Nr. 40 (19 mai 2005)

 Social

Rusia se razbuna
Din ziua 16 mai, Federatia Rusa a interzis importul fructelor si legumelor in stare proaspata din R. Moldova pe motiv ca "autoritatile moldovenesti din domeniu nu respecta normele ruse si internationale de livrare a productiei agricole"Continuare 

Tarani ai nimanui chemati la judecata
Nemtii au un deosebit respect pentru fermierii lor. Daca e vreo problema la o ferma, intreaga comunitate germana intra in alerta. Continuare 

Cronica de sector
O biata femeie alungata din casa si stransa intre peretii Procuraturii Continuare 

Rusia se razbuna

Din ziua 16 mai, Federatia Rusa a interzis importul fructelor si legumelor in stare proaspata din R. Moldova pe motiv ca "autoritatile moldovenesti din domeniu nu respecta normele ruse si internationale de livrare a productiei agricole". In opinia expertilor, interdictia poarta un caracter politic, fiind calificata drept o "blocada economica".

Serghei Dankvert, directorul Serviciului pentru control veterinar si fitosanitar din Rusia, a declarat pentru presa ca Rusia a recurs la acest pas, deoarece "in R. Moldova lipseste un control de apreciere a calitatii legumelor si fructelor, prin urmare, nu este exclus ca pe piata rusa sa fie exportate produse infectate cu diferite boli si daunatori periculosi".

Pe de alta parte, Andrei Kokosin, presedinte al Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile tarilor CSI si relatiilor cu compatriotii, a declarat pentru mass–media rusa ca "interzicerea importului in Rusia a produselor vegetale din Moldova este un raspuns dat Chisinaului pentru politica dusa in privinta Transnistriei. Pe parcurs, vor fi aplicate si alte masuri similare", a mai spus Kokosin.

Acum o luna oficialii rusi au interzis importul de carne si mezeluri din R. Moldova. In acest context, importatorii rusi au mentionat ca aceste masuri poarta un caracter politic, fiind alarmati de o posibila sistare si a livrarilor de vinuri. Potrivit datelor statistice, vinurile detin cea mai mare cota in exporturile moldovenesti in Rusia.

O blocada economica

In 1990 Constantin Putregai a fondat cooperativa agricola "Glia" in satul Pleseni, raionul Cantemir, fiind sigur ca exportul fructelor este un business profitabil si de perspectiva. Anual, fermierul din Pleseni vinde pe piata ruseasca circa 1500 de tone de mere, piersici, prune si struguri. Astazi, afacerea sa atarna de un fir de ata, deoarece daca Rusia isi va realiza planul, atunci antreprenorul risca sa dea faliment.

"Legumele din Moldova sunt mai putin apreciate de consumatorii straini, pe cand fructele aduc cei mai multi banisori. De altfel Federatia Rusa este unica tara de export pentru producatorii autohtoni. De ce? Pe piata din Ucraina si Romania nu prea avem ce cauta. Ucrainenii au produsele lor, iar romanii impun standarde europene. Dupa ce ne vom integra si noi in Europa, aceste standarde nu vor constitui pentru noi o problema. Actiunile Rusiei sunt demne de dispret. Rusii au stiut ca producatorii moldoveni nu au alternativa pentru export, de aceea au pornit o adevarata blocada economica. Argumentele pe care le–a inaintat nu sunt plauzibile. La noi exista servicii de carantina care duc un control strict, de aceea este exclus ca produsele agricole sa fie afectate de boli si daunatori", precizeaza Constantin Putregai.

Faliment pentru majoritatea producatorilor autohtoni

Ca si acest fermier, majoritatea antreprenorilor vor suporta pierderi materiale considerabile, deoarece, conform statisticilor, 80 la suta din cantitatea de fructe si legume sunt exportate doar in Rusia. Numai anul trecut, potrivit datelor Federatiei Nationale AGROinform, fermierii moldoveni au exportat circa 180 mii de tone de fructe si 9,6 mii tone de legume. De asemenea, veniturile de pe urma acestora au constituit — 963 mii de dolari, din comercializarea legumelor si 28 milioane de dolari de pe urma vanzarii fructelor.

Deocamdata oficialii de la Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare din R. Moldova refuza sa comenteze situatia creata, pe motiv ca inca nu au fost anuntati oficial despre interzicerea importului de produse agricole din Moldova pe piata ruseasca.

Am solicitat opinia mai multor experti in domeniu, pe care i–am rugat sa prognozeze care ar putea fi impactul economic al unei asemenea interdictii.

Alexandru Muravschi, expert in cadrul Programului de Asistenta pentru Fermierii Privati:

"Guvernantii trebuie sa initieze de urgenta negocieri cu Moscova pentru a solutiona acest conflict. Efectul nu–l vom simti imediat, ci abia peste o luna, cand fermierii vor incepe exportul. La vinuri nu cred ca vor pune interdictii, deoarece si rusii investesc in vinurile moldovenesti, iar cei mai mari importatori de vinuri din Moldova nu vor sa piarda banii. S–ar putea, insa, sa impuna unele restrictii — ridicarea accizelor, marirea taxelor vamale etc."

Vasile Marzenco, presedintele Federatiei Nationale a Fermierilor din Moldova:

"Este o aventura politica, care nu va dura mult timp. Trebuie sa fim optimisti. Nu vom pierde totul, dar va trebui sa ne reorientam mai rapid economia spre alte piete. Evident ca la inceput va fi mai greu, dar ne vom descurca. Nu trebuie sa o percepem ca pe o tragedie nationala, deoarece Rusia a demonstrat inca o data ca nu poate actiona diplomatic. Este o capcana politica, iar motivul invocat de ei nu este altceva decat o provocare. Niste politicieni intelepti nu vor "inventa" asa cauze."

Irina Codrean


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com