CCA recomandă posturilor tv și radio să promoveze gratuit „avantajele” proiectului Arena Națională
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) recomandă tuturor posturilor tv și radio din R. Moldova să difuzeze cu titlu gratuit cinci spoturi de promovare a avantajelor economice și sociale pe care le-ar genera construcția Arenei Naționale. O decizie în acest sens a fost adoptată astăzi, 8 iunie, de către memebrii CCA după ce solicitarea respectivă a parvenit din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, instituție responsabilă de implementarea proiectului inițiat de PDM.
Membra CCA, Tatiana Buraga, a precizat că spoturile respective nu doar informează publicul despre avantajele proiectului Arena Națională, dar și promovează un mod sănătos de viață și încurajează tinerii să practice sportul.
La rândul său, președintele CCA, Dragoș Vicol, a declarat că spoturile elaborate de MECC pentru a promova proiectul, sunt „deosebit de atractive”, pentru că pun în lumină personalități autohtone care au atins performanțe importante în sport, chiar și în lipsa unor condiții necesare.
Respectiv, membrii CCA au aprobat solicitarea din 30 mai a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și au emis o hotărâre prin care recomandă radiodifuzorilor aflați sub jurisdicția R. Moldova să difuzeze cu titlu gratuit cele cinci spoturi care promovează „avantajele sociale și economice pe care le va aduce Arena Națională”. Spoturile urmează a fi difuzate în două etape: între 11 iunie-11 iulie și 1 octombrie -15 decembrie.
Cele cinci spoturi reprezintă opinia a cinci persoane din domeniul sportului față de condițiile de antrenament în R. Moldova și perspectiva construirii unei Arene Naționale.
Subiectul privind construcția unei arene multifuncționale, numită inițial „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, cu 8 luni înainte de alegerile parlamentare, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM).
Proiectul a fost anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. Ulterior, pentru edificarea acestei arene, statul a prevăzut 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor. Tot în regim de urgență s-a decis ca un teren cu o suprafață de 69,2 ha să fie exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și trecut din proprietatea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație (ex-Colegiul Național de Viticultură și Vinificație) în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind, în același timp, inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor.
Un studiu de fezabilitate al proiectului respectiv a fost publicat de MECC abia la 27 aprilie, adică la două săptămâni după ce a fost aprobată lista obiectivelor şi condiţiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” și cerințele generale pentru selectarea partenerului privat.
La începutul lunii mai curent a fost demarat concursul public internațional pentru desemnarea partenerului privat care va construi Arena Chișinău. Pachetul de documente poate fi cumpărat de potențialii investitori cu cinci mii de euro. termenul-limită de depunere a ofertelor este 4 iulie.
Citiți și: