(doc) Gamrețki, despre revenirea în funcția pe care o deținea când frauda licitația privind parcările cu plată în Chișinău
Judecătoria Chișinău l-a restabilit în funcția de șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC) pe Igor Gamrețki, cel care a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și trucarea licitației pentru amenajarea parcărilor cu plată în capitală. Gamrețki s-a adresat în instanță pentru a cere să fie repus în funcție după ce la sfârșit de ianuarie, curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis că acesta poate să dețină funcții publice, astfel anulând interdicția pronunțată de hotărârile instanțelor ierarhic inferioare. Igor Gamrețki, care s-a angajat să fraudeze licitația în schimbul unui comision unic de 2 milioane de euro sau 26 % din capitalul social al companiei care urma a fi desemnată câștigătoare a tenderului internațional, refuză să discute la acest subiect, iar purtătorul de cuvânt al Primăriei dă asigurări că acesta nu va reveni în funcție. Între timp, Primăria Chișinău a contestat cu apel decizia Judecătoriei Chișinău.
La 22 martie, magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a anulat dispoziția din 13 decembrie 2017, prin care primara interimară a capitalei, Silvia Radu, l-a demis pe Gamrețki. Prin aceeași hotărâre magistrata îl restabilește pe acesta în funcția de șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC) a Primăriei mun. Chișinău, precizând că în această parte hotărârea „urmează a fi executată imediat”.
„Imediat după pronunțarea hotărârii instanței de judecată privind restabilirea lui Gamrețki Igor la locul de muncă, angajatorul este obligat să emită un ordin de restabilire în funcție, pe care îl aduce la cunoștința salariatului, sub semnătură, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii”, scrie în dispozitivul hotărârii din 22 martie a Judecătoriei Chișinău.
Primăria nu s-a supus deciziei și a doua zi, 23 martie, a contestat-o la Curtea de Apel Chișinău, afirmă purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vadim Brânzaniuc. Acesta invocă poziția primarei interimare, Silvia Radu, precum că „penalii” nu vor reveni la Primărie.
Contactat, Igor Gamrețki a evitat să discute la subiect. Întrebat de ce a decis să revină la Primărie, Gamrețki a declarat că va răspunde doar când va fi pregătit să facă comentarii. „Eu nu comentez. Eu dacă o să fiu gata, o să comentez”, a răspuns scurt fostul șef al DGTPCC, care a mai adăugat „când o să mă documentez, voi răspunde”, întrebat despre refuzul Primăriei de a-l restabili în funcție.
Judecătoarea care a pronunțat hotărârea, Rodica Berdilo, are o experiență de aproape doi ani în sistemul judecătoresc. Potrivit portalului magistrat.md, Berdilo a fost numită în funcție la 23 mai 2016, prin decretul lui Nicolae Timofti. La mai puțin de o lună, pe 7 iunie 2016, Rodica Berdilo a solicitat concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului. Cu un an în urmă, pe 21 martie 2017, magistrata a revenit în funcție la Judecătoria Chișinău.
Igor Gamrețki a fost reținut la 25 aprilie în dosarul de corupție ce vizează selectarea companiei ce urma să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală, alături de alte șase persoane: viceprimarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”, iar conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), tot ea administratoare a firmelor „C-Parking” SRL și „Primele Plăți Mobile” SRL).
O lună mai târziu, Gamrețki a fost trimis în arest la domiciliu, pe când ex-primarul general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, care este fost coleg de clasă cu șeful DGTPCC, a fost reținut în același dosar, în baza declarațiilor făcute de Gamrețki.
La 3 august 2017, după ce a recunoscut în totalitate acuzațiile aduse de procurori și a solicitat examinarea dosarului în baza probelor acumulate de procurori, prima instanță l-a condamnat pe Igor Gamrețki la doi ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe untermen de trei ani. Două luni mai târziu, la 4 octombrie, judecătorii Oxana Robu, Liubovi Brînza și Igor Mânăscurtă de la Curtea de Apel Chișinău au suspendat pe un termen de trei ani pedeapsa cu închisoarea. La 30 ianuarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a anulat interdicția ca Gamrețki să ocupe funcții publice. CSJ și-a argumentat decizia prin faptul că traficul de influență săvârșit de Igor Gamrețki nu are vreo legătură cu funcția pe care a deținut-o la Primăria Chișinău și se referă doar la relația acestuia cu Dorin Chirtoacă, care îi este fost coleg de clasă și persoană apropiată.
Nicio persoană vizată în dosar nu se află după gratii sau în arest. O sentință de condamnare la închisoare a fost pronunțată doar pe numele lui Igor Gamrețki. Acesta, însă, se află în libertate, pentru că pedeapsa a fost suspendată condiționat.
Ex-primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, se află sub control judiciar, iar dosarul stă mai bine de opt luni pe masa judecătorilor fără a fi pronunțată vreo hotărâre.
Pe 22 martie, viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi au fost trimiși pe banca acuzaților. Grozavu este acuzat de depăşirea vădită atribuţiilor de serviciu, pe motiv că a contribuit la trucarea licitației și a semnat contractul de parteneriat public-privat cu firma gestionată din umbră de Pincevschi, fără ca documentul să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. Pincevshi este învinuit că ar fi organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din mun. Chișinău.
În privința altor patru persoane învinute în același dosar, Ghenadie Ivașcenco, Serghei Islentiev, Alexei Curti și Olga Andriuța, cauzele penale nu au fost trimise în judecată,
Urmăriți aici cronologia evenimentelor în dosarul parcărilor:
- Primele rețineri în dosarul parcărilor cu plată în capitală
- (doc) Milioanele chișinăuienilor „parchează” în Cipru și Malta
- Telenovela parcărilor din Chișinău. Reprezentanții agentului economic REFUZĂ să spună cine sunt beneficiarii firmelor din Malta și Cipru
- Tranzacția de 180 mii de euro pusă la cale de șeful Direcției Transport a Primăriei Chișinău, reținut de CNA
- CNA: Cum a fost fraudată licitația privind parcările cu plată din Chișinău
- (foto) ULTIMA ORĂ! Dorin Chirtoacă părăsește Primăria însoțit de ofițerii CNA
- Tranzacţia Chirtoacă-Gamreţki şi mărturiile din „dosarul parcărilor”
- Chirtoacă le-a scris oficialilor europeni despre ilegalități, presiuni și „pisica” din dosarul parcărilor
- Chirtoacă, hotărât să meargă la CtEDO! Procurorul pregătește lista probelor acuzării
- Prima condamnare, fără închisoare, în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău
- (doc) Mărturiile din dosarul parcărilor: Gamrețki a cerut 2 milioane de euro sau 26% din firmă
- Punct mort în dosarul parcărilor: șase cauze pe masa procurorilor, una în instanță, o sentință de condamnare și nicio persoană după gratii
- (doc) Motivele pentru care pedeapsa cu închisoarea pe numele lui Igor Gamrețki a fost suspendată
- Primăria Chișinău despre revenirea în funcție a lui Gamrețki după ce CSJ a pus punct în dosarul acestuia
- (doc) Cum motivează CSJ decizia de a nu-i interzice lui Gamrețki să ocupe funcții publice
- Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi, trimiși în judecată în dosarul parcărilor