Nr. 94 (27 iulie 2006)


 Social

Viata in noroi si mucegai
De aproape un an, locatarii unui bloc din sectorul Buicani traiesc un adevarat cosmar. Deasupra casei lor, cu cinci niveluri, a inceput constructia unei mansarde care, intre timp, s–a transformat intr–o "casa" separata, cu doua etaje. Stapanii blocului nu mai au liniste. Continuare 

Blestemul
celor trei generatii
„Victor Stepaniuc mi–i fin de botez, dar ganditi ca mai tine minte?” Continuare 

Tatal, fiica si 4 cruci
Unul a primit caruciorul si pernuta, celalalt — automobilul Opel Continuare 

Viata in noroi si mucegai

De aproape un an, locatarii unui bloc din sectorul Buicani traiesc un adevarat cosmar. Deasupra casei lor, cu cinci niveluri, a inceput constructia unei mansarde care, intre timp, s–a transformat intr–o "casa" separata, cu doua etaje. Stapanii blocului nu mai au liniste.

"Locuiesc in acest bloc de mai bine de sase ani, dar niciodata nu mi–am imaginat ca voi trai in mizerie. Tot noroiul il port dupa picioare in casa", spune Ion M., un barbat de varsta a treia, pe care l–am intalnit in fata imobilului. "Anul trecut, la 27 octombrie, a plouat. Imi amintesc de acea zi ca de un cosmar. Pe scari — apa pana la genunchi. Vara am facut reparatie in apartament, dar ce folos, iarna s–a adunat mizerie si mucegai. Aerul e plin de praf. Dupa aceasta iarna, am fost operat la plamani, pentru ca, aceste conditii in care locuiesc, mi–au acutizat o boala mai veche. Cum poti fi sanatos, locuind intr–un apartament cu pereti negri?"

In aprilie 2004, presedintele Asociatiei Proprietarilor de Locuinte Privatizate (APLP) din str. Coca 5, a "intocmit" un proces–verbal prin care permitea unei firme constructia mansardei. Documentul a fost semnat de doar cativa locatari, din cei peste saizeci. Lucrurile au demarat, iar oamenilor li s–a promis un teren nou de joaca pentru copii, reparatii la scara blocului, liniste si curatenie. In realitate, acestia s–au ales cu mizerie si mucegai in casa, cu acelasi teren de joaca, dar si cu frica de a iesi prin preajma blocului, deoarece noua constructie nu este ingradita, iar riscul ca vreo teava sau piatra sa cada peste ei este destul de mare.

Radu B., din acelasi bloc, a incercat sa se adreseze la mai multe institutii, in speranta ca problema va fi solutionata. "M–am adresat la Asociatia pentru Drepturile Consumatorului, unde mi–au spus ca nu–i de competenta lor, a urmat Inspectoratul de Stat, Primaria, Pretura Buiucani, Procuratura Generala, Directia Constructii Capitale — nici un raspuns. Ne–am adresat si in instanta de judecata, dar din decembrie 2005 pana in prezent nu a avut loc nici o sedinta. Am incercat sa cerem stoparea lucrarilor, insa nimic nu s–a intreprins. Cred ca vom avea un raspuns atunci cand constructia va fi finisata. Apartamentele din "mansarda" se vand deja si nimeni nu–i va putea invinui pe noii proprietari care si–au luat locuinte si vor dori sa traiasca linistiti."

Varvara D. locuieste la etajul cinci. "Toate constructiile se fac in capul meu. Nu aveti idee in ce conditii traiesc." M–a invitat in casa pentru a–mi arata dulapul din bucatarie care, intr–o zi, a cazut de pe perete din cauza lucrarilor de la "etajul sase". "Bine ca nu eram alaturi, ca m–as fi ales cu capul spart. Mi s–a stricat toata vesela. Am chemat constructorii. Mi–au promis sa–mi restituie pagubele, insa, din ianuarie si pana azi, nimeni nu mi–a intors nici un ban. Nimeni, niciodata, nu m–a intrebat daca imi doresc o constructie deasupra capului. Am incercat sa stopam lucrarile, insa nu am fost auziti. Am intrebat, din curiozitate, cat va costa un astfel de apartament — 53 000 de euro. Cineva, deasupra capului meu, va trai in lux, iar eu — in mucegai?"

"In noiembrie a plouat foarte tare. Apa curgea pe scara blocului. M–am trezit la patru dimineata, auzind cum curge apa in apartament. Nu am putut iesi din imobil. In acea zi nu am mai ajuns la serviciu. Am scos toata ziua apa. Doar din baia mea am scos sase ligheane de apa. Ne este la toti frica, deoarece in cazul in care va ploua, riscam sa ne vedem lucrurile plutind prin casa. Atunci a venit o comisie de la Pretura, ne–au promis sa solutioneze problema, insa dupa ce au plecat nimic nu s–a schimbat. Inainte de a incepe constructia mansardei, locatarilor de la etajul cinci li s–au promis cate 500 USD si prioritatea de a cumpara la pretul de 180 USD m.p. noile apartamente, in schimbul semnaturilor ca suntem de acord cu proiectul. Am acceptat. Sunt si eu parinte si ma gandeam ca ar fi avantajos sa le procur copiilor un apartament mai ieftin. Mai tarziu pretul a fost ridicat la 230, 400, iar acum, as putea cumpara contra 600 USD m.p. Cei 500 USD promisi nu mi s–au dat nici pana acum. Am semnat ca accept constructia si din acea zi nu am mai fost cautat. Imi pare rau ca, fara sa stiu, am semnat in calitate de membru al Consiliului Admnistrator al Locatarilor, nefiind membru al acestuia."

"Ne–au promis sa finiseze contructiile in trei luni, dar dureaza mai mult de jumatate de an", ne–a declarat Vladimir P., inginer–constructor de profesie. "Este imposibil sa construiesti o mansarda pe un bloc aflat in stare de avariere. Peretii blocului vor ceda in cazul unui eventual cutremur. Peretii casei sunt ziditi dintr–un material de proasta calitate care, odata umezit, nu poate sprijini greutatea. Pana la inceperea constructiei trebuia sa se tina cont de acest lucru. In subsolul casei, tevile s–au spart. Zile intregi apa curge, iar locatarii nici nu stiu ca, din aceasta cauza, in temelia casei s–au surpat trei metri de pamant. Casa se tine pe aer. In aceste conditii, constructorii au ridicat pe bloc 200 tone de fier, in afara altor materiale de constructie. Va dati seama ce greutate sustine blocul? Locuim intr–o tara a experimentelor, iar blocul nostru e unul experimental, in care locatarii nu au nici un drept asupra propriilor apartamente."

Si Natalia C. locuieste la etajul cinci. "Am copil mic. Din cauza galagiei, somnul copilului nu mai este somn. Imi este frica pentru sanatatea micutului meu. Aerul e plin de praf, peretii — de mucegai… Despre ce fel de drepturi ale omului mai putem vorbi."

Elena S. locuieste la etajul intai. "Ne curge apa pe pereti. Podul a crapat. Zilele trecute am descoperit ca toate hainele din dulapul de langa perete sunt acoperite de igrasie. La constructia mansardei lucreaza niste baietandri de 18–25 de ani care nu au idee cum trebuie efectuate lucrarile in domeniul constructiilor. Lucrez intr–o firma de constructii si realizez ca nu se tine cont de nici o tehnica a securitatii. Atunci cand sudau tevile pe acoperis, scantei cadeau peste hainele noastre. Ne–au fost scoase usile din fier de la bloc si contoarele de gaz, procurate din bani proprii. De cand ne–au luat contoarele de gaz, achitam cate 10 cuburi pe luna, in conditiile in care unii dintre noi locuiesc singuri in apartament. Prietenii si rudele care vin sa ne viziteze rad de noi si ne intreaba cum de am permis ca cineva sa faca mizerie in blocul nostru."

"Aerul in apartamente este umed, razele solare nu ajung in casa, fiind blocate de santier. Familia mea sufera de bronsita. Canalul de aerisire si ventilare este plin de noroi, pietre si smoala. Acum doua luni, o sticla cu apa minerala mi–a cazut la bucatarie din canalul de aerisire", spune indignata Tatiana N.

Lilian Osoian, reprezentantul in instanta de judecata a 13 locatari ai blocului din str. Coca 5, a declarat pentru Ziarul de Garda:

"De doi ani, locatarii de aici bat pe la usile instantelor de judecata. Majoritatea au locuintele privatizate. Soarta blocului a fost decisa de o singura persoana, care e presedintele APLP. Am depus cererea in judecata, solicitand in calitate de masura de asigurare a actiunii sistarea lucrarilor de constructie pana la adoptarea unei hotarari judecatoresti irevocabile, anularea deciziei Adunarii Consiliului de Administrare a APLP din 26.04.2004 si rezilierea contractului dintre presedintele Asociatiei si firma "F&S Internazionale–M" SRL, care s–a angajat sa efectueze

lucrarile. Pot spune doar ca, din noiembrie 2005, de cand am depus prima cerere in instanta, nu a fost luata nici o decizie in vederea solutionarii cazului. Examinarea cauzei se tergiverseaza neintemeiat. Actiunea civila a fost scoasa de pe rol, fiind necesar timp si efort pentru a o repune pe rol. In timp ce locatarii sufereau, instanta a neglijat prevederile art. 177, Cod de procedura civila, care stipuleaza ca cererea de asigurare a actiunii, adica sistarea lucrarilor, se solutioneaza de judecator chiar in ziua depunerii ei, fara a–l instiinta pe parat sau pe ceilalti participanti la proces. Timp de 7 luni, instanta nu s–a expus pe marginea cererii de sistare a lucrarilor, desi suspendarea constructiei a fost decisa prin hotararile Primariei Chisinau din 4 octombrie 2005 si a Inspectoratului Ecologic de Stat din 20 septembrie 2005."

Ziarul de Garda a incercat sa discute cu presedintele APLP, insa dumnealui a refuzat sa comenteze cazul, mentionand ca toate actiunile intreprinse de el sunt perfect legale. "Daca aveti intrebari referitor la constructie, cautati–l pe Oleg Sergheievici." La numarul de telefon, oferit de presedinte, Oleg Sergheievici nu ne–a raspuns nici in acea zi, nici in zilele urmatoare.

Referitor la legalitatea initierii constructiei, CCCEC a pornit un dosar penal la 5 decembrie 2005, stabilind ca, la 02.06.2004, presedintele APLP, Dumitru N., a incheiat un contract privind efectuarea lucrarilor de constructie a mansardei blocului nr.5, prin depasirea atributiilor de serviciu.

Diana RAILEANU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com