Vamesii in tren:
Cine, cui si cat trebuie sa deschida
Dupa ce a intrat in conflict cu vamesii, o insotitoare de vagon a fost concediata. Pentru ca era imbracata in fusta, femeia a refuzat sa deschida o usa din podul vagonului. Conflictul a evoluat. Chiar daca medicul spune ca femeia nu era in stare de ebrietate, din cauza unui act care dovedeste contrariul, ea
Pana in aprilie 2006, Ecaterina Budac era angajata in calitate de insotitoare de vagon in trenul Chisinau Sankt Petersburg. La 19 aprilie, insa, pe la vreo 2 noaptea, la statia Valcinet, r. Ocnita, in timpul controlului vamal, femeia a intrat in conflict cu cativa vamesi.
Un chirurg a constatat starea de ebrietate
«Eram imbracata in fusta, iar vamesii Alexandru Emirhanov si Ion Cebotari au insistat sa deschid o usita din podul vagonului. Am refuzat, pentru ca asta nu este obligatia unui insotitor de vagon. Am facut tot ce era necesar: am trezit pasagerii, am oferit vagonul spre verificare si asistam la efectuarea controlului de catre vamesi», povesteste Ecaterina Budac. «Vamesii, insa,
Oamenii legii nu comenteaza
Mai tarziu, femeia a fost nevoita sa imprumute bani de la necunoscuti ca sa ajunga din urma trenul. «A trebuit sa ma injosesc si sa imprumut 400 de dolari pentru taxi de la oameni necunoscuti, ca sa ajung trenul.
Ulterior, in temeiul procesuluiverbal intocmit de acel medic, femeia a fost disponibilizata. De asemenea, pe motiv ca a refuzat sa execute cerintele vamesilor, ea a fost supusa unei amende in suma de 200 de lei. «De 10 luni, nu mai sunt angajata. Si acum ma simt injosita.
De cand a fost concediata, Ecaterina Budac a solicitat intentarea altui dosar civil, solicitand sa fie restabilita la locul de munca. Acest dosar, spune ea, este tergiversat. «Judecatorul amana cu lunile examinarea cauzei. Dosarul este pasat de la o instanta la alta. Cat mai poate fi suportata aceasta bataie de joc?»
Solicitata de Ziarul de Garda, judecatoarea Svetlana GarsteaBria, de la Judecatoria Botanica, a spus ca nu face niciun fel de comentarii, inchizand telefonul.
Vamesii nu sunt rai, asa le este lucrul
Vamesul Alexandru Emirhanov, care la 19 aprilie 2006 era responsabil de controlul trenului Chisinau Sankt Petersburg, sustine ca, in acea noapte, se afla in alt vagon, dar a fost chemat de unul dintre colegii sai, Ion Cebotari. «Cand am ajuns la acel vagon, am vazut insotitoarea de tren alergand si strigand. Folosea multe cuvinte murdare. Ea refuza sa ne dea cheile pentru a controla trenul. Nu a dorit sa deschida nici usitele. Noi, insa, nu avem dreptul sa facem asta. Mai mult decat atat, chiar si seful de tren striga sa nu ne dea cheile. Nu am dreptul sa ma pronunt despre starea lor de atunci», spune vamesul Alexandru Emirhanov. El afirma ca nici el si nici colegii sai nu au aplicat forta. «Am fost nevoiti sa o dam jos pentru ca retinea tot trenul. Am incercat sa aflam ce a
«A fost prumul incident de serviciu de acest fel. Cred ca judecata va examina si va spune cine este vinovatul. Se crede ca vamesii sunt rai, dar nu este adevarat. Specificul lucrului este asa», comenteaza Alexandru Emirhanov.
«Nu era beata»
Medicul chirurg de la Ocnita, Ion Bratunov, afirma ca, de fapt, insotitoarea nu era in stare de ebrietate. «Ea nu era beata la acel moment, se observau doar consecintele starii de ebrietate. Chiar ea a mentionat ca, cu o zi inainte, a consumat coniac, iar probele au demonstrat asta», afirma medicul Bratunov. Intrebat daca este licentiat sa faca astfel de expertize, el a spus ca, in spital, exista un ordin prin care se prevede ca pana la orele 16.00 expertiza starii de ebrietate este efectuata de catre medicul narcolog, iar dupa 16.00 de catre medicul de garda. Totodata, doctorul Bratunov afirma ca nu este prieten cu vamesul Emirhanov.
«Este o femeie cumsecade, dar conform actelor am fost nevoiti sa o concediem », afirma Tatiana Snegur, responsabila la Sectia cadre din Directia de deservire a calatorilor a Cailor Ferate din Moldova.
Nicolai Gorincioi, responsabil la punctul vamal de la Ocnita, admite ca insotitoarea de tren putea fi in fusta scurta si stramta, dar zice ca «vamesul este in drept sa ceara, iar ea trebuia sa deschida».
«In cartile noastre nu este scris clar cine si cui trebuie sa deschida. Este spus ca insotitorul trebuie doar sa ajute. Dar, de cele mai multe ori, vamesii se poarta cam brutal», concluzioneaza Alexei Vajaila, adjunctul echipei de insotitori.
Anastasia NANI