Care este diferenta dintre "Mesagerul" anilor 1990
si cel
la care M1 a revenit acum cateva zile?
August 2004, greva foamei la «TeleradioMoldova» |
Dumitru Amihalachioae, fost prezentator al programului "Mesager":
Diferenta este extraordinar de mare. De fapt, actualul "Mesager" profaneaza denumirea acestuia. Nici prezentatorii nu mai sunt foarte buni. O parte din cei care citesc in romana au accent rusesc, altii fac actorie acolo unde nu se permite. Mai intru uneori prin acea redactie si simt ca nu mai este acea atmosfera de prin anii 1990. E o goana dupa bani. Se simte si ingamfarea. Mi se pare ca o buna parte au "boala stelara". Bineinteles, nu se mai simte nici profesionalismul de atunci.
Efim Josanu, primul redactorsef al "Mesagerului":
Chiar ca e o surpriza. Imi amintesc ca denumirea pe care o dadusem programului de stiri a Televiziunii Nationale, impreuna cu colegii mei, care a fost scoasa din uz ma facut sa scriu un material nostalgic "Adio Mesager".
Oricare ar fi motivele revenirii, considerat ca eveniment relevant, noi am fost o echipa solidara, ambitioasa si libera. Nu cred sa constate cineva. As fi gata sai critic pe ostasii clipei de astazi, dar sa recunoastem ca puterea e alta, si oamenii mai noi si mai vechi de acolo sunt altii. Toate sau schimbat. Am impresia uneori ca traim intro epoca a derutei, pentru ca ma gandesc ca (revenirea oricum salutara) a "Mesagerului" pentru mine este mai mult o deruta decat o surpriza.
Valeriu Saharneanu, fost sef al Departamentului actualitati al Televiziunii Nationale:
Sigur,"Mesagerul" anilor '90 nu are nimic in comun cu "Mesagerul" de acum. De fapt, denumirea "Mesager" imi apartine. In 1990, in televiziune, sa produs prima revolutie contra nomenclaturistilor. La inceputul lunii iulie 1990, a fost lansat "Mesagerul". Ne doream un program de stiri care ar corespunde standardelor mondiale si ar fi pe placul doar a catorva persoane. Incercam sa privim critic actul guvernarii. Tot prin 1990 au fost realizate mai multe sondaje. Potrivit acestora, rata de incredere a populatiei era de 85%. Dovada este si str. Mesager.
Programul de stiri "Mesager" a rezistat pana in 2001, atunci cand au venit comunistii la putere. Acestia au dorit sa se desparta de ceea ce insemna "Mesager". Totusi, lumea nu inceta sa vorbeasca despre acesta. Acum, cu denumirea "Mesager" se incearca sa se acopere continutul stirilor. Nu mai este nici acea "echipa de aur"... Prin 1990 Televiziunea Nationala era mai publica decat cea de astazi, chiar daca se numeste Compania Publica "Teleradio Moldova".
Viorica Cucereanu, fost corespondent in cadrul Departamentului actualitati al Televiziunii Nationale:
De fapt, inteleg de ce sa revenit la vechea denumire de "Mesager". Pentru ca este un brand de care vrea sa profite actuala conducere a "Teleradio Moldova". Atat doar ca ziarisii profesionisti care au creat brandul, care iau dat nume, conceptie si iau facut o reputatie inconfundabila nu mai sunt la televiziune. Ei au fost eliminati din motive politice.
"Mesagerul" a fost primul program de stiri din Moldova, pentru ca pana la el, emisiunea "Panorama", desi se considera program informativ, era, de fapt, un instrument de propaganda sovietica. "Mesagerul" de la inceputul anilor 1990 sa bucurat de o popularitate si credibilitate absoluta. Nu voi inceta sa repet ca este poate unicul caz in istoria jurnalismului cand o strada din capitala tarii a fost numita in cinstea unui program de stiri la cererea cetatenilor.
Chiar daca sa revenit acum la prestigioasa titulara de "Mesager", echipa de astazi a "Teleradio Moldova" trebuie sa munceasca mult pentru a reveni si la statura intelectuala si profesionala de altadata a emisiunii.
Desigur, Telescu are dreptate cand spune ca o televiziune se cladeste pe traditie. Dar e usor sa vorbesti de traditie, debarasandute de cei care au creato.
Ilie Telescu, presedintele Companiei Publice "Teleradio Moldova":
Pe parcursul anului 2005 am avut de mai multe ori intalniri cu telespectatorii. De fiecare data ei pomeneau nu despre "Stiri Expres", ci despre "Mesager". Am considerat ca daca aceasta denumire a patruns atat de adanc in constientul telespectatorilor, sa reschimbam denumirea. Incercam sa mergem in acelasi pas cu opinia publica, si nu impotriva ei. Care este diferenta dintre "Mesagerul" de prin anii 1990 si cel de acum? Aici va trebuie sa discutam mai mult. Ma iertati, acum sunt intro sedinta si nu am timp.
Cornelia Stefoglu, actualul Department actualitati a "Teleradio Moldova":
Revenirea programului de stiri la vechea denumire este o dorinta a cetatenilor. "Mesagerul" traieste peste tot! Precum a mentionat si dl Telescu, o televiziune se bazeaza pe traditie, iar noul "Mesager" constituie o revenire la traditie.
Anastasia NANI