Nr. 110 (14 decembrie 2006)


 Social

Flori dalbe
intr–un cort militar
"Vom intampina sarbatorile de iarna la fel ca si anul trecut, in cort. Chiar daca erau –30 de grade C, crestinii veneau la slujbe", spune cu convingere enoriasul Mihai Tudose din Floresti. Continuare 

De Ziua Drepturilor Omului, copii opriti la vama transnistreana
Inga Ciumac este eleva la Liceul "Stefan cel Mare" din Grigoriopol. Isi aminteste cu groaza de anul '96, cand intr–o dimineata, in loc de profesori, a fost intampinata in pragul scolii de militieni inarmati. Continuare 

"Ca sa nu am probleme, vorbesc in rusa"
La 10 decembrie a fost marcata Ziua Internationala a Drepturilor Omului. In aceasta zi, Ziarul de Garda a fost alaturi de copiii din Transnistria. Continuare 

«Ca sa nu am probleme, vorbesc in rusa»

La 10 decembrie a fost marcata Ziua Internationala a Drepturilor Omului. In aceasta zi, Ziarul de Garda a fost alaturi de copiii din Transnistria. Desi Smirnov afirma ca aceasta zona e singura in lume unde nu sunt incalcate drepturile omului, copiii de aici sustin ca realitatea e cu totul alta.

 
Sondaj    

Marina Colun, s. Cocieri:
Cel mai frecvent ni se incalca dreptul la libera circulatie. De fiecare data cand vrem sa mergem la Chisinau, ni se cer procure, declaratii. Anul trecut, ni s–a interzis sa trecem vama, desi trebuia sa participam la o olimpiada raionala. Atunci am facut cale intoarsa. Granicerii se poarta foarte brutal cu noi, ne raspund doar in limba rusa, nu auzim de la ei decat "Ia vas nikuda ne pusciu". Daca tot pledam pentru democratie si integrare in UE, cred ca trebuie solutionata problema transnistreana.

Elena Padureanu, or. Tiraspol
In primul rand, ne este incalcat dreptul la libera exprimare. Nu ni se permite sa vorbim in limba romana. Pe strada, daca ne aud discutand in romana, separatistii ne intreaba daca nu cunoastem o limba "normala". Ne luam la harta cu ei, dar intelegem ca e fara rost. Ne doare sufletul cand vedem ca suntem calcati in picioare.

Igor Chiscari, or. Grigoriopol
Fiecare copil e liber sa invete ce–i place. Noua ne–a fost furat acest drept. Copiii din partea stanga a Nistrului invata de mici sa spuna "Buna ziua, domnule granicer" in loc de "Buna ziua, domnule profesor". Este fraza cu care suntem obligati sa ne incepem ziua, daca vrem sa ajungem la scoala. Fiecare elev, dimineata, nu vede usa scolii, ci bariera de trecere de la "granita".

Alexandru Batrancea, s. Cosnita
Cetatenilor din satele Cosnita, Parata si Pohrebea li se incalca dreptul la proprietate. Acestia nu au dreptul sa–si lucreze pamantul situat dupa traseul Rabnita–Dubasari–Tiraspol. Din generatie in generatie, aceste terenuri apartineau strabunilor nostri. Acum nu avem dreptul sa le lucram si, din cate stiu si vad, nici separatistii nu le ingrijesc. Dar nici noua nu ni le lasa.

Marina Batrancea, s. Cosnita
Traim foarte sarac aici. Pamanturile ne–au fost furate, din care cauza parintii sunt nevoiti sa plece la munca peste hotare, lasand copiii in voia sortii. Colegii mei, ai caror parinti sunt plecati in strainatate, deseori plang la scoala atunci cand acestia ii suna. Oare nu inteleg parintii ca noua si asa ne este greu, ca induram presiuni din partea separatistilor? De ce trebuie sa infruntam singuri greutatile?

Adrian Barda, or. Tiraspol
Mie imi este interzis sa vorbesc in limba romana. Daca vorbesc, sunt privit chioras de alti copii din jurul meu. Nu cred ca cineva poate sa–mi faca vreun rau, dar simplul gand ca sunt discriminat ma necajeste. Daca vreau sa nu am probleme, trebuie sa vorbesc in rusa. Cu mare greu si sub tot felul de presiuni, reusim sa studiem in romana. De fapt, liceul nostru e unicul in Tiraspol cu predare in limba romana. Suntem mandri de acest lucru, dar numai noi stim cate induram.

Olesea Rotari, s. Cosnita
Nu inteleg, de ce trebuie sa invat istoria integrata? Ni se incalca dreptul la studierea istoriei propriei tari. Nici nu ne–au intrebat ce vrem sa studiem. Ne–au impus manuale de istorie falsificata. Nu vreau sa invat istoria integrata, vreau sa invat istoria romanilor.

Irina Esanu, s. Corjova
In actualele conditii, ni se incalca dreptul la invatatura. Suntem localizati intre R. Moldova si Transnistria. Deseori, suntem marginalizati de autoritatile transnistrene. Orice sarbatoare, chiar si cea de 1 septembrie, are loc cu militienii la poarta. Anul acesta, spre exemplu, oaspetilor de la Chisinau, de la Ministerul Educatiei, le–au interzis sa treaca. Acestia au fost nevoiti sa se intoarca la Chisinau.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com