua saptamani dupa ce lam inmormantat
pe Dumitru mau chemat cei de la morga
ca sami spuna ca iau
gasit alcool in sange, 2,9%, si ca era inca proaspat
. Nu stiu ce inseamna asta, dar miau zis
ca e tare mult. Miau zis ca "totul
e de la alcool".
Eu pot sa jur ca el nu a baut nimic.
Mari probleme sunt aici. Bine ca era sora mea cu mine la morga,
ca de altfel aveam sa cad in fata lor. Ei, intrun
fel, sustin ca, daca Dumitru era beat, a avut curaj sa se bage
singur in calea gloantelor. Sunt sigura ca aceasta expertiza
este falsa, au falsificato ca sa iasa
basma curata. El nu bause toata saptamana nici un strop
de alcool. Vineri am fost impreuna sasi ia pasaportul.
Era nebaut, nemancat. Avea dureri de inima. Si sangele pe nas
io dat. Ca si cand iar fi prezis
Dumnezeu ca are sa i se intample ceva. Sambatadimineata
a reusit sa ia doar o placinta din cuptor, unde
cocea mama, si aceasta ia fost toata hrana
in acea zi. Era sase dimineata cand am plecat cu randul
cu vacile, cum putea sa fie beat, la sase dimineata?
Isi bat joc de mine. Am martori care au vorbit cu el si pot
confirma ca nu a baut nimic in acea zi. Nu ne pornim
bauti de dimineata. Dar sa presupunem ca un om este
beat, asta inseamna ca cineva are dreptul sa il omoare?»
se intreaba Liuba Comanac.
Medicii ascund rezultatele expertizei
Solicitat de Ziarul de Garda, Gheorghe Rosior, seful sectiei expertiza medicala a starii de ebrietate din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, nea explicat ca procentajul de 2,9 % alcool in sange inseamna o stare avansata de ebrietate. «Nu pot spune cat de mult alcool trebuie sa consume persoana ca sa atinga un astfel de nivel de alcool in sange, deoarece totul depinde de momentul in care iau fost colectate probele. Ce inseamna »era proaspat«? Totul depinde de cat de mult alcool sa consumat, cu cat timp inainte de colectarea probelor si cat de des obisnuieste persoana sa consume alcool», nea explicat specialistul.
Desi au anuntato ca rezultatele expertizei medicolegale sunt «proaste», medicii au refuzat sai ofere copiile documentelor. «Medicul de acolo mia spus sa fac rost de ele cum vreau, ca ei nu mi le vor da. Mi sa spus sa merg la Chisinau, unde sa facut autopsia. Nu mau lasat sa fac nici copii. Au spus ca originalele raman la ei in dosar. Sa consultat cu un procuror de la Anenii Noi in fata noastra si acela ia spus sa nu ne dea actele in nici un caz. Ni sa reprosat ca nu am chemat la fata locului si reprezentanti ai Procuraturii raionale. Dar de unde puteam sti eu pe cine trebuie sa chem?»
Solicitat de Ziarul de Garda, procurorul Victor Munteanu, cel care a primito in audienta pe Liuba Comanac, nea declarat ca in prezent cazul se afla in procedura de anchetare, si ca nu poate oferi mai multe raspunsuri pe marginea dosarului.
Diana RAILEAN