Nr. 94 (27 iulie 2006)


 Investigatii

Producatorul agricol sub ciocanul legii
Grija guvernantilor pentru producatorul agricol este manifestata doar la nivel de declaratii. In realitate, cei care incearca sa faca o afacere, in lipsa unor "spete" prin cadrul structurilor de sus, se confrunta cu numeroase probleme: controale neintemeiate, presiuni, persecutii din partea organelor de drept si de control, cauze administrative si penale. Continuare 

Mai multa coruptie si mita
"In prima jumatate a anului curent, a fost inregistrata o crestere de 15 % a infractiunilor savarsite de persoanele cu functii de raspundere." Aceste date au fost prezentate de procurorul municipiului Chisinau
Continuare 

Mai multa coruptie si mita

"In prima jumatate a anului curent, a fost inregistrata o crestere de 15 % a infractiunilor savarsite de persoanele cu functii de raspundere." Aceste date au fost prezentate de procurorul municipiului Chisinau, Vasile Pascari, la 21 iulie curent, in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit procurorului, au fost inregistrate 113 cazuri de mituire, 83 de cazuri de corupere pasiva, ceea ce constituie cu 20 % mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

Potrivit procurorului Pascari, o treime din numarul total al crimelor comise in Moldova sunt inregistrate in municipiul Chisinau. In aceeasi perioada, procurorii au ramas restantieri la solutionarea a 8 500 de cazuri.

Desi ziaristii asteptau sa fie dezvaluite cazuri de coruptie in randul functionarilor publici, procurorilor sau judecatorilor, au fost comunicate doar cateva cazuri de furt a telefoanelor mobile, asasinare prin omor, escrocherii si introducerea ilegala in Moldova a "operelor de arta", a CD–urilor, casetelor audio si video.

Procurorul de mana cu politistul

Intrebarile jurnalistilor au fost salvatoare pentru eveniment. Desi, acum doua saptamani, Procuratura Generala a anuntat despre decesul unui detinut, cauzat de traumele si leziunile corporale, provocate de catre colaboratori MAI, Vasile Pascari a apreciat drept favorabila activitatea de colaborare a procurorilor cu politistii, preconizandu–se fortificarea relatiilor dintre Politie si Procuratura. "Daca a fost depistata infractiunea, procurorul, de manuta cu politistul, merge la fata locului, anchetand cazul."

Vasile Pascari a recunoscut ca au fost, totusi, inregistrate cazuri cand politistii, functionarii publici, procurorii si chiar judecatorii au abuzat de putere. "Asemenea cazuri nu ar trebui ascunse. De repetate ori, presa a scris despre acest fapt. Noua nu ne ramane decat sa–i tragem la raspundere, fara a tine cont de functiile pe care le detin, pentru ca toate actiunile intreprinse de ei ar trebui sa fie in conformitate cu legea. As vrea sa mentionez ca 90 % dintre politisti lucreaza in temeiul legii."

Nici un procuror corupt

Potrivit datelor oferite de Victoria Zumbreanu, sefa Serviciului de presa al Procuraturii, in acest an au fost sanctionati disciplinar 44 de procurori din cei 700, cati sunt in Moldova. "In presa au aparut date despre implicarea unui procuror de sector intr–un caz de coruptie. La moment, cazul este cercetat. Mai multa informatie nu va putem oferi." Vasile Pascari a tinut sa mentioneze ca, in acest an, nu au fost "depistati procurori implicati in cazuri de coruptie". Procurorul a declarat ca, peste 15 colaboratori ai Procuraturii au fost sanctionati disciplinar.

Ultimul Barometru de opinie al Institutului de Politici Publice plasa procurorii pe locul doi in randul celor mai corupti functionari, dupa judecatori si politisti. Rugat sa comenteze acest sondaj, procurorul a mentionat: "Opinia publica trebuie luata in considerare de procurorii care activeaza la moment. Dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca daca doua persoane se adreseaza in organele de drept, unul, la sigur, ramane nesatisfacut de rezultate. Ma gandesc ca o astfel de opinie o au cetatenii care nu sunt multumiti de activitatea procuraturii. In pofida acestui sondaj, sunt sigur ca, in randurile procurorilor, sunt si oameni cinstiti."

R. Moldova a fost condamnata in nenumarate randuri de CEDO in cazuri de tortura, retinere ilegala, tratament inuman si degradant. Amintim cazul Corsacov vs Moldova, in care statul a fost condamnat de CEDO pentru aplicarea torturii de catre fortele de ordine. Curtea de la Strasbourg a stabilit ca Guvernul de la Chisinau trebuie sa–i achite lui Corsacov 20 mii de euro, compensandu–i astfel daunele morale, si 1 000 de euro pentru cheltuieli de judecata. In urma acestor condamnari, agentul parlamentar a declarat ca, pe viitor, va fi ceruta cercetarea procurorilor care se fac vinovati de condamnarea R. Moldova la CEDO, din cauza neinitierii dosarelor penale politistilor care aplica tortura.

"Pot sa aduc la cunostinta ca nu cunosc nici un caz de tortura a persoanei de catre vreun procuror", a comentat procurorul Pascari, precizand ca, cel mai frecvent, plangerile cetatenilor vizeaza politistii.

Legislatie imperfecta

Vladimir Adam, adjunctul procurorului, a tinut sa mentioneze imperfectiunea Codului Penal si aplicarea tendentioasa a acestuia prejudiciaza bugetul statului.

"Ne–am adresat Parlamentului cu cereri de modificare a unor articole din Codul Penal, care sunt prea dure, motivand ca, deseori, aplicarea unor articole ale CP cauzeaza prejudicii statului, in conditiile in care inculpatii trebuie intretinuti din buget, iar izolatoarele sunt pline. Spre exemplu, intr–un caz recent, patru minori au furat telefoane mobile in valoare de 42 000 de lei. Anterior, acestia nu au fost condamnati. Pagubele au fost restituite. Instanta de judecata ii condamna, aplicand art. 79 si ii priveaza de libertate pe un termen de 7 ani. Apare intrebarea: este sau nu necesar ca acesti tineri sa fie izolati de societate, tinand cont de faptul ca paguba a fost restituita, iar ei nu erau condamnati anterior? Pentru crime economice, evaziune fiscala, cand statul este prejudiciat de zeci de milioane de lei, se aplica sanctiuni de pana la 2 ani privatiune de libertate sau amenzi, dar in cazul amintit mai sus, pentru furturi in valoare de 10–20 mii de lei, se aplica sanctiuni de la zece ani in sus."

"Omul cand vine la procuror, trebuie sa stie ca pleaca de la el cu problema solutionata. Indiferent daca e in favoarea sau defavoarea sa, el trebuie sa ramana satisfacut de solutionarea problemei", le–a mai declarat procurorul Pascari jurnalistilor.

Diana RAILEANU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com