Lidia Taran, angajata pana in 2003 la o intreprindere din Causeni, condusa pe atunci de deputatul AMN, Ion Ciontoloi, a fost arestata si fortata, prin incalcare de lege, sa semneze marturii, care ar justifica sesizarea Procuraturii Generale de ridicare a imunitatii parlamentare a deputatului din opozitie. Potrivit unei sesizari adresate fractiunii parlamentare AMN, Lidia Taran a fost arestata cu incalcarea normelor procesuale si a dreptului la aparare. Ancheta este preluata de Procuratura Generala, ceea ce denota interesele Puterii centrale. Procurorul Aurel Postica a concretizat aceste interese la 13 septembrie, curent, santajand retinuta in lipsa avocatului pentru a obtine de la ea marturii false. In schimbul acestora, prin tentativa de corupere, retinutei i sa promis eliberarea si clasarea dosarului penal. Iar pentru nesupunere procurorul a amenintato cu ani multi si grei de puscarie.
"Abuzurile si santajul la care este supusa Lidia Taran sunt o practica generalizata aplicata, la ordinele Puterii, de catre organele de ancheta si ale Procuraturii", se spune intro declaratie de presa a AMN. In sirul unor astfel de actiuni este amintit "dosarul ambulantelor", fabricat contra liderului AMN, Serafim Urechean. Maiorul Grigore Gorea, considerat anchetator exemplar atat timp cat executa ordinele sefilor si ale viceprocurorului Gurbulea, a fost arestat imediat dupa ce a dat in vileag faradelegile acestora. Sarban, Modarca, Paladi, Cebanenco, Railean si alti functionari ai Primariei, arestati abuziv, au fost, deasemnea, fortati sa depuna marturii impotriva lui Serafim Urechean, drept plata in schimbul anularii urmaririi penale.
Aceste exemple reflecta si starea generala a sistemului de drept din R. Moldova, care ii trateaza pe cetateni ca pe subiecti fara drepturi, intro maniera totalitara de tip stalinist. Abuzurile politienesti si cele justitiare contiua sa fie instrumente de reprimare a oponentilor politici, agreate tacit de intreg parteneriatul politic parlamentar. Dosarul insinuat presedintelui fractiunii AMN a servit parteneriatului rosoranj drept justificare pentru suspendarea acestuia din componenta delegatiei la APCE. Comunistii si colaborationistii acestora, fiind deopotriva interesati de distrugerea AMN, ignoreaza fenomenele totalitare din organele ocrotirii ordinii de drept si blocheaza caile, prin care comunitatea europeana si internationala ar afla adevarul despre realitatile interne din R. Moldova.
Potrivit unor date, in R. Moldova, peste 500 de oameni sunt tinuti abuziv sub arest, fara decizii de judecata si prin tergiversarea nejustificata a examinarii cauzelor in justitie. Unul dintre motive consta in estorcarea denunturilor necesare Puterii sau a autoinvinuirilor care ar justifica actiunile aparatului coercitiv. AMN solicita organizatiilor de aparare a drepturilor omului, interne si internationale, sa initieze investigarea independenta a acestor informatii, pentru ai salva pe oameni de batjocura totalitara la care sunt supusi. Fractiunea AMN insista ca si Parlamentul sa creeze o comisie speciala de ancheta, care sa cerceteze situatia celor peste 500 de persoane detinute ilegal de catre organele coercitive din R. Moldova si dosarele politice ale Puterii contra exponentilor Opozitiei.
Comunitatea europeana este chemata sa monitorizeze transparenta si deschiderea cu care guvernarea va trata prezenta initiativa si problema drepturilor omului in R. Moldova.
Camelia Prodan