Vineri, 5 mai, la Ministerul Justitiei sa desfasurat seminarul "Utilizarea bazei de date a legislatiei UE", o actiune destinata functionarilor Ministerului Justitiei, ai Aparatului Parlamentului si ai Presedintiei. Cursul de instruire a fost tinut de Ioana Cristina Iliescu, expert din Romania. Seminarul a fost organizat de catre Agentia pentru Sustinerea Invatamantului Juridic si a Organelor de Drept "EX LEGE", cu suportul financiar al Ambasadei Britanice la Chisinau.
In cazul R. Moldova, care anume aspecte ale legislatiei UE ar fi cel mai dificil de implementat?
IoanaCristina Iliescu, director, Directia Negocieri, Politici Comunitare, Comunicarea cu Statele Membre si Candidate din cadrul Ministerului Integrarii Europene:
Depinde din ce punct de vedere priviti lucrurile. Daca este vorba doar de insusirea legislatiei, toate aspectele par a fi dificile, la un anumit moment. Depinde si de fiecare stat aparte cu ce probleme se confrunta, dar si de pozitia geografica a unei sau altei tari. De exemplu, pentru Romania cel mai dificil la un moment dat a fost domeniul agriculturii. Cred ca pentru R. Moldova acum este important sa vada unde se afla, sa faca o evaluare a legislatiei si sa intreprinda ceva pentru a se apropia de legislatia UE. Aceasta apropiere de legislatia UE nu trebuie vazuta ca o impunere, ci ca o metoda de a facilita aceasta apropiere astfel incat sa poata intra pe piata europeana cu produse, sa mearga studentii la studii in UE etc. R. Moldova are multe avantaje pe care trebuie sa le valorifice. In primul rand aveti o populatie tanara, iar aceasta este intotdeauna de ajutor. Este o forta de munca care ar putea ajuta la crestere si care are deschidere spre alte state. Tinerii vin cu noi experiente de acolo. Aveti vinurile moldovenesti, bomboanele "Bucuria". Vin de la Bucuresti si toata lumea vrea sa le aduc bomboanele "Bucuria". Deci, aveti cu ce iesi in Europa. Sunt niste avantaje care necesita a fi valorificate, chiar daca de aici nu par a fi importante.
Tatiana Rotaru, Aparatul Parlamentului, consultant superior:
Probabil ca toate domeniile sunt dificile pentru R. Moldova, dar speram sa fie si bine. Totusi, pentru ca suntem mai mult o tara agrara, aspectul economic pare a fi cel mai problematic. Si Romaniei ia fost dificil sa faca pasii din 2000 pana in prezent, dar cu toate eforturile depuse de ei vor reusi sa atinga scopul propus.
Valeriu Zubco, presedintele "EX LEGE":
Ar trebui sa atragem mai multa atentie specificului R. Moldova. Domeniile care sunt mai mult afectate si care necesita schimbari esentiale, potrivit experientei altor state din UE, sunt agricultura, comertul, migratia fortei de munca si problemele sociale. Aceste domenii au oportunitati deosebite pentru ca asupra acestora se pune accentul in tarile aflate in pragul aderarii, dar si a proaspetilor membri UE. Daca e sa vorbim de legislatie, sunt complicate anume acele acte care reglementeaza aspectele expuse mai sus. Ele sunt prea numeroase. Ma refer la legislatia care reglementeaza relatiile de munca, migratia fortei de munca, organizarea si functionarea autoritatilor publice centrale de specialitate. In prezent, chiar daca a demarat o reforma care prevede administratia publica, nu este dusa la bun sfarsit. Se fac anumite incercari de a reduce numarul autoritatilor publice, dar pe de alta parte se creeaza noi autoritati publice de specialitate, astfel nimerind intro situatie de conflict cu intentiile pe care le are R. Moldova.
Anastasia Nani