Nr. 83 (11 mai 2006)

 Editorial

Povara Zilei de 9 Mai
9 Mai ramane la Chisinau o veche sarbatoare sovietica   Continuare 

Konura
«Goreaciaia sobaka»
Ministerele isi schimba denumirea Continuare 

Povara Zilei de 9 Mai

9 Mai ramane la Chisinau o veche sarbatoare sovietica. Oficialitatile de la Chisinau n–au reusit nici in acest 2006 sa abandoneze prizonieratul spiritului si traditiei de patriotism sovietic. Vechile formule legate de 9 Mai au rasunat din nou in microfoane. Ziua Europei pentru R. Moldova a mai fost contramandata pentru un an (?).

Evenimentul de 9 Mai incepea si de aceasta data cu depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare — un ritual confuz, dar respectat cu insistenta de guvernarea comunista, care a si nascut aceasta traditie anomalica. Este greu sa gasesti o legatura intre ceea ce a facut Stefan cel Mare pentru Moldova si ceea ce au fost pentru Ea armatele sovietice. Singura explicatie valabila, care mai poate fi acceptata, e ca intre cele doua evenimente, fortat legate intre ele, nu exista nici o legatura, sau tot atatea cate exista intre Hristos si Satana. Dar, ma rog, in politica e posibil orice, inclusiv osanale si chefuri in cinstea unor armate straine care, dupa ce intrau in Moldova in 1944, nu pot fi scoase nici in 2006.

Presa, care se adunase de dimineata la Monumentul lui Stefan cel Mare incerca, in asteptarea celor doi presedinti si a premierului, sa se dea cu parerea vizavi de mesajul presedintelui Voronin pentru acest 9 Mai 2006. Cei care stiau ca mesajul i–a fost randuit de "strategul de curte" Mark Tkaciuk nu puneau la indoiala faptul ca Voronin va merge pe formula veche, adica va vorbi din nou despre "marele razboi pentru apararea Patriei" si despre "eroismul armatelor sovietice" in acest razboi. Au existat, insa, si opinii ca mesajul presedintelui va fi unul total neasteptat, pornind de la noua situatie politica motivata de Planul comun de actiuni R. Moldova — UE. Ceea ce a urmat la Complexul memorial a facut foarte clar faptul ca Chisinaul este tot atat de departe de Europa, pe cat este de aproape de Rusia. Si poate nu atat de Rusia ca atare, cat de traditia imperiala a Rusiei.

Ziua de 9 Mai s–a dovedit a fi, la fel ca si cea de Pasti, plina de lumina si soare. Complexul militar din str. Pan Halippa, aflat in reconstructie, a adunat in acest an atata lume, cat n–a adunat, probabil, in toti anii de dupa 1945. Mare de lume. In prezenta acestei lumi si a reprezentantilor misiunilor diplomatice, presedintele Voronin anunta solemn ca 9 Mai este (in continuare) "Ziua biruintei" in "marele razboi pentru apararea Patriei" si ca "azi toata Europa si lumea" cinsteste "victoria dumneavoastra (a veteranilor armatei sovietice) din marele razboi pentru apararea Patriei". Chiar si festonat cu epitete sovietice, mesajul lui Voronin a fost destul de superficial, inexpresiv si total distantat de contextul politicii de integrare europeana a R. Moldova. Europa a figurat doar intr–o formula contextuala, una de serviciu, care nu obliga la nimic. Adevarat, mesajul lui Voronin din acest an a fost mai putin patetic si categoric, dar el oricum nu a renuntat la vechile clisee si formule — dovada ca Voronin nu vrea sa se schimbe, dar nici nu poate sa se mai opuna schimbarii. In acest sens, perpetuarea formulei "marele razboi pentru apararea Patriei" lasa mai degraba impresia unei forme constiente de protest a lui Voronin impotriva schimbarilor pe care el nu le mai poate amana. Aberant intr–un fel, dar si destul de expresiv totodata faptul ca in timp ce V. Voronin isi rostea mesajul despre "marele razboi...", de–asupra capului, in vazul lumii, panza in panza, ii fluturau drapelele R. Moldova si a Uniunii Europene.

Partea cea mai proasta a evenimentului ramane faptul ca 9 Mai nu a putut fi nici in 2006 o sarbatoare a tuturor veteranilor celui de–al doilea Razboi Mondial. Lumea a ramas, ca si in anii celui de–al doilea Razboi Mondial, separati in doua fronturi: cel sovietic si cel romanesc. Aceasta separare ramane, ca o rana nevindecata din razboi, si pe constiinta actualei puteri. Este lectia istoriei pe care comunistii refuza, ori nu reusesc sa o insuseasca. Desi problema e simpla. Pentru lumea Europei, care a fost trecuta toata prin acest razboi, formulele demult au devenit clare. Si univoce. Razboiul din 1939–1945 a fost unul mondial, iar incheierea razboiului pe 9 Mai a fost o victorie generala asupra fascismului. Indiferent de contributii. Si, deci, 9 Mai, pentru impacarea Europei, ar fi sa fie ceea ce este de–acuma in statele membre ale UE: Ziua Europei. Iar la Chisinau, pentru impacarea eroilor, tuturor eroilor, ar fi potrivit sa existe o Zi a Eroilor, fie ca va fi 10 mai sau orice alta zi legata de istoria neamului.

Petru AMARIEI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com