(doc) Arena Națională: 10 hectare pentru sala polivalentă și 59 pentru „extinderea zonei de agrement”
Hotărârea „cu privire la aprobarea obiectivelor şi condiţiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național și cerinţelor generale la selectarea partenerului privat”, aprobată de Guvern vineri, 13 aprilie, prevede divizarea terenului de 69 de hectare, alocat construcției „Arenei Naționale”, în două loturi. Astfel, pentru construcția arenei polivalente propriu zise urmează a fi alocat un teren de numai 10 hectare, pe când restul de 59 de hectare vor fi destinate „extinderii zonei de agrement”.
Proiectul aprobat de Guvern prevede crearea de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, desemnat partenerul public al proiectului, a unei societăți comerciale cu capital integral de stat (SRL „Arena Națională”), iar terenul cu suprafața de 69,2224 ha, amplasat în mun. Chișinău, com. Stăuceni, va trece în calitate de aport în capitalul social al societății comerciale nou create.
Totodată, statul va veni și cu o contribuție financiară de 202 milioane lei, iar partenerul privat urmează să elaboreze proiectul arenei și să suporte cheltuielile de construcție și gestionare. „Partenerul privat va asigura finanțarea și efectuarea lucrărilor de proiectare, construcție, dotare tehnică și dare în exploatare a arenei polivalente de interes național. Investițiile executate vor fi recuperate din veniturile obținute în urma operării arenei polivalente și bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Finanțelor, conform contractului de parteneriat public-privat”, se spune în Hotărârea de Guvern aprobată vineri.
Vedeți aici criteriile pe care trebuie să le îndeplinească firma care va construi „Arena Națională”
Documentul elaborat de Guvern prevede că partenerul public, adică Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va asigura divizarea terenului cu suprafața de 69,2224 ha, numărul cadastral 3153209.003, din mun. Chișinău, com. Stăuceni, după cum urmează:
– 10 ha – pentru construcția arenei polivalente cu zonă separată pentru antrenamente și evenimente mici, Aqua Park, Spa și Fitness acoperite, piscină olimpică cu tribună pentru spectatori de cel puțin 500 locuri/ scaune (conform standardelor Federației Internaționale de Înot (FINA), corturi de tenis (cel puțin 8 corturi), puncte de alimentație publică, zonă de parcare, căi de acces și infrastructură necesară. Terenul în cauză va fi transmis, după semnarea contractului de parteneriat public-privat, către partenerul privat sau, după caz, societății comerciale înființate de acesta pe teritoriul Republicii Moldova în scopul executării contractului de parteneriat public-privat;
– 59,2224 ha – în perspectiva extinderii zonei de agrement
Subiectul privind construcția unei arene multifuncționale, numită inițial „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, cu 8 luni înainte de alegerile parlamentare, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM). Proiectul a fost anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. Ulterior, pentru edificarea acestei arene, statul a alocat 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor. Tot în regim de urgență s-a decis ca un teren cu o suprafață de 69,2 ha să fie exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și trecut din proprietatea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație (ex-Colegiul Național de Viticultură și Vinificație) în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind, în același timp, inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor.