Nr. 67 (12 ianuarie 2006)

 Politic

Prim–ministrii
Ce au facut premierii ca sa asigure securitatea energetica a Moldovei? Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

CEDO: Rusia a oferit Transnistriei gaze, cerand bani de la Moldova
La 8 iulie 2004, CEDO a luat decizia finala in cazul "Grupul Ilascu contra Rusiei si Moldovei" Continuare 

CEDO: Rusia a oferit Transnistriei gaze, cerand bani de la Moldova

La 8 iulie 2004, CEDO a luat decizia finala in cazul "Grupul Ilascu contra Rusiei si Moldovei".

Printre zecile de acuzatii adresate Rusiei cu argumente din partea martorilor si a actelor oficiale depuse, este si urmatoarea "Federatia Rusa are relatii directe cu rmn in vederea exportului de gaze" si "Transnistria primeste energie electrica direct de la Federatia Rusa". Iata ce au spus martorii in dosarul Ilascu cu privire la problema gazelor:

CEDO: Credeti ca regimul din Transnistria este mentinut de catre Federatia Rusa?

Ilie Ilascu: Da, eu consider ca Federatia Rusa, si in prezent, ajuta, sustine economic, financiar, militar si politic acest regim. Din 1992, Federatia Rusa livreaza gaze naturale regimului de la Tiraspol, pe gratis. Regimul transnistrean n–a platit nici un ban pentru aceste gaze.

CEDO: Credeti ca regimul de la Tiraspol ar fi supravietuit fara sustinerea Rusiei?

Mircea Snegur: Nu. Nu ar putea, nu ar fi supravietuit. Daca ati face trimitere la niste materiale de arhiva, s–ar vedea ca Transnistria a fost si este sustinuta, de exemplu cu resurse energetice, avand o datorie enorma fata de "Gazprom", transnistrenii o duc foarte bine cu aceste datorii, deci, ei sunt asigurati cu aceste resurse energetice, cu gaz, cu alt combustibil.

CEDO: Care erau subiectele in timpul negocierilor? De ordin economic?

Andrei Sangheli: Toate discutiile care s–au purtat pe parcursul anilor, abordau problema surselor energetice. Asta a fost problema de baza care a fost discutata. Pentru ca totul era legat de acolo, incepand cu carbunele, petrolul, gazele naturale. Alta sursa noi pana acum n–am avut. Astazi, sunt alte posibilitati.

Alexandru Tanase: In perioada in care dumneavoastra ati fost prim–ministru, pretul la gaze, conditiile de livrare, volumul de livrare era discutat cu Guvernul Federatiei Ruse?

Andrei Sangheli: Era, in primul rand, sistema vice–prim–ministru care raspundea de comunitatea statelor independente, deci CSI, cu echipa de aici, "MoldovaGaz" toate conditiile se duceau in "Gazprom", conducerea sau vice– sau eu stiu cine era acolo, si problemele care nu erau rezolvate sigur ca erau adresate in Guvern, care le implica sau el se mai implica, ca de obste, ca prim–ministru cu delegatia respectiva sau cu prim–ministrul Federatiei Ruse sau ieseam, nemijlocit, la conducerea Gazprom.

Alexandru Tanase: Revenind la subiectul gazului, stiti dumneavoastra cumva, care este structura capitalului statutar al intreprinderii "MoldovaGaz"?

Andrei Stratan: Nu prea. Eu nu cunosc care este procedura, dar proprietarul, in orice caz actionari ai acestei companii, este, deci, partea moldava si partea rusa.

Alexandru Tanase: Eu vreau sa va rog daca puteti putin mai minutios sa explicati procedura de import — export al gazului. Care este taxa vamala, taxele de import al gazului in R. Moldova?

Andrei Stratan: Dupa cate cunosc eu, in acea perioada importul gazului natural in R. Moldova nu se taxa cu taxe vamale, se perfectau numai procedurile pentru platile vamale.

Alexandru Tanase: TVA–ul se aplica?

Andrei Stratan: Nu pot sa va spun.

Alexandru Tanase: Se aplica si astazi la gaze.

Andrei Stratan: Probabil ca se aplica. Dupa cate imi imaginez eu, tehnic, agentul economic "MoldovaGaz" prezenta actele de import al gazului, in tara noastra, oficiului vamal. Se perfecta declaratia, se estimau volumele, se indica costul, se calculau impozitele si se achitau platile corespunzatoare in bugetul de stat de catre intreprinderea "MoldovaGaz". Care–i procedura de declarare si de evidenta a gazului in Tiraspol, eu nu cunosc.

Alexandru Tanase: Trebuie sa inteleg ca "MoldovaGaz" achita taxele si impozitele aferente importului de gaz inclusiv si pentru regiunea din... pentru Transnistria?

Andrei Stratan: "MoldovaGaz" declara gazul importat in republica ca agent economic inregistrat in R. Moldova, dar nu cunosc separat pentru Transnistria si separat pentru... Mecanismul pentru importul gazelor n–a fost elaborat. El a fost unic ca oricare import de marfuri in R. Moldova si agentul economic importator al acestor bunuri materiale, inclusiv al gazelor naturale, se prezenta in oficiul vamal, perfecta declaratia vamala, indica toate datele corespunzatoare, conform cerintelor declaratiei vamale, i se calculau impozitele corespunzatoare pentru achitarea in bugetul de stat, astfel primind autorizatie pentru efectuarea acestui import.

Despre evidenta gazului in Tiraspol, eu nu cunosc.

Vlad Gribincea: Cunoasteti scandalul care a avut loc in jurul amplasarii contorului la gaze la intrarea in R. Moldova sau nu? Deoarece la import in R. Moldova nu exista un contor care sa determine volumul gazului importat in R. Moldova si printr–o hotarare de Guvern s–a decis amplasarea unui asemenea contor, care a trezit reactia dura a "Gazprom"–ului si–am vrut sa va rog sa comentati acest lucru.

Andrei Stratan: N–as putea sa comentez vizavi de problema instalarii contorului, reiesind din considerentul ca nu cunosc de existenta unei asemenea hotarari prin care ar fi necesar de instalat un asemenea contor, neputand sa comentez care ar fi situatia unui agent economic.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com