Pe langa cunostintele de baza pe care le obtin in institutiile preuniversitare, elevii se obisnuiesc de mici sa dea indirect bani profesorilor daca vor sa aiba o reusita mai buna.
Parintii acestora sunt nevoiti sa contribuie prin niste plati suplimentare la cele prevazute de lege pentru a le asigura copiilor o nota si conditii mai bune de studii. Cel putin asa indica rezultatul proiectului sociologic «Platile informale in institutiile de invatamant preuniversitar», realizat de Institutul de Politici Publice (IPP).
Studiul indica ca suma totala a cheltuielilor suportate de parinti pentru educatia copiilor in invatamantul primar si secundar timp de un an scolar este estimata la 1.687 mil. lei, suma care depaseste resursele financiare alocate de stat in domeniu, 1.570 mil. in 2006.
«Sunt platile suplimentare achitate de parinti mai mult sau mai putin benevol?», se intreaba Arcadie Barbarosie, directorul executiv IPP.
«Cel mai grav este ca factorii de decizie, administratia publica considera absolut normala existenta acestor plati informale. Fara se se tina cont ca aceste sume nu sunt reflectate in lege, deci nu sunt obligatorii. Daca in lege se stipuleaza ca invatamantul public este gratuit, atunci sa fie gratuit.»
Cadouri de 25 milioane pentru profesori
Potrivit studiului, parintii cheltuiesc anual 118 mil. lei pentru lectii suplimentare, dintre care 92 mil. pentru lectii individuale si 26 mil. pentru lectii suplimentare in grup. Pentru cadouri profesorilor parintii platesc 25 mil. lei, iar pentru examene 6 mil. lei.
Natalia Vladicescu, expertul Centrului de Studii Sociologice «CBS AXA», a mentionat ca, in opinia parintilor, cauzele principale de raspandire a platilor suplimentare sunt finantarea insuficienta a institutiilor de catre stat, «nu se aloca bani suficienti din buget», salariile mici ale profesorilor, «daca
Bani pentru conditii, nu pentru cunostinte
Afectati de platile din invatamant sunt familia, deoarece banii se iau din buzunarul parintilor, si acest lucru se resimte in special in familiile cu venituri mici; profesorii, care sunt «impusi», din cauza salariilor mici; si copiii, pentru ca de multe ori, chiar daca familia plateste bani, acestia sunt investiti in edificiile institutiilor, si nu in imbunatatirea calitatii studiilor.
Anatol Gremalschi, director de programe IPP, a tinut sa metioneze faptul ca politica dusa in invatamant este una duplicitara. «Pe de o parte, spunem ca invatamantul de stat este gratuit, pe de alta parte, nu avem standarde care ar stipula ce asigura statul gratuit. Daca parintele are un copil care isi face studiile
Recompense ilicite si mita
Potrivit elaboratorilor studiului, problemele de sistem sunt cele care genereaza coruptia.
In aceeasi ordine de idei, pe parcursul anilor
Diana RAILEAN