Nr. 83 (11 mai 2006)

 Investigatii

Victor Morev, fugarul
Urmarirea penala, ca o rafuiala politica. Continuare 

«Gentlemenii baftei»
Peste noapte, barbatii au devenit putrezi de bogati, "agonisind" o avere de 4,7 mil. de lei. Continuare 

360 de ani de inchisoare
pentru violarea
copiilor din Moldova
Presa din SUA a publicat noi detalii despre omul de afaceri american Anthony Mark Bianki, care a molestat si a intretinut relatii sexuale cu minori din Moldova. Continuare 

Valeriu Pasat mai asteapta o consultatie medicala
Departamentul Institutiilor Penitenciare (DIP) nu a permis ca un grup de medici independenti sa–l consulte pe ex–ministrul Apararii Continuare 

Victor Morev, fugarul

Timp de 5 ani presa din Moldova a semnalat continuu despre activitati ilegale ale fostului primar de Balti, Victor Morev. Desi a fost acuzat de fraude economice si chiar de complicitate la un caz de omor la comanda, Victor Morev a detinut in continuare functii publice, ba chiar a avansat din functia de primar in cea de deputat, iar venind in Parlament pe listele "Aliantei Braghis" a trecut la un moment oportun de partea fractiunii comuniste, publicand articole favorabile PCRM in ziarul "Comunistul". Astfel impotriva lui nu a fost intentat nici un dosar penal. In campania electorala parlamentara din 2005, Victor Morev a luat insa o pozitie diferita de cea a comunistilor si a lui Vladimir Voronin. Dupa ce presedintele tarii a emis niste declaratii critice la adresa lui, ziarele proguvernamentale au facut acelasi lucru, iar recent CCCEC l–a anuntat in urmarire internationala. Culmea este ca Morev este acuzat acum de CCCEC tocmai pentru fraudele comise in 2000–2001, pe cand era primar la Balti, iar presa obosea dezvaluind abuzurile acestuia. Dosarul insa sta pe loc, caci Morev ar fi fugit din Moldova.

Dupa caderea URSS cu tot cu PCUS, Victor Morev, fost absolvent al scolii superioare a PCUS din Rostov (el insusi fiind nascut in Kalininsk, Rusia), a stat la leaganul fortificarii fortelor de stanga in R. Moldova. In august 1992, dupa ce abia fusesera ingropati mortii razboiului din Transnistria, Morev si–a manifestat si el, in felul sau, patriotismul: a creat si a condus Partidul Socialist din Moldova (PSM), care a reunit multi fosti membri ai Partidului Comunist. Peste doi ani, socialistii, sustinuti de comunisti care tocmai se legalizau din nou, au intrat in Parlament. In scrutinul din 1998 socialistii nu au mai trecut pragul parlamentar, dar in 2001, "gratie asocierii la Blocul Electoral "Alianta Braghis"", care a mizat pe autoritatea lui Dumitru Braghis si pe detinerea unor parghii administrative de catre acesta, PSM a reusit sa promoveze in Legislativ", a intrat din nou in Parlament, se spune intr–o analiza de pe www.adept.md. Pana la si dupa accederea in Parlament a socialistilor, Victor Morev a detinut mai multe functii la Balti: inainte de caderea URSS a condus structuri de partid, iar din 1995 pana in 2001 a detinut functia de primar in acelasi oras. Se mai zice ca, in aceeasi perioada, a avut loc marea impartire a patrimoniului industrial si economic din zona, unele voci declarand ca primarul ar fi favorizat venirea capitalului transnistrean in aceasta zona.

In mai 2001, presa din Moldova a izbucnit vulcanic cu stiri, comentarii si investigatii cu privire la problema pietelor din Balti. Renumitul si tragicul caz al asasinarii directorului Asociatiei pietelor din capitala nordului, Georghe Grumatchi, a bulversat opinia publica si a scos la iveala o lista de persoane acuzate de cazuri de coruptie, printre care figura chiar primarul Victor Morev, proaspat ales atunci in Parlament, pe listele "Aliantei Braghis". Au urmat alte acuzatii din partea cetatenilor si reprezentantilor administratiei publice locale, potrivit carora Victor Morev ar fi dispus repartizarea si vanzarea ilegala a unor terenuri din preajma orasului. "Pe cand era primar de Balti, Consiliul municipal l–a acuzat de abuz in functie si comiterea mai multor ilegalitati, inclusiv semnarea ilegala a 57 de dispozitii privind arendarea, concesiunea si vanzarea proprietatii publice", a scris Centrul de Investigatii Jurnalistice. Dar toate aceste cazuri au fost puse "la murat", iar Victor Morev , de la 2001 incoace, a continuat sa detina functii publice si sa urmeze o cale politica consecventa. In scurt timp dupa intrarea in Parlament el a trecut de la "Alianta Braghis" la fractiunea comunistilor.

Morev a blamat CEDO, fara sa stie ca va ajunge pe mana justitiei

In acea perioada in centrul Chisinaului au inceput protestele anticomuniste. Victor Morev a fost cel care a calificat intr–un context protestatarii drept "jalkaia kucika". El a fost cel care a semnat si a publicat in ziarul "Comunistul", la 22 iunie 2002, oribila "Declaratie a Partidului Socialist din Moldova despre asa–zisa Mitropolie a Basarabiei". Textul acestui document arata esenta politicii socialist–comuniste fata de libertatile cetatenilor R. Moldova: "Cea mai periculoasa pentru destinul Moldovei este inaintarea fata de republica noastra, prin hotararea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 24 Aprilie 2002, a cerintei de a inregistra asa–zisa Mitropolie a Basarabiei, care este subordonata oficial Patriarhului Romaniei. Adoptarea de catre APCE a acestei hotarari constituie un amestec nelegitim al unui organ laic supranational in treburile bisericii. Legalizarea acestei structuri biserico–politice va pune in Moldova inceputul unei schisme bisericesti, va imprima un caracter religios conflictului civil ce inca nu este reglementat din societatea moldoveneasca, va ridica obstacole suplimentare in reintegrarea republicii, va complica si mai mult mentinerea statalitatii moldovenesti existente", acesta este pe scurt continutul acelei declaratii prin care sunt calificate deciziile unei instante internationale de drept, cum este CEDO.

Dar, se vede ca la acea etapa, politicianul Victor Morev nu credea ca justitia poate avea vreo putere asupra sa, caci avea proaspatul exemplu al musamalizarii cu succes al cazurilor de coruptie de care fusese acuzat la Balti. Astfel, Morev a continuat sa tina hangul politicilor antinationale emise de puterea comunista de la Chisinau. In martie 2003, o agentie de presa de la Balti a scris despre campania acestuia: "Victor Morev, presedinte al Partidului Socialist din Moldova, afirma ca formatiunea politica pe care o conduce considera inadmisibila practica predarii in continuare in institutiile de invatamant a Moldovei suverane a cursului de Istorie a romanilor", se spunea in acea stire.

Activitatile lui Morev au ajuns crestomatice, exemplul lui fiind analizat in cartea "Republica Moldova in 2004: bilant si perspective (geo)politice" de Dan Dungaciu.

Aceasta lucrare analizeaza "Conceptia politicii nationale de stat a R. Moldova", elaborata de presedintele Vladimir Voronin. In acest document–cadru al politicii interne si externe a R. Moldova se proclama, printre altele, existenta unei "minoritati romane". Documentul a fost ratificat de Parlamentul R. Moldova la 19 decembrie 2003, prin votul a 62 de deputati comunisti si a trei independenti. Dupa adoptarea documentului, Morev a propus un amendament care prevedea ajustarea legislatiei la prevederile Conceptiei in trei luni dupa intrarea in vigoare a acesteia".

Vladimir Voronin: «Sa sapam mai adanc in pozitia lui Morev»

Ascensiunea politica a lui Victor Morev ajunsese la un apogeu al slujirii intereselor de partid, cand a luat o turnura de declin abrupt. In campania electorala pentru alegerile parlamentare din martie 2005 el a lansat ideea sustinerii proiectului rus de federalizare a R. Moldova. Reactia nemultumita a conducerii nu a intarziat sa apara. Mai intai au fost lansate declaratii ale presedintelui Voronin: "Daca e sa sapam mai adanc, in pozitia liderului Partidului Socialist, se va descoperi pe loc interesul propagandistic al liderilor separatisti". Din acel moment, Victor Morev a luptat pentru interesul transnistrean intru cauza propriei distrugeri. Ziarul proguvernamental "Moldova Suverana" a publicat comentarii impotriva lui. Iar peste alte cateva luni "pentru fapte de coruptie, CCCEC l–a anuntat in urmarire internationala pe Victor Morev, ex–deputatul si ex–primarul municipiului Balti", citam din titlul unui comunicat de presa emis de reputatul Centru prezidential de combatere a coruptiei. Autorii comunicatului se refera la "investigatii operative" care au descoperit "ca in perioada de timp 22 decembrie 2000 — 19 ianuarie 2001, in mod repetat, prin diminuarea neintemeiata a pretului nominativ, primarul de atunci Victor Morev a admis, eschivandu–se de la procedura legala de atribuire a loturilor de pamant, instrainarea a catorva zeci de terenuri din proprietatea publica. Astfel, prin actiunile nelegitime ale fostului primar Morev, bugetului public national i–a fost cauzat un prejudiciu de peste 2 mil. de lei". Operativitatea angajatilor CCCEC la elucidarea unui caz descris perfect in presa ani in sir a durat exact… 4 ani. Expertii considera ca e doar un "dosar scos de la murat". Vitalie Nagacevschi, presedintele organizatiei "Juristii pentru Drepturile Omului", considera ca acest dosar arhicunoscut a stat de mult timp pe polita gata sa fie scos in public atunci cand Morev nu va mai fi convenabil puterii. "Cred ca de data aceasta el nu a indeplinit o comanda sau a facut ceva ce nu trebuia sa faca. Multi dintre liderii politici actuali au dosare de coruptie in asteptare si puterea comunista le scoate atunci cand oricare dintre ei deviaza cu un pas in stanga sau in dreapta de la politica de partid", sustine juristul Vitalie Nagacevschi. El a mai adaugat ca justitia in Moldova este selectiva si aceasta este inca o confirmare despre partialitatea anchetei in R. Moldova.

Am incercat sa stabilim vreo legatura cu Victor Morev. Organele de ancheta au declarat ca acesta nu poate fi gasit, de aceea este anuntat in urmarire internationala. Presa din Federatia Rusa a scris ca acesta s–ar fi refugiat in Rusia, dat fiind ca de acolo si isi trage radacinile. Mai multe ziare din Rusia au scris articole intru sustinerea lui Morev. In cercurile politice de la Chisinau e o acalmie suparatoare. Ion Morei, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a detinut functia de procuror de Balti in perioada in care Victor Morev era primar in acest oras. Practic el ar fi trebuit sa cunoasca acele cazuri de fraude comise de reprezentantul administratiei orasului. "Nu parea corupt, era un om carturar, responsabil, iubea munca, avea putere de a lucra si facea treaba", ne–a declarat Ion Morei. El spune ca nu cunoaste unde poate fi acum Victor Morev. "Stiu ca exista un dosar impotriva lui, din presa am aflat, dar nu am fost chemat sa depun careva marturii si nici nu cred ca as avea ce spune," a mai spus pentru Ziarul de Garda Ion Morei.

Am solicitat si opinia deputatului Dumitru Braghis, fostul coleg de bloc electoral al lui Victor Morev, asupra evolutiei acestui personaj. "Nu l–am cunoscut indeaproape. Blocurile electorale se formeaza si se destrama, asta nu inseamna si crearea unor legaturi speciale. Tin minte doar ca era un om inchis si secretos. Acum am inteles ca e fugar, il cauta organele de ancheta. Eu cel putin nu am mai vorbit cu el de mai mult de un an si jumatate", a conchis Braghis pentru Ziarul de Garda.

Alina RADU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com