Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a cerut Guvernului R. Moldova raspunsuri la mai multe intrebari privind dosarele intentate de compania Megadat.Com si liderul Partidului Social Democrat din Moldova, Eduard Musuc.
CEDO cere sa afle daca actiunile intreprinse in cazul retinerii lui Eduard Musuc, la 28 septembrie curent, si retragerea licentei in cazul companiei Megadat.Com au fost intreprinse in conformitate cu prevederile Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.
Compania Megadat.Com a reclamat ca ia fost incalcat dreptul la proprietate, dupa ce ia fost retrasa licenta pe motiv ca nu a comunicat in termene legale despre schimbarea adresei juridice. Guvernul trebuie sa explice daca in dreptul companiei de a avea proprietate privata a avut loc o imixtiune si daca aceasta a fost facuta in interes public, in conformitate cu legea. De asemenea, Guvernul trebuie sa raspunda daca compania Megadat.Com a fost supusa unui tratament discriminatoriu.
Liderul PSDM, dar si fostul director Megadat.Com, Eduard Musuc, pretinde incalcarea dreptului sau la libertate si securitate. Guvernul trebuie sa raspunda daca arestul lui Musuc a fost bazat pe o "suspiciune rezonabila" precum ca acesta ar fi comis o infractiune, daca motivele de prelungire a detentiei pe care sau bazat judecatoria sect. Buiucani si Curtea de Apel au fost suficiente si relevante. De asemenea, daca decizia care stabilea plata unei cautiuni de circa 2 mil. lei a fost stabilita proportional cu scopul pentru care a fost aplicata si daca Eduard Musuc a dispus de un drept eficient la aparare din partea avocatilor sai.
Amintim ca Eduard Musuc a fost arestat in septembrie curent, fiind suspectat ca ar fi procurat, in calitate de director al companiei, o cladire de la "Moldinconbank" la un pret pretins a fi mai mic decat valoarea de piata.
El a fost eliberat la 11 octombrie 2006, fiind judecat in stare de libertate.