Nr. 61 (17 noiembrie 2005)

 Social

Tariful Vamal Preferential este conditionat
Uniunea Europeana sesizata despre abuzurile puterii asupra vietii sindicale din R. Moldova Continuare 

Femeile incurajate in business
Proiectul "Promovarea antreprenoriatului feminin in R. Moldova", sustinut de Biroul de Cooperare Tehnica al Germaniei Continuare 

Un pilot moldovean salveaza vieti in Pakistan
La 11 decembrie 2005, in Transnistria vor avea loc alegeri in sovietul suprem (organul legislativ al rmn) Continuare 

Tratament modern — insanatosire eficienta si rapida
Pentru foarte multe persoane, iarna nu este doar un anotimp placut, dar si unul destul de anevoios. Continuare 

Tariful Vamal Preferential este conditionat

Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL) este ingrijorata de incalcarea, in R. Moldova, a drepturilor sindicale. Confederatia Sindicatelor din R. Moldova (CSRM) a adus la cunostinta opiniei publice ca in cadrul Comisiei Europene va fi examinat demersul Confederatiei Internationale a Sindicatelor Libere (CISL), cu sediul la Bruxelles, la care CSRM este afiliata din 1997, privind incalcarea, in R. Moldova, a drepturilor sindicale.

Pe parcursul ultimilor ani, CISL a monitorizat situatia privind respectarea drepturilor sindicale in R. Moldova, depistand multiple si grave incalcari ale prevederilor Conventiilor Organizatiei Internationale a Muncii, nr.87, cu privire la libertatea asocierii si protectiei dreptului la organizare, nr. 98, cu privire la aplicarea principiilor dreptului la organizare si la negocieri colective la care R. Moldova este parte.

Lipsa unei reactii adecvate a conducerii R. Moldova fata de numeroasele semnale de imixtiune a exponentilor puterii in activitatea organizatiilor membre ale CSRM, neglijarea de catre Guvernul R. Moldova a recomandarilor organismelor internationale privind curmarea imixtiunii si asigurarea respectarii legislatiei nationale si internationale privind dreptul la asociere, a determinat CISL sa solicite Uniunii Europene ca acordarea dreptului la Tariful Vamal Preferential al Comunitatii, solicitat de R. Moldova, sa fie conditionat de neamestecul autoritatilor acestei tari in activitatea sindicatelor.

"Sunt convins ca veti lua in considerare aceste grave violari ale drepturilor sindicale atunci cand veti examina cererea Guvernului R. Moldova"

In proiectul scrisorii Secretarului General al CISL, Guy Ryder, catre Comisia Europeana se mentioneaza ca un atare tarif preferential "trebuie garantat doar acelor tari care au ratificat si implementat efectiv cele opt Conventii ale Organizatiei Internationale a Muncii (OIM)... Sunt convins, mentioneaza Secretarul General al CISL, ca veti lua in considerare aceste grave violari ale drepturilor sindicale atunci cand veti examina cererea Guvernului R. Moldova".

Pe parcursul ultimilor trei ani, CSRM si organizatiile membre s–au adresat de nenumarate ori catre Presedintie, Parlament si Guvern, solicitand sa ia atitudine fata de cazurile de imixtiune a autoritatilor publice centrale si locale in activitatea organizatiilor sindicale. Conducerea R. Moldova, insa, a reactionat inadecvat. Instituirea unei comisii guvernamentale pentru examinarea plangerii CSRM la Organizatia Internationala a Muncii nu a solutionat in nici un fel conflictul "putere–sindicate". Membrii comisiei nominalizate au calificat amestecul autoritatilor statului in activitatea organizatiilor sindicale drept o chestiune interna, functionarii respectivi fiind priviti "doar ca membri de sindicat, nu si in calitate de angajati publici care isi indeplinesc functia".

Sunt ignorate si recomandarile OIM, or, Guvernul a refuzat introducerea pe ordinea de zi a sedintei din aprilie 2004 a Comisiei nationale pentru consultari si negocieri colective a raportului OIM despre situatia privind respectarea drepturilor sindicale in R. Moldova, fapt ce a determinat reprezentantii CSRM sa paraseasca sedinta in semn de protest.

Pana in prezent nu a fost definitivat cadrul legislativ privind activitatea sindicala. Nici noul Cod penal, nici Codul cu privire la contraventiile administrative nu specifica vreo sanctiune clara pentru violarea drepturilor sindicale. Acest fapt le permite procurorilor sa respinga apelurile sindicatelor contra comportamentului antisindicalist al patronilor si guvernantilor, iar cazurile de violare a Legii sindicatelor raman nepedepsite. Legislatia nu stabileste reguli clare de numire a reprezentatilor sindicali in organele de conducere ale intreprinderilor de stat sau in organele tripartite. Acest fapt permite puterii sa manipuleze decizia salariatilor de a face parte dintr–un sindicat sau altul.

CSRM cere curmarea imixtiunii puterii

Aceste si alte cazuri ce denota discordanta actiunilor intreprinse de conducerea R. Moldova cu cerintele organismelor internationale pot conduce la diverse sanctiuni, consecintele carora vor cadea tot pe umerii contribuabililor. Ingrijorata de consecintele unor posibile decizii nefavorabile pentru R. Moldova, ce pot fi adoptate de forurile europene, CSRM cere de la conducerea R. Moldova intreprinderea unor actiuni urgente privind:

  • curmarea imixtiunii puterii in activitatea organizatiilor sindicale afiliate la CSRM;
  • sanctionarea factorilor de decizie care au utilizat parghiile administrative pentru trecerea fortata a unor organizatii sindicale la Confederatia "Solidaritate", aservita puterii;
  • lichidarea consecintelor activitatii autoritatilor publice centrale si locale, orientate spre dispersarea miscarii sindicale din R. Moldova si crearea conditiilor pentru restabilirea integritatii centrelor sindicale dispersate in mod abuziv.

CSRM reconfirma ca in activitatea sa de mentinere a integritatii si identitatii sindicatelor afiliate, in folosul salariatilor pe care ii reprezinta, a utilizat toate parghiile posibile pentru a stopa si a inlatura pericolul dispersarii miscarii sindicale din R. Moldova. CSRM a recurs la sustinerea organismelor sindicale internationale, la care a aderat, numai atunci cand a determinat clar ca guvernarea actuala si–a pus scopul de a transforma sindicatele intr–un instrument docil al puterii, sfidand principiile de baza ale constituirii si activitatii societatii civile.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com