Zilele trecute la Chisinau a fost prezentat primul raport cu privire la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului un angajament luat de conducerea Moldovei, alaturi de guvernele altor state ale lumii pentru a reduce saracia, mortalitatea si regresul, pana in 2015.
Primul raport a insemnat o prima evaluare a indeplinirii angajamentelor luate de Moldova. Sau facut evaluari pe 8 directii ale dezvoltarii, care au fost prezentate intro conferinta speciala. Viceministrul Economiei si Comertului, Sergiu Sainciuc, a confirmat ca acesta este un angajament al Moldovei care trebuie respectat, in timp ce Bruno Pouezat, coordonator PNUD Moldova a declarat ca ar fi bine ca fiecare cetatean al Moldovei sa se regaseasca in aceste sarcini ale Guvernului.
Desi raportul semnaleaza careva ameliorari pe diferite domenii, problema principala a Moldovei, saracia, fiind descrisa de autorii comunicarii ca un "fenomen multidimensional".
In contextul saraciei globale, Moldova completeaza cifrele de nivel mondial, care arata ca in lume 300 mil. de copii se culca flamanzi in fiecare seara, anual 10 mil. de copii care au varsta sub 5 ani decedeaza, un miliard de oameni nu au acces la apa potabila, 2 mil. mor anual de tuberculoza, 1400 de femei decedeaza zilnic din cauze legate de sarcina si la fiecare 4 secunde o fiinta umana moare de foame.
Pe langa problemele saraciei globale, Moldova se confrunta si cu situatii particulare. Astfel, in raport se arata ca fiecarui cetatean al Moldovei ii revin 10 tone de deseuri stocate neadecvat, ca morbiditatea prin tuberculoza sa dublat si ca doar putin mai mult de o treime din populatie are acces la surse adecvate de apa potabila. Or, in acest spatiu 8 fantani din 10 nu au apa buna, si in general fiecare al doilea cetatean al Moldovei bea apa necorespunzatoare normelor sanitare.
Moldova sia luat angajamentul sa mareasca numarul copiilor cuprinsi de studii gimnaziale si sa ofere mai multe oportunitati femeilor, prin "schimbarea politicii de promovare a femeilor la posturi de conducere si prin extinderea oportunitatilor de angajare". Daca Obiectivele se vor indeplini, Moldova va deveni o tara mai bogata, cu oameni mai sanatosi, cu paduri mai multe si cu ape curate.
Alina Radu