Nr. 71 (9 februarie 2006)

 Politic

Tradare de stat sau paronoia politica?
Moldova avea pana de curand faima de cea mai saraca tara din Europa. Zilele acestea am aflat ca statul in care traim este ceva mult mai rau decat atat: un loc de experimentare a celor mai oribile scenarii de putere. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Rusia respecta legislatia Transnistrtiei
Interviu cu Constantin Kosaciov, presedintele delegatiei Federatiei Ruse la APCE Continuare 

Rusia respecta legislatia Transnistrtiei

Interviu cu Constantin Kosaciov,
presedintele delegatiei Federatiei Ruse la APCE

— Cum calificati relatiile actuale dintre R. Moldova si Rusia?

— Din pacate, nu sunt prea bune, si declar cu mahnire adanca ca actuala conducere de la Chisinau, care a venit la putere cu lozinca consolidarii relatiilor cu Rusia, s–a detasat de aceste pozitii si acum cauta conexiuni cu structurile din vest pe contul escaladarii conflictelor cu tara noastra.

— Credeti ca usile in Europa se deschid mai larg pentru R. Moldova daca isi strica relatiile cu Rusia?

— Nu cred, dar simt ca politicienii din Moldova au aceasta iluzie. Eu asociez situatia cu varianta Tarilor Baltice care, la timpul lor, si–au accelerat integrarea in UE si NATO prin escaladarea relatiilor cu Rusia. Imi pare ca si vestul cocheteaza pe aceasta tema, desi mai bine s–ar ocupa serios de aceasta problema.

— In ce rezida totusi problemele in relatiile Rusiei cu Moldova?

— Principala e Transnistria. Suntem determinati sa scoatem armamentul de acolo, apoi trupele, dar Smirnov nu ne creeaza conditii pentru asta. S–a intrezarit odata o sansa atunci cand se purtau discutii cu memorandumul Kozak, esaloanele cu armament plecau unul dupa altul din Transnistria. Voronin s–a comportat incorect si totul s–a oprit. Nu putem lasa acolo depozitele pline cu armament si nici nu le putem scoate, caci nu vrem inca un razboi pentru asta, iar Smirnov nu ni se supune.

— Igor Smirnov este invitat de cateva ori pe an la Moscova, unde se intalneste cu diferiti oficiali de stat...

— Uneori cu el e imposibil sa te intelegi. Noi nu putem face presiuni asupra lui, caci el e sustinut de poporul Transnistriei. Noi tinem cont de asta.

— Considerati ca Smirnov a venit la putere legal sau ilegal ?

— Depinde cum privesti. Noi recunoastem integritatea teritoriala a Moldovei si Transnistria e o parte integranta a Moldovei, dar acum nu trebuie sa spunem ce e legal si ce e ilegal, asta doar ar complica situatia, trebuie sa gasim iesire din situatie

— Dar daca un cetatean al Moldovei ar deveni presedinte al unei parti din Rusia, ar fi sau nu potrivit ca Moldova sa isi pedepseasca cetateanul pentru astfel de activitati ilegale pe teritoriul altui stat?

— N–am inteles, dar cine e cetatean al Rusiei?

— Igor Smirnov si alti oficiali transnistreni... Mai mult. Potrivit unei decizii a UE, a fost emisa interdictia admiterii lor in spatiul Schengen, fiind date publicitatii datele pasapoartelor lor rusesti.

— Nu stiu, nu detin aceasta informatie, nu ma tem sa–mi recunosc incompetenta cand nu sunt la curent cu ceva.

— Va cunoasteti personal cu Igor Smirnov?

— Da, ne–am intalnit de cateva ori in niste situatii, cu Smirnov, cu Maracuta, cu multi altii din conducerea transnistreana, pe probleme de serviciu.

— Puteti sa il descrieti in cateva propozitii?

— E un om cu care e posibil si trebuie sa ne intelegem. Cu Smirnov poate e mai greu decat cu oricine altcineva in Transnistria, dar avem cazuri mai complicate in spatiul ex–sovietic, daca ne referim la Karabahul de Munte, la Abhazia si Osetia. Conflictul transnistrean e mai aproape de o solutie politica, e pacat ca in ultimul moment n–a fost semnat planul Kozak.

— Cand credeti ca vor fi eliberati cei doi detinuti politici din Transnistria, Andrei Ivantoc si Tudor Popa?

— Acest caz are un termen final foarte clar — se pare ca e august 2007 — cand expira 15 ani, termenul de detentie a lui Popa si Ivantoc. Rusia nu este interesata ca ei sa stea in inchisoare pana atunci, ne–am adresat de nenumarate ori conducerii de la Tiraspol cu cererea de eliberare a acestor persoane, dar mai mult decat aceste adresari nu putem face nimic, pentru ca nu ne amestecam in treburile interne ale Moldovei.

— Puteti sa ne spuneti ce fel de adresari au fost acestea? In scris, oral?

— Nu sunt gata sa raspund, asta nu e sfera mea de activitate.

— Cum apreciati raspunsul lui Traian Basescu la intrebarea Dvs. din cadrul sesiunii APCE?

— Gluma lui Basescua a fost nereusita, pentru ca Rusia niciodata n–a tinut arme pe teritoriul Romaniei. Asta a fost URSS si imi pare rau ca presedintele Romaniei nu simte aceste nuante. Imi mai pare ca el nu are chiar multa dreptate, cand spune ca bazele NATO se afla in Romania in concordanta cu toate normele internationale, pentru ca intre Rusia si NATO sunt intelegeri despre neamplasarea bazelor pe teritoriul statelor membre ale aliantei.

— Cine e totusi, succesorul de drept al URSS?

— Rusia e doar continuatorul URSS, in sens ca Rusia a preluat asupra sa obligatiile URSS in privinta datoriilor externe, dar si dreptul URSS in Consiliul de Securitate al ONU.

— Ce parere aveti despre Raportul APCE cu privire la condamnarea comunismului?

— Sunt de acord ca orice crime, oricand ar fi comise, merita condamnate, dar regret ca raportorul s–a ocupat doar de regimurile comuniste. Eu nu inteleg ce inseamna regimuri totalitare comuniste — unele regimuri au fost totalitare, unele — nu. Or, este o deosebire intre regimurile lui Stalin si Gorbaciov, desi ambele au fost comuniste.

— Ce este, in viziunea Dvs., un regim totalitar?

— Uitati–va in dictionar. Regimul poate fi totalitar nu doar acolo unde e la putere un singur partid, ci oriunde daca sunt reprimate libertatile de baza, unde sunt incalcate masiv drepturile omului, unde regimul comite crime in pofida legislatiei. Nu mi–i clar ce fel de regim este acum in Moldova, la putere fiind un partid comunist. E un regim totalitar comunist? Cred ca nu.

— Dar implicarea copiilor in organizatii politice, cum ar fi cele pionieresti sau comsomoliste, determinarea acestora sa se inchine la monumentele liderilor comunisti, este binevenita?

— Cred ca activitatea politica printre copii nu este interzisa de dreptul international si atat timp cat ideologia comunista nu va fi declarata criminala, ca si cea nazista, nu vad vreun rau in asta.

— Cum apreciati declaratia lui Ciubais cu privire la faptul ca Voronin va avea probleme din cauza procesului Pasat?

— Consider cazul Pasat in exclusivitate politic. Nu imi inchipui ca un fost ministru al Apararii sa fi facut o asemenea afacere cu SUA de unul singur, aceasta decizie s–a luat atunci de intreaga conducere a Moldovei.

— Dar cum apreciati declaratia lui Ciubais?

— Nu cred ca seful RAO EAS trebuie sa faca asemenea declaratii, dar daca a facut–o ca lider al unui partid politic, caci el e co–presedinte al Uniunii Puterilor de Dreapta (Soiuz Pravih Sil), — e dreptul lui de lider politic.

— Cum calificati faptul ca RAO EAS a privatizat intreprinderi in Transnistria?

— Nu sunt gata sa comentez, nu sunt specialist in asta.

— Considerati legitim ca intreprinderi din Rusia sa cumpere intreprinderi de la autoritatile Transnistriei?

— Daca asta nu contravine legislatiei transnistrene, atunci nu vad aspectul criminal.

— Dar daca legislatia transnistreana contravine celei din R. Moldova?

— Probabil, contravine, de aceea sunt interesat sa se rezolve mai repede conflictul transnistrean.

— Cum calificati scandalul gazelor?

— Europa politizeaza prea mult aceasta problema. De exemplu, Ucraina fura gaz, dar nimeni nu spune asta. Toti striga ca Rusia e de vina. E un fel de moda a dispozitiilor antirusesti, e foarte populara aceasta strategie. Prin atacurile asupra Rusiei multi acumuleaza capital politic. Ei vor ca Rusia sa fie mai ascultatoare.

— Ascultatoare fata de cine?

— Fata de UE, fata de SUA, fata de partenerii actuali ai Moldovei, in fata carora Moldova nu e atat de suverana ca Rusia.

Interviu de Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com