Proiectul "Promovarea antreprenoriatului feminin in R. Moldova", sustinut de Biroul de Cooperare Tehnica al Germaniei (GTZ), este destinat tuturor femeilor care manifesta interes pentru activitati antreprenoriale si care ar dori sa initieze o afacere pe cont propriu.
"Promovarea antreprenoriatului feminin este un proiect pentru mun. Chisinau. A fost desfasurata o campanie de informare despre acest proiect in cele 17 localitati rurale din municipiu. Au fost organizate intruniri cu primarii si mese rotunde, unde femeile au fost invitate sasi expuna parerile despre organizarea seminarelor in localitatile lor", a declarat Aurelia Crozu, manager general al proiectului.
Grupul tinta al proiectului il constituie absolventele de invatamant superior sau cele care au intrerupt studiile, femei active profesional, aflate in somaj si care intentioneaza sa se reangajeze.
"Mai multe localitati neau contactat pentru organizarea seminarelor. Astfel neau contactat si autoritatile Primariei comunei Gratiesti, mentionand faptul ca sunt mai multe femei care vor sa participe la seminare si, in consecinta, sasi depuna un
businessplan pentru obtinerea unui grant de la GTZ, cu scopul de a porni o afacere proprie. De fapt, acesta este doar un prim seminar in elaborarea businessplanului. La finele acestuia se va face un chestionar si, in dependenta de solicitarile participantelor, vor fi organizate seminare aditionale", a mai adaugat Aurelia Crozu.
Seminarele sunt moderate de formatori. Pe unul dintre acestia lam intalnit la Gratiesti.
"Materialele acestui seminar sunt bine puse la punct pentru a ghida participantii in initierea unor planuri de afaceri. In proiect sau inscris femei care au deja o afacere proprie, dar sunt si dintre cele incepatoare pentru care participarea in cadrul unui proiect ar putea fi mai complicata. Este vorba despre multi termeni noi care trebuie analizati in esenta: piata, afacere, client, valoare financiara. Important ramane, totusi, faptul ca este dorinta de a face ceva. Este adevarat ca venind in proiect ai unele incertitudini, dar, pe parcus, dupa analizarea situatiei iti dai seama ca devii mai sigur in puterile proprii", a mentionat Constantin Enciu.
La seminarul de la Gratiesti erau prezente mai multe femei cu idei noi de afaceri.
"Este un proiect bine gandit, deoarece am mai participat si la altele de acest fel in urma carora am deschis un cabinet stomatologic. Acum miam format idei noi pe care vreau sa le realizez. As initia, de aceasta data, un cabinet cosmetologic. Este adevarat: daca nu crezi in ceva, nu ti se va intampla. La proiectul anterior, tatal meu a fost cel care ma convins sa incerc. Acum, insa, am indraznit singura. Sunt numeroase idei care merita a fi realizate", a marturisit Natalia Mogalda, medic stomatolog.
Valentina Patras, primarul comunei Gratiesti, afirma ca, in comparatie cu anii precedenti, interesul fata de astfel de proiecte a devenit mult mai sporit. "Femeile au devenit mai receptive", a spus ea.
Obiectivul de baza al proiectului este imbunatatirea serviciilor de promovare a antreprenoriatului feminin si deschiderea a cel putin 50 de afaceri initiate si conduse de femei, prin sustinerea informationala si financiara a GTZ .
"Prin aceste seminare incercam sa sustinem indeosebi femeile tinere, pentru ca in urma absolvirii isi gasesc cu greu un loc de munca si sunt nevoite sa plece in strainatate. Astfel proiectul Promovarea Antreprenoriatului Feminin contribuie la deschiderea noilor locuri de munca ", a declarat Aurelia Crozu.
Pentru indeplinirea activitatilor in cadrul proiectului, GTZ a contactat unele organizatii de femei. Informarea prin localitatile rurale din mun. Chisinau este facuta de catre Asociatia Femeilor pentru Instruire si Dezvoltare (AFID). La Chisinau, GTZ colaboreaza cu Centrul International Pentru Promovarea Femeii in Business, cu Asociatia Femeilor Profesioniste.
" Recent am lansat un nou microproiect cu Asociatia pentru Dezvoltare, Educatie si Reforma, ADEPT. Este un proiect pentru femeile care vor sasi lanseze o afacere in massmedia. Acestia sunt primii pasi din cadrul proiectului, mai tarziu vom face un concurs a businessplanurilor. Cele mai bune vor fi sustinute financiar de catre biroul GTZ, cu un grant de pana la 2 mii de euro", a mai spus Aurelia Crozu.
Anastasia NANI