Nr. 67 (12 ianuarie 2006)

 Politic

Prim–ministrii
Ce au facut premierii ca sa asigure securitatea energetica a Moldovei? Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

CEDO: Rusia a oferit Transnistriei gaze, cerand bani de la Moldova
La 8 iulie 2004, CEDO a luat decizia finala in cazul "Grupul Ilascu contra Rusiei si Moldovei" Continuare 

Prim–ministrii

Ce au facut premierii ca sa asigure securitatea energetica a Moldovei?

Mircea Druc, prim–ministru 1990–1991:

Sa renuntam la ideea ca Moscova e tata

Eu am fost premier in perioada sovietica, cand era Gosplanul, si trebuia sa merg de doua ori pe saptamana la Kremlin, la sedinte cu Gorbaciov si Rijkov. Atunci nu aveam nici banci, nici dolari, nici datorii. Problema a aparut abia dupa 2001 si tot atunci trebuia sa inceapa rezolvarea acesteia. Nu trebuia sa ramanem la ideea ca la Moscova e tata si nu avem ce face, nici in viata personala oamenii nu trebuie sa se lase la o singura priza, cu atat mai mult o entitate. Nu avem ce critica "Gazprom"–ul, el are produsul si il vinde, trebuiau gasite alternative si alte posibilitati. Si alternative exista, biodiesel, biogaz, dar toate acestea aveau sa fie realizate pana acum daca se incepea la timp. Acum e anul 2006 deja...

Andrei Sangheli, prim–ministru 1992–1996, director "Limagrain":

Putem avea o conducta proprie, doar de vin

Dar ce problema e cu gazele? Guvernul las'sa cumpere, sa caute, sa duca tratative. Despre alternative, ce sa va spun, gazele nu pot fi aduse cu caldarea de oriunde, exista o singura teava, sunt legi care nu se discuta, doar pierdem timpul. V–ati uitat pe harta? Ati invatat geografia? Cel care are gaze construieste conducta si conducta este una. Moldova poate sa construiasca doar o conducta de vin. Cu emotii nu se face economia, cu emotii lucrurile nu s–au miscat niciodata. Si in perioada in care eram eu prim–ministru au fost probleme, intotdeauna au fost probleme.

Ion Ciubuc, prim–ministru in perioada 1997–1999, director "Interagroinvest":

Si sampania contine gaze

Eu am spus mereu ca statele mari fac politica mare, iar statele mici trebuie sa faca politica corecta. Cred ca actuala conducere a Moldovei a pus corect problema tinutei si coloanei vertebrale. Voronin a dat un exemplu foarte bun: daca te duci de mai multe ori la acelasi doctor si nu te poti trata, ce faci atunci? In perioada in care eram premier era devreme sa se puna asa problema, si gazele din Rusia erau unica posibilitate pentru Moldova, pentru ca asa era conducta inca din timpul sovietic. Voronin a avut cu totul alte conditii, el a venit cu alt partid, se stie ca Partidul Comunistilor a venit cu limba rusa, deci Rusia trebuia sa iasa in intampinarea acestor forte. In genere nu e bine cand jurnalistii incearca sa suprapuna situatia de acum cu cea de atunci, acum e alta situatie politica si la Kremlin, si la Bucuresti. Oricum, cred ca va fi bine si nu vom ingheta, caci si sampania contine gaze...

Ion Sturza, prim–ministru 1999, director "Rompetrol":

Au fost alternative, dar a lipsit vointa politica

In privinta gazelor nu au existat alternative, e o singura conducta in zona noastra, dar in privinta energiei electrice au existat posibilitati sigure prin conexiuni la retelele electrice ale Romaniei, care a avut intotdeauna toata deschiderea pentru contracte de livrari cu R.Moldova. Cred ca acest lucru s–ar fi putut realiza si in perioada in care am fost premier, dar nu ne–a ajuns vointa politica ca sa rezolvam aceasta problema. In situatia actuala, nu cred ca e vorba de un conflict politic, exista o componenta politica, dar totul depinde de capacitatea Moldovei de a plati pentru gazele livrate.

Dumitru Braghis, premier 1999–2001, parlamentar:

Secretomania in problema energetica nu duce la bine

Ma mira aceasta maniera a secretomaniei de care face uz guvernarea actuala. Se stie doar ca livrarile de gaze au fost sistate, dar cine cu cine discuta, cum se rezolva problema, ce posibilitati exista, ce solutii se propun — nu se spune oficial. In Ucraina a fost cu totul altfel, politicienii ucraineni au relatat continuu pentru presa ce se intampla.

Inca in 2000 am propus identificarea unor posibilitati alternative de producere a energiei, care nu au fost acceptate si promovate nici de presa, nici de societatea civila. Cu toate acestea, cetatenii insisi au inceput in particular sa foloseasca alte surse energetice cum ar fi biogazele, biomasa, energia vantului sau baterii solare. "Gazprom"–ul este un monopolist si se comporta ca atare, dar Moldova trebuie sa identifice toate posibilitatile unor alternative, care rezida si in cele enumerate mai sus sau in politici de conservare si utilizare economica a energiei.

Sondaj de Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com