Nr. 100 (5 octombrie 2006)


 Editorial

Batranii Televiziunii

autor
Aneta Grosu

La 1 octombrie a fost marcata Ziua Internationala a Batranilor. O zi speciala, in care cei mai tineri isi amintesc de persoanele aflate la apusul vietii, incercand sa le aduca niste clipe mai luminoase in viata scurta ce le–a mai ramas de trait. Deseori, insa, inutile aceste eforturi pentru ca se intampla sa constatam ca sunt prea tardive. Or, de batranii nostri, la fel ca si de copiii nostri ar trebui sa nu uitam nici pentru o singura clipa.

Si in acest an, la 1 octombrie, dar si in cateva zile imediat urmatoare, ne–am putut convinge ca populam o societate total amorala, in care autoritatile, de diferit rang, isi permit sa–si faca imagine publica pe seama suferintei si chinului unor oameni napastuiti.

Timp de cateva zile, Televiziunea publica a "ocupat" ecranele televizoarelor cu reportaje de o moralitate dubioasa, prin intermediul carora incercau sa convinga telespectatorii ca autoritatile nu mai au decat o singura grija, cea a batranilor singuratici. Zeci de echipe de filmare au umblat din urma unor functionari care, de Ziua Internationala a Batranilor, le aduceau ceva pe masa unor batrani amarati care, in aceeasi stare, sunt de mai multi ani. Seara, la "Mesager", voci plate comentau cat de fericiti au fost in acea zi batranii. Este adevarat, de la ziarist se cere mai mult profesionism decat sensibilitate, dar cum poti afirma cu atata lipsa de simt ca niste batrani, parasiti prin aziluri de copiii lor care, au fugit de saracie prin lume, sunt fericiti?

Punctul culminant al programului l–a constituit reportajul despre vizita directorilor Televiziunii si Radioului, Adela Railean si Victor Tabarta, pe la spitalele si pe la casele fostilor angajati ai companiei. Aveau cu ei cate un plic si cate o punga modesta pe care le inmanau gazdelor. Cat de etic e sa pui pe post un astfel de reportaj? Cat de etic e sa–ti dezgolesti presupusa compasiune fata de cei despre viata carora habar nu ai? Ma refer aici la Adela…

 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com

 Politic

O suta de scrisori in sprijinul lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa

imagine

Astazi, 5 octombrie 2006, Ziarul de Garda desfasoara o actiune de sustinere a detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa. Cititorii ziarului vor expedia o suta de scrisori in adresa mai multor instante nationale si internationale in care vor cere efortul acestora pentru eliberarea celor doi patrioti, inchisi in inchisorile transnistrene.

Actiunea va avea loc in holul Casei Presei, de la 10.00 pana la 11.00. Cei care doresc sa expedieze o scrisoare instantelor nationale si internationale vor primi un formular cu un mesaj standart in romana si in engleza, prin care vor cere urgentarea eforturilor pentru indeplinirea deciziei CEDO si eliberarea celor doi detinuti incarcerati la Tiraspol si Hlinaia. Fiecare solicitant va primi un plic, precum si o baza de adrese ale organizatiilor locale si internationale care pot fi sesizate in acest context. Plicurile sigilate si semnate de participantii la actiune vor fi trimise in aceiasi zi destinatarilor.

Astazi apare numarul 100 al Ziarului de Garda. In fiecare numar de ziar, echipa a scris si a publicat cel putin un articol in sustinerea detinutilor politici. Echipa de Garda va continua actiuni in sprijinul lui Andrei Ivantoc, Tudor Petrov–Popa si a familiilor lor pana la eliberarea acestora.

Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa au fost arestati la Tiraspol la 2 iunie 1992 si sunt detinuti de peste 14 ani ilegal. La 8 iulie 2004, CEDO a decis ca Rusia si Moldova sunt vinovate de detentia acestora si a obligat partile sa intreprinda actiuni pentru eliberarea lor.

 Sondaj

 Stirea de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com