Centrul de Asistenta psihologica si sociala pentru victimele violentei in familie, "Casa Marioarei", ofera servicii de care au nevoie toti cei aflati intro astfel de suferinta. Acordandule un adapost temporar, asistenta si consiliere psihologica, suport in medierea relatiilor cu institutiile de stat, sprijin in gasirea unui loc de munca, aceste victime recapata siguranta in propriile lor forte, trecand cu usurinta peste trecutul lor.
In multe familii din Moldova, violenta domestica devine una traditionala.
Cel mai frecvent, in urma violentei sufera femeile. De ceva timp, acestea isi gasesc refugiu la Centrul "Casa Marioarei". Centrul gazduieste femei ale caror demnitate si integritate sufleteasca a fost grav ranita de batai, injuraturi, umilinta s.a. in propria lor casa. Refugiul este un spatiu sigur, unde femeile traiesc in siguranta. Dincolo de toate, atat ele, cat si copiii lor primesc suportul de care au nevoie pentru a depasi experimentele traumatice, a pune capat violentei si a pune baza unei vieti noi, nea declarat Tatiana Tofan, directorul "Casei Marioarei". De serviciile acestui Centru au beneficiat in mod direct circa 600 de persoane, dintre care in refugiu sau aflat 85 de femei in dificultate si 79 de copii minori.
Cele mai multe dintre persoanele care apeleaza la serviciile Centrului sunt in situatii de risc, integritatea lor fizica si chiar viata, fiindule in pericol. Victimele care doresc sa puna capat acestei relatii de violenta se confrunta de cele mai multe ori cu neputinta celor la care apeleaza. Aceste persoane sunt si in dificultati financiare, sunt izolati de prieteni, societate, nu au un loc de munca. La toate aceste suferinte mai exista si piedici interioare, cum ar fi rusinea si teama de singuratate. Ca efect al abuzurilor, femeia se simte neputincioasa si lipsita de valoare.
Pentru a putea iesi din aceasta lupta, ele au nevoie de un adapost, unde siar gasi linistea lor si a copiilor. Centrul "Casa Marioarei" le ofera o noua sansa, siguranta fizica de care au nevoie, suport, liniste si confidentialitate. Este primul si singurul adapost de acest gen din Moldova, oferind servicii tuturor femeilor, indiferent de varsta, religie, nationalitate, orientare sexuala, disabilitati, statut legal, social sau material, viziune politica sau situatie economica. La baza serviciilor oferite sta angajamentul puternic de a promova drepturile umane ale femeilor si copiilor.
"Casa Marioarei" gazduieste persoanele pe o durata de o luna, fiecare dintre ele avand un spatiu separat, uneori acesta se stabileste si in functie de nevoile victimei, luanduse in consideratie starea psihica si periculozitatea agresorului.
Dna Aurelia Burghelea, psiholog, nea relatat ca persoanele care vin aici sunt intro stare deplorabila, uneori unele spera sa le putem rezolva problemele de familie. Altele vin cu scopul de asi gasi un refugiu si de a reveni la un mod de viata normal, si de a incerca sa uite trecutul lor.
Acesta este si cazul E.T., o doamna de 27 de ani. Ea sa nascut intro familie de tarani. La varsta de 4 ani, parintii ei au divortat. Maicasa a inceput sa consume alcool, iar ea, deseori, ramanea singura. Intro zi, fara vreun motiv, mamasa a lovito cu capul de pat, dupa care ea sa imbolnavit de epilepsie. Pentru ca nu a fost tratata la timp, situatia ei sa agravat. Se intensificau si problemele de familie. La 21 ani sa casatorit, crezand ca va scapa de griji si va avea mai multa liniste, insa a dat gres. Sotul ei a inceput sa bea si el, in fiecare zi o maltrata. A apelat la mai multe organizatii, cerand solutii. Ea nu mai avea puteri, avea nevoie de un tratament, un centru unde ar putea sasi gaseasca linistea. Un medic a indreptato la Centrul "Casa Marioarei". Aici ea se afla in siguranta si isi gaseste linistea de care are nevoie.
Natalia VASILACHI