Strangularea lui «Asachi»
Absolventii anului 1976 ai Scolii nr. 1 din Chisinau, actualmente Liceul romanofrancez "Gheorghe Asachi", amintesc intro declaratie pentru presa ca nu isi pot permite sa asiste, tacit, la felul in care actuala putere incearca sa indobitoceasca liceenii acestei institutii. Ei amintesc ca, pe cand absolveau scoala, conducerea de atunci ia obligat sa dea bani pentru edificarea monumentului lui Grigore Kotovski, numele caruia il purta scoala la acea perioada. Ulterior, bustul a fost donat institutiei. Pe atunci, insa, acesta era stilul de activitate al puterii sovietice. "Astazi, cand se declara cu orice prilej ca la noi exista democratie si libertate, o atare manipulare a tinerei generatii si o strangulare a democratiei si a libertatii de exprimare, este inadmisibila."
Ecourile la decizia autoritatilor de la Chisinau de a schimba denumirea Liceului "Gh. Asachi" din romanfrancez in moldofrancez, nu sau lasat asteptate. Absolventii Scolii nr.1 din Chisinau, promotia 1976, "se obliga sa restabileacsa panoul Liceului romanofrancez "Gheorghe Asachi" din fonduri proprii, atentionand astfel opinia publica despre faptul ca, in R. Moldova, dreptul de a gandi liber este sfidat cu buna stiinta de catre factorii de decizie din stat."
In dimineata zilei de joi, 4 mai, elevii Liceului "Gheorghe Asachi", indignati de faptul ca denumirea liceului a fost schimbata fara stirea si aprobarea lor, au iesit in strada, protestand impotriva acestei decizii si distrugand panoul de pe frontispiciul institutiei pe care scria "Liceul teoretic moldofrancez".
"Liceenii protesteaza, deoarece denumirea institutiei a fost schimbata in mod miselesc", a declarat pentru Ziarul de Garda o profesoara de la liceu. "Pana acum am fost liceu romanofrancez, iar peste noapte am devenit "moldofrancez". Elevii nu sunt de acord cu o astfel de schimbare. Ani de zile am luptat pentru limba romana, pentru a fi asemeni fratilor nostri de peste Prut, iar intrun moment intelegem ca toate jertfele neau fost zadarnice. Nu stim din initiativa cui a fost schimbata inscriptia. Copiii nu accepta si nu vor accepta aceasta schimbare. Ei sunt cei care au iesit in strada, independent, fara implicarea noastra. Noi, profesorii, am fost, pur si simplu, intrebati: "Pentru ce am protestat anii trecuti? Cuvantul nostru nu mai valoreaza nimic?" Este cert ca elevii incep sa isi piarda increderea in fortele proprii."
Ana Copanoi, eleva:
"Ne jigneste schimbarea denumirii liceului. Din 1864, liceul a fost romanfrancez. Acum, insa, nu stiu a cui a fost ideea nechibzuita de al schimba in moldofrancez. Noi suntem contra. Daca se schimba denumirea, se va introduce si limba moldoveneasca si studierea istoriei integrate."
Daca ei "NU", atunci si noi "NU"
Viorelia Ciobanu, profesoara de istorie:
"Elevii au fost cei care neau sters rusinea. Ei au fost cei care au avut curajul sa protesteze in fata liceului. Cand am venit din vacanta, imi era rusine sa ridic ochii. Sau mobilizat si neau mobilizat si pe noi, profesorii. Toti am fost putin derutati, nu stiam incotro so apucam. Ar fi bine sa luam exemplu de la popoarele nordice care sunt mai consecvente. Protestele de azi sunt o reactie normala. Nu renegam tot ce sa intamplat. Daca autoritatile nu au sa ne asculte... Daca ei "NU", atunci si noi "NU".
Vitalie Popov, elev:
"Am invatat 11ani in Liceul romanfrancez "Gheorghe Asachi " si uite ca intro zi, pur si simplu, am inteles ca, de fapt, miam facut studiile in unul moldofrancez. Daca stiam acest lucru, nu cred ca veneam sa invat aici. Schimbarea denumirii liceului il consider un pas politic. La sigur, intro buna zi, va fi introdusa limba abstractamoldoveneasca."
Boris Volosatai, directorul Liceului "Gheorghe Asachi":
"Solutia in aceasta situatie ar fi un demers prin care sar stipula cererea noastra de revedere a hotaririi din 27 decembrie 1990, prin care liceul a fost inregistrat moldofrancez. Toti acesti ani, de iure, liceul a fost romanfrancez, insa de facto, era unul moldofrancez. Documentul care confirma acest fapt, a aparut in fata noastra abia acum."
Cazul de azi este o inchinaciune tradatoare a administratiei in fata guvernarii
In ziua protestelor am fost sunati la redactie de bunica unul licean: "Nepotelul meu invata la "Gh. Asachi". A luat premiul 1 la concursul de romana. Ma intreb cum poate copilul sa fie premiant la romana, cand isi face studiile intrun liceu moldofrancez? Vreau sa va mai spun un lucru: acest liceu a pierdut toate traditiile de candva. Oamenii care sunt in fruntea liceului nu au nimic in comun cu ideea nationala si cu oamenii de bunacredinta. De multe ori mam ciocnit de nelegiuirile din liceu. Imi amintesc ca am fost invitati la intalnirea promotiilor anilor '50'60. Am stat ca prostii, doctori in stiinta, oameni cu merite, oameni trecuti de 70 ani, am stat si am asteptat ca sa vina primministrul acelei perioade. A venit, dupa o ora de asteptare, inconjurat de patru bodyguarzi, si doar atunci a inceput manifestatia, cu fel de fel de inchinaciuni, in fata guvernarii. Cazul de azi al liceului este aceeasi inchinaciune oarba si tradatoare a administratiei liceului, in fata Guvernului. Sunt suparata pana la refuz. La inceputul anului miam dus nepotelul la scoala, cand am vazut ca de acolo ies niste fetiscane cu fundul si cu buricul gol, mam crucit! Sa fie asta oare scoala nr. 1 in care neam facut noi studiile? Era o scoala frumoasa, elevele erau eleve, iar scoala era scoala. Acum am impresia ca e o casa de toleranta."
Elevii ar trebui sa fie atenti tot timpul
Victor Grebenscicov, lingvist, consilier PPCD in Consiliul Municipal Chisinau:
"Liceul se numea asa in momentul infiintarii lui. Si dupa cum au spus si elevii, pana si ei stiu acest lucru, este vorba, nu despre apartenenta de stat, ci despre limbile care sunt studiate temeinic acolo: romana si franceza. Admir comportamentul elevilor, al cadrelor didactice si al parintilor. In consecinta, cred ca se va renunta la schimbarea denumirii liceului, insa elevii, ar trebui sa fie atenti tot timpul, pentru ca traim intrun stat in care dispozitiile antiromanesti sunt destul de puternice si trebuie sa fie pregatiti de o eventuala riposta."
Copiii sunt pusi in fata unei alegeri artificiale
Leo Bordeianu, scriitor:
"Cred ca e vorba de un joc politic pana la urma, de dorinta guvernarii de a se reintoarce la limba moldoveneasca. Nu este o actiune chibzuita, deoarece pe moment era instaurat un echilibru in societate. In urma legii din '89, fiecare cetatean are dreptul la identitatea sa nationala. Situatia este penibila, deoarece acesti copii sunt pusi in fata unei alegeri artificiale, care vine sa le lezeze demnitatea."
Aceasta actiune, absolut necugetata, face parte dintrun plan al comunistilor
Anatol Taranu, istoric, deputat AMN, Comisia pentru Cultura, Stiinta, Invatamant, Tineret, Sport si Mijloace de Informare in Masa:
"Incercarea de a schimba denumirea liceului nu este nimic altceva decat tentativa guvernarii de a distrage atentia opinei publice de la problemele economice si sociale din stat. Mi se pare ca acest lucru se intampla, deoarece conducerea comunista simte ca pierde terenul de sub picioare. Aceasta actiune, absolut necugetata, face parte dintrun plan al comunistilor."
In cazul in care nu se va reveni la denumirea traditionala a liceului, elevii liceului ameninta ca vor intra in greva generala.
Diana RAILEANU