Care dintre Guvernele R. Moldova a avut cea mai reala posibilitate sa solutioneze conflictul transnistrean? Ce efect va avea referendumul de la Tiraspol?
Smirnov nu trebuia eliberat atunci, trebuia macar schimbat pe prizonieri
Mircea Druc, primministru in perioada 19901991:
Moldova nu a avut niciodata posibilitatea sa solutioneze definitiv aceasta problema, desi pe alocuri poate nu trebuia sa o agraveze atat de mult. Au existat momente cand autoritatile de la Chisinau ar fi putut totusi sa tina fraiele mai strans si sa profite mai mult. Imi aduc aminte ca niste agrarieni atatau lucrurile si tot intrebau: cand incepeti razboiul. Mai tarziu, cand a fost arestat Smirnov trebuia cel putin schimbat pe prizonieri, nu pur si simplu eliberat.
Alt moment acela in care a fost semnat tratatul dintre Rusia si Moldova. Nu trebuia presedintele Moldovei sa mearga la Moscova dupa acel razboi, daca se considera un presedinte de tara recunoscuta de ONU si de comunitatea internationala, trebuia sa ceara semnarea acestui tratat la Bruxelles sau in alta capitala europeana, nu la Moscova, cot la cot cu Smirnov.
Acum, se pare ca e deja al 17lea referendum organizat de Smirnov, si nu mai poate fi luat in serios. Doar ca, daca as fi rus, mas feri de acest referendum. Caci dupa asta, si baschirii, si cecenii, si ingusii, si kalmacii, si tatarii pot face referendumuri de independenta, dar nu stiu daca Rusia are nevoie de aceasta teroare.
In fine, acest referendum va afecta mai mult Ucraina, decat Moldova, caci interesul cel mare e pentru a crea acest triunghi TiraspolCrimeeaGurile Dunarii.
Transnistria nu ne va lasa niciodata in Uniunea Europeana
Valeriu Muravschi, primministru in perioada 19911992:
Lucrurile merg in directia in care au fost pornite cred ca Transnistria e mai aproape de separarea de R.Moldova. Acum Chisinaului ii va fi tot mai greu sa negocieze, dar daca o va face, va trebui sa accepte o varianta de compromis, care nu poate fi altceva decat planul Kozak, impus de Rusia.
Deja nu mai cred ca avem sanse sa ajungem in UE. Daca va veni aceasta ora vreodata, decizia se va bloca imediat, din cauza fortelor rebele care vor tot crea conflicte. De cate ori Moldova va zice ca vrea in UE, de atatea ori Transnistria va zice ca vrea cu Rusia.
Nu cred ca a existat o solutie si nu cred ca va exista, cel putin Rusia abia isi intra in forta, abia se pune pe picioare si incepe sa dicteze, abia isi intareste zonele de control. Cu populatia din Transnitria, cu mentalitatea de acolo, aceasta situatie de santaj va mai dura.
Conflictul a fost cladit odata cu uzinele din Tiraspol
Ion Ciubuc, primministru in perioada 19971999, director
"Interagroinvest":
Referendumul de duminica trecuta nu poate fi calificat altfel decat o mare obraznicie din partea autoritatilor din Transnistria si un amestec brutal in afacerile interne ale Moldovei de catre cei care au sustinut acest referendum. Se stie ca Rusia e in spate, chiar daca a acordat o sustinere indirecta. E o prostologie ce se intampla, si trebuie demascati vinovatii.
Conflictul acesta putea fi prevenit doar atunci cand in Transistria a fost construita aceasta baza tehnicoindustriala. E adevarat ca autoritatile Moldovei Sovietice nu sau gandit atunci de ce se face asta, in schimb niste reprezentanti ai securitatii economice imperiale de la Moscova au prevazut mai multe situatii, inclusiv ceea ce avem in Moldova acum.
In Transnistria au existat atatea forte implicate, incat pentru toate guvernele Moldovei a fost greu sa aplaneze acest conflict. Si noi cu Lucinschi am facut tot ce am putut, am cautat solutii pentru ca radacinile separatiste sa nu se adanceasca atat de mult. Dar fortele din umbra au fost mai mari.
Cineva de la Kremlin a stat mereu in spatele lui Smirnov
Ion Sturza, primministru 1999, director "Rompetrol":
Desfasurarea acestui referendum e o chestiune absolut propagandistica. Liderul de la Tiraspol sa lansat in acest fel in campania sa electorala. Nu cred ca uniunea cu Rusia si intrarea in zona rublei a Transnistriei are sanse. Rusia insasi sar putea sa nu accepte, judecand dupa mesajele duplicitare pe care lea lansat. Chiar daca e clar ca in spatele acestui referendum a stat cu siguranta cineva de la Kremlin, asta nu va schimba nimic. In ultimele zile Moscova pare destul de reticenta. Iar Moldova a avut si va avea inca de muncit in acest conflict.
In 2000 am fost aproape de solutionarea conflictului
Dumitru Braghis, premier 19992001, parlamentar:
Cel mai aproape de rezolvarea acestui conflict am fost in 2000. Mergea bine procesul de negocieri, existau mai multe premise pentru identificarea unor solutii. Dar din 2001 situatia se tot agraveaza.
Cat priveste referendumul, e o actiune nelegitima, fara efecte juridice, dar cu efecte politice de care se va face uz in negocierile ulterioare. De aceea e tot mai greu, Moldova trebuie sa vina acum cu noi idei si oferte plauzibile la negocieri. Este clar ca fara implicatiile Rusiei nu sar fi ajuns la acest referendum, dar in ultimele zile a avut cel putin o atitudine duplicitara. Pentru Rusia acceptarea acestui referendum se poate intoarce cu alte probleme, asa ca nu cred ca plebiscitul lui Smirnov va fi luat in serios.
Un sondaj de A.R.
Toti au fost impiedicati de Rusia
Cine dintre exprimministrii Mircea Druc, Ion Ciubuc, Andrei Sangheli, Ion Sturza, Valeriu Muravschi si Dumitru Braghis a contribuit cel mai mult la solutionarea conflictului transnistrean?
Moscova a hotarat totul
Iulian Caranfil, cantaret:
Toti au avut o intentie de a solutiona acest conflict, dar nu sa aplicat, deoarece reglementarea conflictului transnistrean nu tinea de competenta lor. Nu ei erau aceia care decideau ceva, ci Moscova. Administratia de la Kremlin are interese meschine si e greu sai convingem pe rusi ca noi nu facem parte din patria lor. Dintre fostii premieri, Ion Sturza a incercat ceva, dar nu a reusit sasi realizeze intentiile. El a guvernat doar un an, dar sa fi fost mai mult timp primministru cred ca era sa miste economia spre Europa si poate se solutiona si conflictul transnistrean.
Nu este niciun caz concret
Elena Berezovscaia, pensionara:
Nu pot sa va spun cine dintre fostii premieri a facut ceva pentru a aplana conflictul transnistrean, deoarece nu stiu niciun caz concret. Din aceasta lista mi se pare ca Braghis este un om de treaba. Despre restul nu pot spune nimic.
Numai Druc si Sanghelii au facut ceva
Ion, somer:
Eu consider ca Mircea Druc a fost un om de treaba, deoarece a vrut sa faca ceva pentru poporul romanesc, dar a fost impiedicat de comunisti. Andrei Sangheli la fel, a mai facut ceva. Dumitru Braghis pe atunci nu era prea "tare" in politica, doar de cand a devenit membru al Aliantei "Moldova Noastra" a devenit mai popular.
Daca ar fi Dumnezeu
Andrei Tamazlacaru, muzician folclorist:
Este greu de spus cine si cu ce a contribuit. Primii primministrii sau implicat in solutionarea conflictului transnistrean, au fost activi, dar au fost provocati de Moscova. Cu siguranta ca Dumnezeu ii va pedepsi pe moscoviti pentru pacatele lor si faradelegile comise in R. Moldova. Ultimii premieri nu au avut o experienta de lucru in stat. De aceea nici nu au facut nimic. Conflictul transnistrean este artificial si poate fi solutionat in doar doua ore, doar sa fie excluse acele persoane vinovate de la masa de tratative. Din pacate, in acest joc politic au murit baieti tineri, totul fiind organizat de oameni necivilizati.
Din cauza politicii au murit flacai
Natalia Luca, croitoreasa:
Nici unul nu a facut nimic, decat sasi promoveze interesele lor si sasi umple buzunarele. Din cauza politicii lor au murit multi flacai. Pentru ce mamele siau jertfit copiii? Ca sa rada Smirnov de moldoveni? Si, Voronin a ramas docil Rusiei, indiferent ca ne indeamna in Uniunea Europeana. Astazi nu mai cred in nimeni.
Sturza a incercat sa faca ceva
Anatolii Baciu, mecanic:
Sturza a incercat sa intreprinda ceva pentru aplanarea conflictului transnistrean, dar a fost alungat din Guvern de Rosca si Voronin. Imi aduc aminte ca el gasise atunci o solutie buna care era sa puna capat acestui conflict, dar cineva sa straduit ca nimic sa nu fie aplicat.