Nr. 40 (19 mai 2005)

 Divers

Am prins radacini in Moldova...
Nicole Sheets este o tanara din SUA care a venit in 2002 in Moldova sa predea limba engleza pe o perioada de doi ani. Continuare 

O viata de om, in cateva desene
Artistul Leonid Nedov si–a vernisat prima expozitie la 81 de ani Continuare 

O viata de om, in cateva desene

Leonid Nedov

Are 81 de ani (impliniti in aprilie), dar e la prima sa expozitie personala, desi sculpteaza si picteaza din copilarie. Se numeste Leonid Nedov si, in prima parte a lunii curente, a expus la Centrul de expozitii "Constantin Brancusi" din Chisinau.

Aceasta expozitie l–a ajutat sa iasa dintr–o stare de disperare, de deznadejde, cand totul parea fara sens pentru omul si artistul Leonid Nedov, din care cauza a si distrus numeroase lucrari de–ale sale.

S–a intamplat sa nu o poata expune cand a vrut. In GULAG, nici nu putea sa–si arate desenele, facute pe ascuns, ele fiind oglinda crudei realitati pe care o traia.

Este si autorul unor lucrari de sculptura de mici dimensiuni, multe dintre care au ajuns in colectia presedintilor si ministrilor mai multor state.

Atunci cand reporterul postului de radio "Europa Libera", Dumitru Crudu, i–a promis ajutorul in organizarea primei sale expozitii, Leonid Nedov si sotia sa nu au crezut vorbelor, dar iata ca visul de o viata al acestui om s–a implinit.

De bucurie ca poate sa–si expuna lucrarile (sculpturi de mici dimensiuni, precum si desene facute in anii, cand a fost detinut intr–un lagar sovietic, si care nu fusesera distruse anterior), nu a iesit din sala Centrului de expozitii "C. Brancusi" decat atunci cand aceasta se inchidea, seara.

E bolnav. A suportat o interventie chirurgicala si–mi spune ca poate vorbi doar datorita sucului de mere (are o sticluta cu suc de mere la indemana, din care bea cate o inghititura din cand in cand, ca sa putem continua discutia).

S–a nascut la Tiraspol, in aprilie 1924. Are stramosi bulgari. In anii 1941–1943, a fost inrolat in armata sovietica si a participat la luptele celui de–al doilea razboi mondial. In timpul razboiului, dar si dupa incheierea acestuia, mai ales cand a lucrat la o intreprindere de constructii din Tiraspol, precum si in cei opt ani cat a fost detinut in lagarele sovietice, descoperindu–i–se talentul de pictor si sculptor, a fost solicitat sa scrie lozinci, care sa indemne poporul sa lupte si sa munceasca pentru victoria socialismului, sa faca busturile mai–marilor tarii sovietelor (Lenin, Stalin etc.). Trecand peste absurdul situatiei, trebuie sa mentionam ca, fiind detinut, a ajuns pe "panoul de onoare" al "lagarului de corectie prin munca", pentru harnicia de care a dat dovada.

"Viza de resedinta" intr–un lagar

A fost arestat in 1957, fiind condamnat la 25 de ani de privatiune de libertate pentru "incalcarea regimului de pasapoarte", care "era o acuzatie grava in acele timpuri", afirma Leonid Nedov. "Mai precis, nu aveam viza de resedinta. Era dupa razboi. Venisem in Chisinau, cu gandul sa invat la scoala de arte plastice, dar am reusit sa invat aici doar o luna. Am stat cinci ani fara viza de resedinta. Fara aceasta nu puteam sa studiez, nu puteam nici sa lucrez. De aceea, am decis sa mi–o aplic singur, dar n–am reusit. Am tot ros fila de pasaport pana am facut o gaura. Am fost descoperit mai tarziu. Mi s–a intentat dosar penal. Din aceasta cauza, peste cativa ani, am si fost arestat, aici, in Chisinau", isi aminteste dl Nedov.

Din cei 25 de ani de condamnare, a executat opt ani (1957–1965). Dupa ce a trecut prin mai multe inchisori, a fost transferat in penitenciarul din Tiraspol, de unde a si fost eliberat, in vara lui 1965.

Desene contrarevolutionare, in "capul" lui Lenin

"In celula era un bust al lui Lenin, din ghips. Inauntru era gol, asa ca eu puteam sa–mi ascund desenele in acel bust. Nimeni nu s–a gandit sa–l "perchezitioneze" pe Lenin! Iar hartie luam din atelierul unde scriam lozinci din ordinul conducerii inchisorii", povesteste Nedov.

Fiecare dintre desenele lui Leonid Nedov are istoria sa. "In detentie, am facut vreo 100 de desene. Multe din ele, insa, s–au pierdut de–a lungul anilor", spune Leonid Nedov. Unele au fost distruse in timp, ele fiind pe hartie. Altele au fost vandute la o licitatie in Franta (un asa–zis binefacator i–a promis artistului ca–i va vinde lucrarile la o licitatie, iar banii ii va da autorului, dar, dupa cum afirma dl Nedov, acea persoana nu s–a tinut de cuvant — lucrarile au fost vandute, dar banii au ramas in buzunare straine). Cateva desene au fost distruse chiar de autorul lor atunci cand era lipsit de speranta.

Leonid Nedov a tinut sa deseneze si sa arate urmasilor sai atat chipurile sefului inchisorii, a gardienilor, a asistentelor medicale, cat si chipurile detinutilor, proveniti din diferite medii sociale.

"Aici l–am desenat pe un fost profesor, sef de studii, care a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Bustul lui Lenin nu incapuse pe usa scolii, iar acest profesor hotarase sa–l bage pe geam, legandu–i de gat o franghie si tragandu–l la etajul II. Pentru aceasta, a fost privat de libertate pe 10 ani. Am avut printre detinuti si un preot, care nu putea rezista in conditiile inchisorii, pentru ca era un intelectual, iar acestia nu pot rezista muncilor fizice si conditiilor grele de trai. Acel preot a fost trimis intr–un lagar din Siberia, la taiat padure... Intelectualii aveau un comportament aparte in lagar. Ei nu–si puteau imbranci vecinul, ca sa ia primii portia de mancare. Nu puteau sa–si prinda un loc mai aproape de calorifer, ca sa–si usuce hainele ude, dupa o zi de munca prin ploaie sau zapada. Ei nu puteau sa lupte pentru felia lor de paine, care le era luata de cei mai obraznici. In rezultat, umblau flamanzi, uzi si inghetati, si nu o duceau mult... Eu, totusi, am avut noroc ca nu am fost dus in Siberia, ci am stat in penitenciarul din Tiraspol", ne povesteste Leonid Nedov.

Corespondenta cu Soljenitin

In 1964, mama i–a adus in inchisoare lucrarea "O zi din viata lui Ivan Denisovici", a lui Alexandr Soljenitin. Datorita unui gardian mai putin vigilent, a putut sa o citeasca. Atunci i–a venit ideea de a–i trimite lui Soljenitin creatiile sale, cu gandul ca acestea ar putea ilustra cartile ilustrului disident. Dupa ce l–a citit pe Soljenitin, a facut doua sculpturi: "Mama" (lucrare confiscata de seful inchisorii) si "Detinutul" (sculptura distrusa de acelasi sef de inchisoare).

Soljenitin i–a raspuns ca unele lucrari isi vor gasi locul in cartile sale, ceea ce s–a si intamplat. Artistul plastic ne arata cele doua volume ale bine cunoscutei lucrari soljenitiene "Aripelag GULAG", unde sunt si cateva creatii semnate de Leonid Nedov.

Intr–o scrisoare de–a sa (care putea fi vazuta in cadrul expozitiei), Soljenitin ii scrie ca i–a placut lucrarea trimisa, dar chipul sculptat nu seamana, totusi, cu Ivan Denisovici. "Acela eram eu, nu Ivan Denisovici!", exclama L. Nedov.

In fata unui ansamblu sculptural, care ne aminteste de demonstratiile de odinioara, organizate in anii regimului sovietic la 1 mai sau 7 noiembrie, il intreb daca nu poarta pica celor care l–au dus in lagar, celor care nu i–au permis sa invete etc. Leonid Nedov imi spune: "Acesta este portretul timpului meu. Atunci mi–a fost dat sa traiesc si asa a fost sa fie…".

O lucrare singulara

De–a lungul vietii, Leonid Nedov a executat doar o singura lucrare in acuarela. In acuarela a fost pictat chipul sotiei sale. "Aceasta lucrare imi este foarte draga, pentru ca e imaginea sotiei mele, dar si pentru ca e unica lucrare pictata in acuarela. Din cauza conditiilor de viata, nu am avut posibilitatea sa fac mai multe lucrari de acest gen", declara artistul.

Leonid Nedov afirma ca a inventat o modalitate originala de a turna sculpturile sale. "Stiam cum se pot face lucrarile de metal in uzina, unde sunt cuptoare mari, dar in conditiile de atelier e altceva. M–am tot gandit si am experimentat ani in sir. Am cauzat si cateva incendii. Credeam ca niciodata nu voi putea topi metalul, sub presiune, in atelierul meu. Dar eu sunt tenace. Dupa vreo opt ani de experimente, am reusit sa construiesc cuptorul si sa fac sculputuri fine din metal, asa cum vroiam."

De remarcat ca, in prezent, desenele sale nu sunt facute pe hartie, pentru ca "hartia este un material perisabil", spune artistul plastic. "Eu am decis sa desenez pe placi de metal, care sunt acoperite cu un smalt alb. Pe acest smalt alb, se face desenul cu smalt de culoare neagra. Astfel, desenele mele vor avea o viata mai lunga", ne mai spune Leonid Nedov.

Cunoscut de toti presedintii Moldovei

Interlocutorul nostru afirma ca a facut lucrari pentru toti presedintii Moldovei, care, la randul lor, le daruiau altor presedinti de tara, din toate colturile lumii. Cantitativ, pe locul I, se afla busturile voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Vreo 30 de lucrari de sculptura, care–l reprezentau pe voievodul Stefan cel Mare si Sfant au fost achizitionate de ex–presedintele Mircea Snegur sau de catre ministrii Apararii ai R. Moldova. Artistul l–a sculptat si pe fostul primar de Chisinau, Serafim Urecheanu, pe mitropolitul Vladimir, pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin etc. "Mai am de lucrat la sculptura care o reprezinta pe Maria Biesu, in rolul Cio–Cio–San… Am inca multe planuri, multe lucrari incepute…", mai spune artistul plastic Leonid Nedov. Dar, acum, cand s–ar parea ca poate crea nestingherit, a ramas fara atelier, din cauza unor neintelegeri cu un vecin, care s–a facut stapan in atelierul sau, deoarece artistul nu a avut banii necesari pentru a–si privatiza, la timpul potrivit, atelierul in care a lucrat o viata.

Maria PRAPORSCIC, pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com