Oameni in cautarea patriei
«Mia fost frica sa raman acasa», isi incepe povestea Elshiekh Mohamed Hamid. Nascut in Khartun, Sudan, Mohamed sia trait copilaria cu frica si stresul unui matur.
«Provin dintro familie de intelectuali care a fost mereu persecutata de autoritati», povesteste Elshiekh Mohamed privind in gol.
La 19 ani a plecat de acasa. De atunci na mai revenit in patrie. «Si fratii si surorile mele sunt imprastiati prin lume. Visez la clipa cand vom fi iarasi impreuna. Pana atunci vreau sami fac un rost in Moldova», spune refugiatul.
«Tata ma sfatuit sa plec»
Mohamed a plecat din Sudan in 1989, cand printro lovitura de stat a fost schimbat vechiul regim. Tocmai terminase liceul. Tatal la sfatuit sa plece, pentru ca acolo nu avea nici un viitor, iar viata ii era amenintata.
Inca in liceu, Mohamed devenise membru al Frontului Democratic Sudanez. Din acest motiv era mereu in vizorul politiei. Cu mari eforturi, a obtinut o bursa din partea guvernului sudanez. Astfel Mohamed a ajuns student la medicina in Romania.
Insa si de aceasta data destinul ia intins o cursa. «Dupa cativa ani de studii, guvernul sudanez nea retras bursele. Ar fi trebuit sa ma intorc in tara», zice sudanezul.
O asemenea decizie insa nusi gasea loc in mintea lui Mohamed. Si el «a naufragiat» in Moldova. I sa parut cea mai buna alegere, deoarece cunostea limba romana. Sau scurs de atunci sapte ani.
«Dupa anii de intoleranta traiti acasa, esti discriminat sin tara de refugiu. Mi sa intamplat deseori sa ma priveasca ciudat, mai ales in transportul public. Pe strada eram mereu verificati de politie. Acum problema aceasta nu este intratat de nuantata», afirma refugiatul.
Intoleranta, «sora» cu lipsa de educatie
«Intro seara, in timp ce ma deplasam pe o strada din sectorul Botanica, trei tineri cemi veneau in intampinare miau barat calea. Ei sau postat inaintea mea, nepermitandumi sa trec. Dupa cateva schimburi de replici sa incins o bataie in care trebuia sa le tin piept de unul singur. Desi strada era aglomerata, nimeni nu incerca sa ne desparta sau macar sa cheme politia. Dupa minute bune, a intervenit un barbat care ma scos din acel macel. Si acum ii sunt recunoscator», zice sudanezul.
Elshiekh Mohamed spune ca intoleranta porneste de la lipsa de educatie. Daca intrebi pe cineva de ce se poarta urat cu un strain, la sigur nusi va putea argumenta raspunsul.
Actualmente, Mohamed lucreaza ca traducator de araba la Directia Migratie si Azil. Cunoasterea limbii romane a constituit pentru el un atu. Locuieste cu sotia Ana si fiul Alias, nascut in caminul pentru refugiati.
Cativa ani in urma tatal lui Mohamed a plecat dintre cei vii. Fiul nu ia fost alaturi in ultimul drum. Viata insa nu sta pe loc. Mohamed incearca sasi cladeasca un destin aici, in Moldova.
Opinia expertului
Ecaterina Silvestru, director adjunct, Directia Migratie si Azil:
«Orice persoana venita din alta tara, fara acte, da de banuit. Noi putem sa le acordam protectie persoanelor refugiate doar daca ne asiguram securitatea noastra si a statului nostru.
Daca ne referim la atitudinea generala a populatiei fata de persoanele straine, exista mai mult o doza de suspiciune decat de intoleranta. Problema noastra mai grava nu e intoleranta, ci indiferenta. Suntem indiferenti si fata de noi insine cateodata. Se intampla sa toleram sau sa fim intoleranti pe negandite.
Noi trebuie sa fim toleranti, dar si vigilenti. Sa stim pe cine «incalzim». Populatia insa sa nu fie atat de indiferenta, sa aiba mai multa initiativa cand e vorba de a oferi cuiva ajutor, netinand cont de nationalitate sau culoare.«
Dictionar
Refugiat, a, refugiati, te, adj., s.m. si f. (Persoana) care sa retras undeva sau la cineva spre a se adaposti, spre a gasi sprijin sau ocrotire in fata unei primejdii, a unei neplaceri etc.
Refugiat politic = persoana care a cerut azil politic intro tara straina.
Iuliana Josu
Rubrica realizata de Asociatia Presei Independente (API)
cu suportul Ambasadei Regale a Norvegiei la Bucuresti.