Protectionism la Ministerul Justitiei
La 16 martie, Ministerul Justitiei (MJ) a lansat un nou serviciu, aplicarea apostilei, procedura prin care este anulata oportunitatea supralegalizarii actelor eliberate in R. Moldova, pentru a fi recunoscute in alte state. Lansarea acestui serviciu a fost posibila datorita aderarii R. Moldova la Conventia cu privire la apostila, incheiata la Haga la 5 octombrie 1961. Potrivit oficialilor de la MJ, incepand cu 16 martie, cetatenii sunt scutiti de procedurile anevoioase de supralegalizare a actelor, in cadrul mai multor institutii, inclusiv al ambasadelor si consulatelor tarilor care urmeaza sa recunoasca actele eliberate in R. Moldova.
Cu ocazia acestui eveniment, a fost amplu mediatizat numele lui Anatolie Zlotea care, pana nu demult, exercita functia de manager general al Fonte Grup, intreprindere specializata in comercializarea sistemelor de incalzire si a celor sanitare, a sistemelor de aprovizionare cu gaze, a celor de ventilare si climatizare.
Activitatea sa de comerciant de boilere si cazane termice nu a constituit, insa, un impediment pentru lansarea sa in functie de sef adjunct (deocamdata!) al Directiei Cooperare Juridica Internationala, a MJ. Mai nou, Zlotea fiind abilitat cu organizarea serviciului de eliberare a actelor apostilate.
Ziceam, deocamdata, pentru ca, de la angajarea sa in cadrul MJ si pana in prezent cariera lui Anatolie Zlotea nu a cunoscut vreo stagnare, iar, potrivit colegilor sai, plecarea de la acest minister, acum cateva saptamani, a fostei sale sefe de la Directia Cooperare Juridica Internationala, Elena Echim, nu ar insemna nimic altceva decat eliberarea acestei functii pentru subalternul sau, fostul manager de la Fonte Grup. Apropo, despre Elena Echim, angajatii MJ spun ca a fost una dintre cele mai pretioase specialiste din cadrul acestei institutii si ca ar fi fost determinata sa plece
Lansarea recenta a lui Anatolie Zlotea in fruntea noului serviciu de aplicare a apostilei a provocat mai multe intrebari, nedumeriri si suspiciuni in randul colegilor sai care
Tot ministrul este cel care are grija de actuala cariera a lui Zlotea. «Altfel cum am putea explica incredintarea acestuia gestionarea serviciului de aplicare a apostilei care va aduce fonduri impresionante institutiei?», se intreaba angajati ai MJ. Tot ei spun ca acest sprijin nu ar fi acordat pe gratis.
Am incercat sa aflam in ce conditii a fost angajat in functia sa de la MJ fostul manager general de la Fonte Grup.
«Sunt aici de la 23 august 2004
Daca am fost angajat prin concurs? Sigur ca da»,
Cat despre mai noua sa activitate, Zlotea confirma ca, zilnic, intre orele 8.00 si 15.00, circa 250 de persoane pot depune actele pentru aplicarea apostilei, o singura legalizare fiind efectuata contra 100 de lei. In prezent Conventia de la Haga numara 92 de state membre printre care: Italia, Grecia, Franta, Spania, Portugalia, Irlanda, Turcia, Federatia Rusa si Romania, astfel incat acest serviciu ar putea aduce statului sume impresionante de bani.
Pe de alta parte, responsabili de la MJ
Am cautat sa aflam ce cred functionarii CCCEC despre protectionismul de la MJ. Seful Directiei massmedia, Alexandru Gasca, sustine ca, potrivit Legii privind combaterea coruptiei si protectionismului, CCCEC este abilitata sa combata si acest flagel. Totodata, Gasca sustine ca, in cazul in care, la angajare, au fost respectate toate rigorile, dosarul fiind suspus unui concurs si unor investigatii in cadrul serviciului de securitate interna, nu ar exista motive de suspectare de protectionism. Pe de alta parte, aceeasi Lege spune ca protectionismul este o actiune sau o inactiune a factorului de decizie vizand protejarea in rezolvarea unor probleme a persoanelor interesate, prin atitudine favorabila fata de ele
Aneta GROSU