Gheorghe Popa, restabilit în funcție după ce a fost disculpat definitiv de CSJ
La o săptămână după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) l-a achitat, Gheorghe Popa, judecătorul care în 2013 a fost reținut în flagrant cu mită și care a fost condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare, revine în funcția de magistrat la Judecătoria Orhei, sediul Telenești. În ședința din 11 iulie, după trei ani și zece luni, timp în care a fost suspendat din funcție, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a aprobat cererea lui Gheorghe Popa referitor la anularea suspendării. Magistratul Gheorghe Popa nu a fost prezent în ședință, solicitând examinarea cererii în lipsa sa, din motive de familie.
În 2013, în plin proces de reformare şi sub presiunea instituţiilor europene care au pompat zeci de milioane de euro în justiţia R. Moldova, a fost reţinut în flagrant, luând mită, un prim judecător.
În octombrie 2013, Gheorghe Popa era magistrat la Judecătoria Teleneşti. El a fost reţinut primind 200 USD de la avocatul Andrei Durnea, care îl reprezenta în instanţă pe Roman Buşovschi, a doua zi după ce a scos de pe rol o cerere de chemare în judecată, într-un litigiu civil privind încasarea unei datorii.Cazul a fost mediatizat în special de presa afiliată puterii, fiind prezentat ca un argument că reforma justiţiei dă rezultate, iar lupta cu corupţia din justiţie a demarat.
La 22 octombrie 2013, Gheorghe Popa a fost suspendat din funcție printr-o decizie a CSM. Cinci luni mai târziu, la 8 aprilie 2014, magistratul Victor Boico de la fosta Judecătorie Buiucani pronunța pe numele lui o sentință de condamnare la închisoare cu executare pentru șapte ani și aplica o amendă record, de 160 de mii de lei. Boico, însă, nu a pus în executare sentinţa imediat, aceasta urmând a fi executată doar după ce se vor pronunţa şi magistraţii de la Apel.
După 19 luni de examinare în instanța de Apel, magistrații Gheorghe Iovu, Dina Rotarciuc și Ion Secrieru stabileau că în acțiunile lui Popa nu au fost aspecte penale, iar fapta este una contravențională. Totuși, aceștia nu-l pedepseau pe primul judecător din R. Moldova care în acest mileniu a fost reţinut în flagrant cu mită şi primul magistrat condamnat pentru că ar fi fost mituit nici măcar cu amendă, pentru că a expirat termenul de prescripţie.
Ulterior, CSJ a trimis dosarul la rejudecare, pentru ca, în final, la 8 decembrie 2016, CA Chişinău să-l achite pe magistrat, iar alți trei judecători de la CSJ, Petru Ursache, Ghenadie Nicolae și Petru Moraru, la 4 iulie curent, să mențină decizia prin care judecătorul de la Telenești, reținut cu mare tam-tam în octombrie 2013, era declarat nevinovat.
ZdG a fost singura instituţie media care a participat la toate şedinţele din dosarul Popa, desfăşurate în decembrie 2013-aprilie 2014. Atunci am relatat mai multe aspecte din dosarul în care şi judecătorul Popa, dar şi avocatul acestuia de atunci, Vasile Nicoară, au reclamat că, în realitate, ar fi fost o provocare, pusă la cale de organele de drept. „A fost o înscenare, ca să mă ia cu orice preţ. La CNA, de mai multe ori mi s-a spus că, dacă-mi recunosc vina, îmi dau drumul acasă”, spunea anterior Popa.
După trei ani şi jumătate, provocarea a fost recunoscută de instanţa de apel.
„Reieşind din jurisprudenţa CtEDO, se impune concluzia că în baza unui simplu denunţ de genul celui depus de Buşovschi la PA, nu putea fi emisă ordonanţa de pornire a urmăririi penale în privinţa unui cetăţean, cu atât mai mult în privinţa unui judecător. Mai mult, în ordonanţa din 10 octombrie 2013 au fost indicate elemente precum „acceptarea” şi „primirea”, care denotă faptul că acţiunile autorităţilor au fost îndreptate intenţionat la provocarea anumitor circumstanţe pentru a le putea încadra la baza art. 324, Cod Penal. Or, la 10 octombrie 2013, nu au existat indici care ar permite să se reţină în ordonanţa de pornire a urmăririi penale a elementelor „acceptarea” şi „primirea”. Acestea puteau apărea, în mod legal, doar după 11 octombrie 2013 şi doar dacă evenimentele derulau fără rolul activ al organelor de drept”, scriu judecătorii de la Apel în decizia motivată prin care Gheorghe Popa este achitat.
În ședința de astăzi a CSM-ului aspectul „provocării”, care ar fi fost înscenate de către organele de drept, nu a fost discutat.
Deciziile instanțelor ierarhic superioare prin care Popa a fost achitat:
- 10 februarie 2016, Curtea de Apel Chișinău – Gheorghe Iovu, Dina Rotarciuc și Ion Secrieru;
- 28 iunie 2016, Curtea Supremă de Justiție – Nicolae Gordilă, Elena Covalenco, Iurie Diaconu, Liliana Catan și Ion Guzun;
- 8 decembrie 2016, Curtea de Apel Chișinău – Ion Pleșca, Oxana Robu și Stelian Teleucă;
- 4 iulie 2017, Curtea Supremă de Justiție – Petru Ursache, Ghenadie Nicolae și Petru Moraru.
Urmăriți AICI cronologia evenimentelor în dosarul Popa, de lac ondamnarea de către instanța de fond până la achitarea de către Curtea Supremă de Justiție:
- Mărturia judecătorului: „E o înscenare. Nu ştiu cât de bine gândită”
- Acasă la judecătorul Popa: „Dacă se vrea în Europa cu jertfe, cu sânge, eu sunt gata să întind mâinile, pentru cătuşe, iar copiii cred că ne vor urma”
- Primul judecător condamnat în timpul reformei: de 19 luni, la Curtea de Apel
- Primul judecător condamnat în timpul reformei, disculpat la Curtea de Apel Chișinău: A fost o înscenare a CNA
- Dosarul judecătorului prins cu 200 USD, trimis de CSJ la rejudecare
- Curtea de Apel: Mita de 200 USD pentru un judecător, o provocare din partea organelor de drept
- REFORMA JUSTIŢIEI: Treizeci şi nouă de dosare penale şi niciun judecător după gratii