Nr. 68 (19 ianuarie 2006)


 Editorial

Decretul de luni
de Aneta Grosu

autor
Doua evenimente importante, ambele vizand politica externa a R. Moldova, s–au produs in ultimele zile. Au fost confirmate oficial, cel putin pentru Ziarul de Garda (confirmarea fiind facuta de Sergiu Stati, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana), vorbele despre plecarea deputatei anticomuniste Lidia Gutu in functie de Ambasador al R. Moldova la Bucuresti, in locul ex–ambasadorului comunist Victor Zlacevschi, rechemat, potrivit unor surse, la cererea sa... Cel de–al doilea eveniment, diferit, dar comparabil cu primul, este Decretul privind constituirea Comisiei nationale pentru elaborarea Conceptiei politicii externe a R. Moldova, semnat luni de presedintele Voronin.

Presedintele isi argumenteaza decretul prin "necesitatea elaborarii Conceptiei politicii externe a R. Moldova in conditiile actuale, in scopul perfectionarii bazei juridice a politicii de integrare europeana".

Articolul 1 al respectivului decret contine o lista impunatoare de membri ai Comisiei nationale pentru elaborarea Conceptiei politicii externe. Tot acolo se subliniaza ca acest grup de persoane va fi numit in continuare Comisie nationala.

Astfel, avandu–l in calitate de presedinte pe actualul ministru de Externe, Andrei Stratan, comisia cuprinde un sir de nume cunoscute, in special gratie fidelitatii manifestate in raport cu partidul de guvernamant, comunist, toti ei urmand sa elaboreze o conceptie de viitor pentru evolutiile R. Moldova in Europa si in lume.

Luni, din acel decret, am putut afla ca membri ai Comisiei nationale au devenit Sergiu Stati, deputat comunist si presedinte al Comisiei pentru politica externa si integrare europeana, Eugenia Chistruga, viceministru de Externe, ex–ministru–consilier la Ambasada R. Moldova in Federatia Rusa, Iurie Stoicov,

presedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, aparare si ordinea publica, membru al CC al PCRM, Sergiu Mocanu, consilier cu misiuni speciale al presedintelui, ex–deputat FPCD si redactor al ziarului "Tara", Mark Tkaciuk, consilier al presedintelui in problemele de politica interna, initiatorul Scolii antropologice superioare, membru al CC PCRM... Membri ai Comisiei nationale au mai fost numiti si ministrii actualului Guvern comunist: Victoria Iftodi, Gheorghe Papuc, Vladimir Molojen, Vasili Sova, numit in cadrul comisiei pentru ca poseda, in exclusivitate, dar si cel mai bine, limba rusa... Si directorul SIS, Ion Ursu, directorul general al Biroului Relatii Interetnice, Olga Goncearova, deputatul comunist Dumitru Prijmireanu, rectorul Academiei de Administrare Publica de pe langa presedinte, Ala Mironic, si, desigur, Alexei Tulbure, reprezentantul permanent al R. Moldova pe langa CE, diplomat cunoscut prin declansarea unor ample campanii antiromanesti in cadrul inaltului for european. Uitasem. Societatea civila va fi reprezentata de Arcadie

Barbarosie, director al Institutului de Politici Publice. De ce doar aceasta institutie civila? — l–am intrebat pe vicepresedintele comisiei, Sergiu Stati.

"Va fi liber sa coopereze cu organizatiile pe care le va considera importante", ne–a raspuns Stati. De Martisor, Comisia nationala va prezenta presdintelui Conceptia. S.a.m.d.


 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

 Investigatii

«Eu nu l-am omorat
pe Igor Ostapciuc!»

imagine
Marti, 17 ianuarie, la Judecatoria sectorului Rascani din Chisinau urma sa aiba loc cea de–a 30–a sedinta in judecata pe marginea dosarului intentat cetateanului Mihai Ursu, suspectat de omorul lui Igor Ostapciuc, fiul presedintei fractiunii parlamentare comuniste, Eugenia Ostapciuc. La fel ca si in cazul altor dosare "complicate" sau a celor intentate la comanda, sedintele judiciare sunt contramandate, cu sau fara motiv. Acelasi lucru s–a intamplat si pe 17 ianuarie, cand urmau sa fie audiati martorii apararii, in dosarul intentat lui Mihai Ursu. Patimita, adica mama lui Igor Ostapciuc, la fel ca si la celelalte sedinte, nu a fost prezenta. Ea a solicitat din timp ca dosarul sa fie examinat in lipsa sa, mentionand ca are deplina incredere in justitia din R. Moldova.
Continuare
 Sondaj



 Inger de garda

Bogdan imi da putere de rezistenta

imagineLUCIA CULEV , ziarista, Antena C:
Cand am zburat pentru prima data cu avionul, plecand intr–o tara straina, de emotii si de nelinistea caracteristica unor astfel de drumuri, la Viena, mi–am pierdut pasaportul. Nu–l gaseam, dar imi era rusine sa recunosc, pentru a nu–i nelinisti pe cei impreuna cu care plecam. In fine, dupa ce imi rascolisem toate bagajele si constatasem ca pasaportul nu este, am recunoscut ca l–am pierdut. Eram intr–o stare de nedescris. Atunci, se apropie de mine dl Veaceslav Petuscan, sef de directie la MAE. Foarte calm, inteligent, cu o tinuta impecabila, mi–a transmis, imediat, o speranta in acea stare de soc. Mi–a sugerat sa anuntam serviciul de informatii al aeroportului despre pierderea pasaportului. Astfel am reusit sa–mi gasesc actele. Le adusese cineva la ghiseul din aeroport. Apreciez foarte mult astfel de oameni care iti insufla speranta.
In viata, insa, deseori nu am cautat pe cineva anume, pentru ca, nu stiu cum se intampla, dar spre mine vin solutiile atunci cand ma pomenesc in impas. Uneori intalnesc un om intelept, alteori mana mi se intinde spre o carte... Asa l–am descoperit pe Paleologu, afland ca numai lumea inteligentei este diversa, cea a prostiei fiind unilaterala. Sau, la Jose Ortega y Gasset, scriitor si filosof spaniol, am gasit raspuns la unele probleme sentimentale. Daca dragostea s–a trecut, inseamna ca nu a fost dragoste...
Inger pazitor pentru mine cred ca e si nepotul meu, Bogdan, feciorul fratelui meu, nascut in aceeasi zi cu mine, la aceeasi ora, avand aceeasi greutate si inaltime. Ne desparte doar diferenta de vreo 20 de ani. La greu, ma gandesc la el, care este o fire foarte puternica si cutezatoare. Chiar daca e foarte mic, are 6 ani, imi da forta si putere de rezistenta.



imagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868

   

Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com