Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon a admis alocarea banilor…

Dodon a admis alocarea banilor pentru Arena Chișinău din buget, iar acum este nemulțumit de contribuția statului

zdg

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a promulgat legea care prevede transmiterea unui teren de circa 70 ha, din comuna Stăuceni, mun. Chișinău, în administrarea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării pentru construcţia Arenei Chișinău. Dodon a declarat joi, 19 aprilie, că această procedură a fost una legală, însă are „multe semne de întrebare” în privința acestui proiect. În timp ce șeful statului se arată nemulțumit de faptul că din bugetul de stat vor fi alocați peste 200 de milioane de lei pentru construcția arenei, banii au fost prevăzuți în buget încă în luna decembrie 2017, iar ulterior, legea a fost promulgată de Igor Dodon. Atunci, șeful statului nu a avut obiecții și prin promulgarea legii a admis alocarea sumei respective din bugetul de stat pentru implementarea proiectului PDM.

„Conform legislației, în ceea ce ține de trecerea acestui teren din proprietate publică în altă categorie legislația nu s-a încălcat. Eu am foarte multe semne de întrebare în ceea ce ține de proiect în general. (…) În primul rând este vorba de zeci de hectare în apropierea Chișinăului, care ca preț sunt destul de valoroase. Dacă noi intrăm în acest proiect cu terenul de 70 de ha care ar costa câteva zeci de milioane de euro de ce mai alocăm din bugetul de stat încă 200 de milioane de lei? (…) Dacă este vorba de un proiect privat, atunci bine, noi punem la dispoziție terenul, vin privații, introduc banii”, a declarat Igor Dodon în cadrul vizitei sale, împreună cu președintele R. Belarus, la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” .

Dodon susține că ideea proiectului este una bună, deoarece în R. Moldova „este nevoie de o astfel de arenă”. Mai mult decât atât, șeful statului spune că în cadrul vizitei sale efectuate în luna februarie curent în Dubai, unul din subiectele discutate cu potențialii investitori a fost construcția unei arene în R. Moldova. „Erau gata să vină cu 20 de milioane de dolari să investească într-o arenă, bani proprii, nu doreau nimic. A apărut Partidul Democrat cu acest proiect, o să vedem ce-o să facă”, a declarat Dodon.

În timp ce șeful statului se arată nemulțumit de alocarea sumei de 200 de milioane de lei din bugetul de stat pentru construcția arenei,  proiectul a fost inclus în bugetul de stat pentru anul 2018 încă în luna decembrie 2017, printr-un amendament al deputatului democrat Vladimir Andronachi. Atunci, Igor Dodon a promulgat legea bugetului și nu a avut obiecții. În acest fel, a admis alocarea a 200 de milioane de lei din bugetul de stat pentru implementarea proiectului.

Sursa: Anexa 4 a Legii bugetului de stat pentru anul 2018

Subiectul privind construcția unei arene multifuncționale, numită inițial „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, cu 8 luni înainte de alegerile parlamentare, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM). Proiectul a fost anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. Ulterior, pentru edificarea acestei arene, statul a alocat 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor. Tot în regim de urgență s-a decis ca un teren cu o suprafață de 69,2 ha să fie exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și trecut din proprietatea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație (ex-Colegiul Național de Viticultură și Vinificație) în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind, în același timp, inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor.

Citiți și:
(DOC) Ministerul Finanțelor despre alocarea banilor pentru Arena Chișinău din fondurile externe pentru drumuri

(doc) Arena Națională: 10 hectare pentru sala polivalentă și 59 pentru „extinderea zonei de agrement”

(video) Chișinău Arena: Proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor