Nr. 101 (12 octombrie 2006)


 Politic

100 de scrisori
pentru libertatea lui
Andrei Ivantoc si
Tudor Petrov Popa
La 5 octombrie, 100 de cititori ai Ziarului de Garda au expediat 100 de scrisori la adresa organismelor internationale si autoritatilor statului R. Moldova Continuare 

Moartea jurnalistilor
pentru intimidarea presei?
Sambata, 7 octombrie a.c., ziarista Ana Politkovskaia, din Rusia, a fost asasinata la scara blocului in care locuia Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Moartea jurnalistilor
pentru intimidarea presei?

Sambata, 7 octombrie a.c., ziarista Ana Politkovskaia, din Rusia, a fost asasinata la scara blocului in care locuia. Politia nu a dezvaluit circumstantele mortii. Colegii jurnalistei sustin ca Ana Politkovskaia a fost o persoana incomoda puterii datorita articolelor de investigatie pe care le publica. Coincidenta sau nu, dar jurnalista a fost asasinata exact in ziua cand Vladimir Putin si–a sarbatorit a 53–a aniversare. Exista sau nu vreo legatura intre cele doua evenimente si cat de verosimile sunt acuzatiile ca puterea de la Kremlin ar fi implicata in asasinarea ziaristei?

Corina Cepoi, director Centrul Independent de Jurnalism:

Nu sunt cunoscute motivele si circumstantele in care a fost asasinata ziarista Ana Politkovskaia. Nu exista niciun argument privitor la implicarea puterii de la Kremlin in asasinarea jurnalistei, de aceea imi este greu sa ma pronunt. Totusi, mi se pare ciudata si imi trezeste suspiciuni coincidenta dintre moartea jurnalistei si ziua de nastere a lui Vladimir Putin.

Arcadie Gherasim, director Euro TV Chisinau:

Nu cred ca Putin ar fi implicat in aceastra istorie. Moartea ziaristei au dorit–o mai degraba un grup de interese din Cecenia. Ana Politkovskaia a scris mai mult despre razboiul din Cecenia si despre toate faradelegile din aceasta zona. Mai degraba anume lor le incurca ziarista. Nu vad nimic suspicios in moartea ziaristei si ziua de nastere a lui Vladimir Putin.

Vasile Botnaru, redactor– sef la Radio Europa Libera:

Fara de probe este greu de presuspus cine a dorit moartea ziaristei Ana Politkovskaia. Insa sunt indignat de faptul ca dupa asemenea cazuri nu sunt probe, nu s–au facut dezvaluiri. Asta demonstreaza ca justitia nu–si face treaba. Evident ca adevarul despre moartea ziaristei va fi ingropat pentru totdeauna ca si cazul celorlalti ziaristi rusi. Nu vad nicio coincidenta intre moartea Anei Politkovskaia si ziua de nastere a lui Vladimir Putin. Este exagerat sa facem legaturi intre cele doua evenimente.

Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigatii Jurnalistice:

Nu cred ca exista vreo tangenta directa intre cele doua evenimente. Ana Politkovskaia a fost o ziarista cunoscuta prin cartile scrise si articolele publicate prin care facea dezvaluiri dure la adresa presedintelui Vladimir Putin. Moartea jurnalistei este un lucru grav si cred ca i se imputa puterii de la Kremlin anumite implicari in acest asasinat.

Corneliu Rusnac, reporter BBC Moldova:

Mi se par deplasate suspiciunile legate de moartea ziaristei ruse si ziua de nastere a lui Vladimir Putin. Statisticele arata ca meseria de jurnalist este cea mai periculoasa profesie din lume, dupa cea de taximetrist. Nu numai in Rusia jurnalistii sunt asasinati, ci si in tari democratice cum ar fi SUA. Evident ca acest lucru este anormal.

Rodica Mahu, redactor–sef, Jurnal de Chisinau:

Este o supozitie cazuistica. Nu cred ca sunt atat de bestiali cei care au comandat asasinarea ziaristei.

Jurnalistii — victimele regimului totalitarist

Liuda Roman, cusatoreasa, Chisinau:

Nu este normal sa iei viata unui om, pentru ca nu–ti convine ceea ce spune. Munca jurnalistului e sa scoata la iveala faradelegile comise de oamenii de stat, informand in mod obiectiv opinia publica. Inteleg ca "eroilor" articolelor poate sa nu le convina unele lucruri, dar exista metode legale de a riposta unui jurnalist. In niciun caz — moartea.

Nadejda Turta, croitoreasa, Chisinau:

Jurnalistii si asa isi fac greu meseria in R. Moldova. Ba nu au acces la informatie, ba sunt chemati in instanta de judecata. Acum inca sunt amenintati cu moartea? Cum sa mai lucreze ziaristii in asa conditii?

Valentina Raiu, receptioner, Chisinau:

In Biblie scrie negru pe alb "Nu ucide". Crestinii trebuie sa respecte aceasta porunca lasata de Dumnezeu, indiferent de raul care ti–l fac oamenii din jur. Ziaristii, uneori, scriu baliverne, mai exagereaza, dar asta e meseria lor...

Elena Popescu, cusatoreasa, Chisinau:

Numai intr–o tara totalitara, pentru care principiile democratice sunt straine, jurnalistii sunt batuti, amenintati cu moartea sau chiar asasinati. Este de datoria societatii civile sa reactioneze la cazurile de abuz impotriva jurnalistilor, sensibilizand opinia publica internationala. Numai asa vor putea fi prevenite cazuri similare de atac asupra mass–mediei.

Iulia Barbacari, croitoreasa, Chisinau:

Imi este jale de jurnalista Ana Politkovskaia... Ea a scris toata viata adevarul, a fost apreciata de colegii de breasla din intreaga lume. Anume pentru adevar cineva a ucis–o. Au ramas copiii fara mama, iar cititorii ziarului "Novaia Gazeta" — fara un jurnalist profesionist.

I. C.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
[email protected]