Alegerile parlamentare sau terminat, iarasi, cu victoria comunistilor. Analistii vor continua sa le studieze si sa caute aspectele lor relevante. Daca e sa ma refer la unele elemente electorale, as sublinia urmatoarele:
In prim planul campaniei sau aflat promisiunile electorale cu un pronuntat caracter socialeconomic. Partidele au promis salarii de circa 300 USD, pensii de 150 USD si locuri noi de munca de la 100 de mii pana la 300 de mii. Cat de realiste sunt promisiunile nu a spus nimeni, deoarece pentru politicieni a fost mai importanta captarea electoratului. Astfel, votanti din paturile defavorizate, fiind pusi la grea incercare sa aleaga intre promisiunile frumoase si pensia modesta, dar sigura, au ales pasarea din mana.
Era de asteptat ca problema transnistreana sa fie identificata si declarata ca fiind principala dificultate cu care se confrunta R. Moldova. Partidele sau intrecut in a propune solutii de reglementare. Sau produs discutii, cele mai multe cu efect declarativ. Smirnov sa implicat in campanie si, potrivit unor medii de informare, a indemnat electoratul transnistrean sa voteze cu anumiti concurenti electorali.
Principala surpriza a campaniei a fost schimbarea la fata a PCRM, care sa lansat in campanie cu lozinci aproape similare cu cele ale PPCD: integrare europeana, incriminarea Rusiei pentru nerespectarea termenului de retragere a armatei, condamnarea regimului Smirnov... Contextul regional in care au avut loc alegerile a fost unul deosebit, daca tinem cont de schimbarea puterii la Bucuresti si la Kiev. Dupa vizita lui Saakasvili la Chisinau se vorbeste despre posibilitatea constituirii unei axe ChisinauKievTbilisi in spatiul postsovietic, in opozitie Kremlinului, tendinta confirmata de apropiata reuniune GUUAM care se va desfasura in aprilie la Chisinau.
Atat guvernarea cat si opozitia au constientizat ca avem o puternica diaspora, atat in Est cat si in Vest, si ca tara supravietuieste datorita transferurilor banesti ale cetatenilor nostri aflati in strainatate. Tot ei, potrivit expertilor, vor completa golurile financiare si in urmatorii ani. Cine le va crea acestor oameni conditii de vot? Cine va legaliza votul electronic sau votul prin posta, recomandat de unii experti occidentali?
Alegerile din 2005 sau desfasurat in conformitate cu vechiul Cod Electoral. Siau lasat amprenta toate neajunsurile lui, remarcate si de misiunea OSCE. Rezultatele sondajelor si participarea slaba a electoratului la alegeri, doar 63%, arata ca partidele politice de la noi sunt considerate asemeni unor structuri obscure care, din 1994, de cand a fost introdus votul pe lista, au adus tara la dezastru. Se impune o modificare legislativa, prin care poporului trebuie sai fie redata puterea si controlul asupra institutiilor statului. Opinia mea este ca, sar putea ajunge la o formula de compromis, in care 50% dintre deputati sa fie alesi pe liste de partide si alti 50% in circumscriptii uninominale.
Comunistii siau redus cota de la 50%, in 2001, la 46% in 2005. Cauza principala a acestei diminuari fiind atacul frontal al Moscovei si Tiraspolului, in urma caruia o parte din electoratul PCRM a votat "PatriaRodina" si "Ravnopravie". In astfel de conditii, Voronin a reusit sa evite o catastrofa electorala. Cele aproape 10%, pierdute de comunisti de la alegatorii rusofoni au fost recuperate de la electoratul de centru, astfel, pentru acest partid, sporind, intrun fel, motivele de a se reorienta doctrinar si a deveni o formatiune moderna de stanga, integrata in Internationala Socialista.
BMD a luat peste ceea cei ofereau sondajele, avand o campanie electorala combativa, dar cu multe promisiuni sociale greu de onorat. Posibilitatea de a vota un presedinte comunist si de a guverna impreuna cu PCRM este exclusa de reprezentantii BMD. Ramane de vazut daca, pana la urma, aceasta decizie nu va fi aruncata la cos.
PPCD sia pastrat electoratul. Sperantele de a acumula mai multe voturi nu sau confirmat. Cauzele sunt diverse si merita a fi discutate. Momentul forte al campaniei PPCD a fost preluarea ideii "oranj".
Alegerile au fost un prilej de a vedea pe cine mizeaza Rusia si Occidentul. Scrutinul a limpezit definitiv acest aspect al problemei. Dupa declaratiile unor politicieni din BMD, potrivit carora ar accepta sa negocieze cu comunistii, sansele unor alegeri anticipate sau epuizat. Jocul dea alegerea presedintelui este deschis oricarui final si nu sunt excluse nici surprizele, deoarece votul este secret.
Roman MIHAES, politolog