Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Promisiunea Ministerului Educației legată de…

Promisiunea Ministerului Educației legată de Arena Chișinău

Comisia de selectare a partenerului privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente s-a întrunit în cea de-a doua ședință și a aprobat Documentația standard necesară pentru lansarea și organizarea Concursului de selectare a dezvoltatorului, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei au adoptat o decizie unanimă cu referire la textul Documentației standard, care include:

Secțiunea I – Comunicatul Informativ

Secțiunea II – Date generale privind proiectul de Parteneriat Public-Privat

Secțiunea III – Instrucțiuni pentru ofertanți

Secțiunea IV – Caietul de sarcini

Secțiunea V – Formulare

Secțiunea VI – Proiectul contractului de Parteneriat Public-Privat

Secțiunea VII – Matricea riscurilor

Conform prevederilor legislației în vigoare, concursul va demara pe data de 5 mai 2018 și va dura 60 de zile calendaristice. Documentația standard va putea fi obținută la solicitare de la partenerul public al proiectului – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, conform datelor plasate în Comunicatul informativ, ce va fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, anunță instituția.

Comisia susține va asigura remiterea informației despre desfășurarea Concursului pe diverse canale media naționale și internaționale, precum și misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare, misiunilor diplomatice străine acreditate în R. Moldova și alte contacte ale Guvernului.  

„Invităm persoanele juridice de drept privat din Republica Moldova şi/sau din alte state cu care R. Moldova are semnate acorduri de cooperare comercial-economică şi/sau privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor să participe la Concurs și să depună ofertele”. Comisia promite că va asigura buna desfășurare a Concursului, care va fi unul public, transparent și în conformitate cu legislația în vigoare. Totodată,  promite că vor fi depuse toate eforturile pentru o analiză calitativă a ofertelor, pentru selectarea celui mai bun dezvoltator și realizarea cu succes a proiectului „Arena Chișinău”. Declarațiile au fost făcute la finele ședinței de Igor Șarov, președintele Comisiei și secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

ZdG a scris anterior că proiectul „Chișinău Arena”, lansat și promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și cei doi fini ai săi, Andrian Candu și Dorin Damir, este plin de incertitudine. Imaginile video de la lansare au fost preluate neautorizat de la o companie franceză, terenul este scos din circuitul agricol cu pierderi de circa 90 de milioane de lei, care nu vor fi compensate, iar statul a alocat 200 de milioane de lei pentru edificarea arenei din fondul pentru reparația drumurilor, bani care sunt prevăzuți în bugetul pentru anul 2018 din fonduri externe. Se întâmplă cu opt luni înainte de alegerile parlamentare și cu două luni înaintea alegerilor locale generale din mun. Chișinău.

Subiectul privind construcția în capitală a unei arene multifuncționale, numită „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, atunci când, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM), proiectul este anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova.

La doar două zile după anunțul cu privire la arena polivalentă a tandemului Plahotniuc-Candu, în Parlament 14 deputați înregistrează un proiect de lege prin care un teren cu o suprafață de 69,2 ha, proprietate a Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, este exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor. La 23 martie, proiectul este votat în ambele lecturi, iar deputații își dau votul pentru ca pierderile de circa 90 de milioane de lei generate de scoaterea terenului din circuitul agricol să nu fie compensate.

Pe lângă terenul alocat, statul urmează să investează 200 de milioane de lei în capitalul social al firmei care va fi desemnată câștigătoare a licitației internaționale. Contribuția financiară a statului pentru construcția „Chișinău Arena”, suma de 200 de milioane de lei, Guvernul a decis să o prevadă în legea bugetului stat din contul unui proiect de reabilitare a drumurilor, care este finanțat din bani externi. 

Un studiu de fezabilitate al proiectului respectiv a fost publicat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării abia la 27 aprilie, adică la două săptămâni după ce a fost aprobată lista obiectivelor şi condiţiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” și cerințele generale pentru selectarea partenerului privat și la patru luni după ce Ministerul Finanțelor a prevăzut 200 de milioane de lei în bugetul de stat pentru anul curent.

Potrivit Studiului de fezabilitate privind crearea parteneriatului public-privat pentru construcția arenei polivalente, costul construcției se estimează la circa 40 de milioane euro, bani care urmează a fi investiți de un agent economic privat și pe care statul îi va rambursa în termen de zece ani, din veniturile obținute din activitatea sălii și din susrse financiare din bugetul de stat. Altfel spus, se presupune că profitul net al arenei în primul an de activitate va fi aproape 250 de mii de euro, în același timp, contractul ar presupune că în acel an statul urmează să ramburseze 25% din costul investiției, adică 10 milioane de euro. Banii respectivi ar urma să fie alocați din bugetul de stat. Același document, elaborat de organizația nonguvernamentală „Alternative Internaţionale de Dezvoltare” la solicitarea MECC, indică că cel mai mare risc al proiectului este o posibilă instabilitate politică  prin schimbarea administrației în cadrul partenerului public.

 

 

Citiți și

(doc) Ce scrie în Studiul de fezabilitate privind crearea parteneriatului public-privat pentru construcția Arenei Chișinău

(video/doc) Cum a ajuns proiectul „Arena Chișinău” în legea bugetului de stat pentru anul 2018 și care este sursa banilor

(video) Chișinău Arena: Proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor