Saptamana trecuta, in cadrul sedintei Colegiului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), presedintele Voronin lea facut din deget politistilor ca nu cumva sa ia locul gruparilor criminale, care, dupa cum afirma conducerea ministerului, au fost lichidate in ultimul timp. "Presedintele a accentuat necesitatea stabilirii unei conlucrari mai stranse intre organele de interne, Procuratura Generala si Serviciul de Informatii si Securitate in scopul contracararii criminalitatii, inclusiv a faradelegilor comise de catre colaboratorii organelor de politie", se mentioneaza intrun comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei. Stie ce stie seful statului, daca a avut grija sa faca aceste avertismente.
Echipa Centrului de Investigatii Jurnalistice a scris de mai multe ori despre ortacii lui Papuc care, dupa ce au primit unda verde chiar de la seful statului sa lichideze gruparile criminale, au preluat la propriu toata gama de infractiuni, caracteristica lumii interlope: de la raket, banditism la colaborari cu retelele criminale si omoruri la comanda.
Desi, potrivit informatiilor de care dispunem, numarul politistilor care au ajuns pe banca acuzatilor este foarte mare, unii dintre ei fiind condamnati chiar pentru banditism, infiintarea sau conducerea unor organizatii criminale si apartenenta la ele, MAI refuza sa recunoasca existenta unor asemenea cazuri. La solicitarea noastra de a ne furniza informatia respectiva, MAI nea raspuns ca "in perioada anilor 19952005 nici un colaborator al politiei nu a fost condamnat pentru comiterea infractiunilor de banditism, infiintare sau conducere a unei organizatii criminale si apartenenta la aceasta". Procurorii cu care am discutat sunt de alta parere. Potrivit lor, majoritatea gruparilor criminale, lichidate in ultimii ani, au beneficiat de sprijinul unor angajati ai politiei, o parte din care aveau functii suspuse. Procurorii sustin ca asasinatele in serie ale taximetristilor din Chisinau, savarsite de doi politisti din Ialoveni, la sfarsitul anului 2000 inceputul anului 2001, se inscriu perfect in conceptul de grupare criminala organizata. In continuare vom aminti alte cateva cazuri in care politistii au figurat fie ca membri, fie ca informatori ai organizatiilor criminale.
In iunie anul curent, am dezvaluit despre sirul de asasinate la comanda savarsite de gruparea criminala, condusa de Alexandru Sinegur, retinut recent de catre organele de drept din Federatia Rusa. Atunci scriam ca reporterii CIN, care incercau sa gaseasca legatura dintre omorurile despre care se spune ca au fost puse la cale de catre Sinegur, au fost atentionati in cateva randuri de catre reprezentanti ai organelor de drept ca ar putea sa aiba probleme grave, daca vor insista sa afle dedesubturile acestor cazuri. Acestia au lasat sa se inteleaga ca itele acestui ghem duc undeva sus si ca ancheta se impotmoleste ori de cate ori se apropie de momentul, cand ar putea demasca anumite persoane carei protejeaza pe infractori. Ulterior, am aflat ca in asasinarea, in iulie 2003, a omului de afaceri Piotr Sari, pusa la cale de Sinegur, au fost implicati doi angajati (!) ai MAI: Valeriu Nidelcu si Ion Corotighin, care activau in calitate de agenti operativi sub acoperire. Specializati in urmarirea persoanelor suspecte, cei doi ofereau, in paralel, informatii despre potentialele victime, dar si despre activitatea organelor de drept oamenilor lui Sinegur. Acest lucru lau recunoscut ei insisi atunci cand au fost incoltiti de organele de drept, motivand ca nu stiau care era destinatia informatiilor pe care o puneau la dispozitia gruparii lui Sinegur.
Potrivit surselor noastre, politistii lau urmarit pe omul de afaceri Sari timp de cateva luni pana in momentul asasinarii, comunicand despre toate miscarile acestuia oamenilor lui Sinegur. Un alt detaliu interesant este ca, la cateva zile de la asasinarea lui Sari, un membru al unei grupari criminale din sudul republicii Ivan Ceban, supranumit "Gans" a fost invitat la MAI, unde sar fi scapat cu vorba ca ar sti cine a pus la cale omorul lui Piotr Sari. La cateva zile, Ceban a fost asasinat. Si in acest caz, potrivit surselor noastre, ar fi implicat Sinegur si partenerii sai din politie.
Din cate am reusit sa aflam, investigarea de catre organele de drept a legaturilor lui Nidelcu si Corotighin cu gruparea lui Sinegur si complicitatea lor la asasinarea lui Sari a fost destul de anevoioasa, intrucat reprezentantii politiei au facut tot posibilul pentru a tainui faptul ca acestia ar fi agenti sub acoperire ai MAI. Sursele noastre spun ca sa incercat chiar inducerea in eroare a anchetei de catre unii responsabili ai MAI. Aceleasi surse sustin ca desi dosarul penal in care sunt inculpati politistii este trimis in judecata, ei sunt la libertate nu fara contributia unor suspusi din minister.
Un alt caz este cel al unui ofiter de politie care colabora cu gruparea criminala condusa de Iurie Radulov, alias "Babior". Gruparea are la activ 10 asasinate la comanda si 11 tentative de omor. Ofiterul de politie Iurie Lungu era angajat al renumitului Departament pentru combaterea crimelor organizate si coruptiei (DCCOC) din cadrul MAI, condus de generalul Alexei. Acesta a cazut in plasa gruparii criminale, fiind ademenit cu suma de 10 mii de dolari pentru "solutionarea" unui caz minor aflat in gestiunea sa. Nu a rezistat tentatiei de a lua suma propusa: la acel moment abia isi intemeiase familia si avea un copil mic. A acceptat tranzactia, mai ales ca nu era o problema sa claseze acel dosar. Dupa aceasta intamplare, tanarul ofiter a inceput a trai pe picior larg. Sia luat masina, sia mobilat apartamentul, sia dat copilul la o gradinita mai buna. Cand i se parea ca a intrat si el in rand cu lumea, a venit o noua solicitare, pe care ia fost incomod sa o respinga. Apoi alta: sa comunice informatii despre o operatiune ce se pregatea impotriva gruparii criminale. A refuzat, spunandule ca i se cere prea mult si ca ia ajutat cand a putut. Atunci i sa pus in fata o caseta video, cu inregistrarea momentului in care a acceptat cele 10 mii de dolari. Din acea clipa ofiterul era la cheremul lor. Nu putea nici cracni cand i se inainta vreo cerinta. Mai mult, sa ajuns pana la aceea ca in timpul operatiunilor de retinere a membrilor gruparii respective desfasurate de DCCOC, Lungu isi adapostea camarazii chiar la el acasa. Intre timp grupul de descoperire a omorurilor la comanda a Inspectoratului municipal de politie si Procuratura Chisinau au sesizat ca din MAI au loc scurgeri de informatii operative privind operatiunile secrete si, pana la urma, turnatorul a fost depistat. Lungu a fost judecat impreuna cu gruparea criminala din care facea parte, incasand 10 ani de parnaie.
In toamna anului 2001 a iesit la iveala faptul ca cele cateva atentate esuate la viata unui om de afaceri, au fost executate, la comanda lui Grigore Karamalak, zis Bulgaru, de un grup, din care faceau parte un angajat al MAI, doi ai Serviciului Paza si Protectie de Stat si un fost colaborator al SIS. Anchetarea celor trei atentate la viata lui Vasile Siscov a scos la iveala faptul ca executorii erau profesionisti, echipati cu aparataj de filare si de detonare de la distanta a explozibilului. Potrivit surselor noastre, mai multi sefi din MAI au manifestat interes pentru a sterge urmele, incercand sa duca ancheta pe piste false. Si in acest caz, executorii celor trei atentate au fost gasiti vinovati si condamnati, in 2003, la ani grei de inchisoare.
Amintim ca, in mai 2002, o grupare criminala formata din fosti politisti lau asasinat pe directorul intreprinderii "Moldis", Boris Gherscovici. Omorul fusese comandat de sotia businessmanului si de amicul acesteia. Pentru asasinarea lui Gherscovici, killerii Andrei Maliutin si Iaroslav Sarupici, ambii fosti politisti, au primit, asa cum au constatat organele de drept, suma de 10 mii de dolari.
Acest sir de cazuri poate fi continuat, chiar daca MAI nu vrea sa recunoasca ca, asa cum spune o vorba din popor, nu raul e spurcat, ci izvorul.
Am incercat sa aflam cu ce se ocupa acum cei destituiti, in ultimii ani, din politie pe motiv ca ar fi avut legaturi cu lumea interlopa, cei care nu au ajuns dupa gratii. Ce credeti? Majoritatea sunt angajati sau siau facut firme de paza, care asigura securitatea unor banci, intreprinderi profitabile sau a unor intreprinzatori. Prin urmare, lupul e paznic la oi.
Se pare ca avertizarile sefului statului la colegiul MAI, de care am amintit mai sus, au o tinta concreta: amprentele unor membri ai gruparilor criminale ar trebui cautate chiar pe clanta usii de la intrare a MAI.
Centrul de Investigatii Jurnalistice
www.investigatii.md