R. Moldova e o casa de nebuni la poalele sudestice ale Europei, in care toti vorbesc si nimeni nu saude, nici pe sine si nici pe altii. Aceasta este prima impresie, pe care a putut so produca rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare2005, adica comportamentul electoratului (chiar daca admitem ca aceste rezultate au fost trucate). Cu tot regretul, dar convingerea ca R.Moldova se confrunta cu mari abateri de la normal, pe toata verticala, de sus in jos, o confirma luni, in conferinta de presa cu massmedia acreditata la alegeri, chiar Vladimir Voronin. Faptul ca Voronin, inca presedinte in exercitiu al R. Moldova, sa lansat in ruseste in fata presei straine, denatureaza, in primul rand, statutul lui de "sef de stat". Pe de alta parte, insa, aceastai deconspira naravurile si natura lui duplicitara. Iata de ce, o parte din reprezentantii massmedia au inclinat sa creada mai degraba, ca Voronin, pe carel aveau in fata, nu le vorbeste in calitate de presedinte, ci de primsecretar al partidului comunistilor din Moldova, atrofiat de vechi obisnuinte. Cu toata straduinta lui de asi manifesta optimismul postelectoral al unui "invingator", precum sa pretins in fata presei, Voronin arata descumpanit si descurajat.
Dincolo de impresia generala pe care a produso Voronin presei, este clar ca liderul comunistilor a trisat in fata massmediei, in special celei din Rusia, pentru a fi, ulterior, difuzat pe canalele ruse de radio si televiziune cu text "original" despre "comportamentul neadecvat al Rusiei in aceasta campanie electorala" si "amestecul ei in problemele interne" ale R. Moldova. Voronin a trucat si aici, ca si pe toata durata campaniei electorale, cand a improvizat, mana in mana ce serviciile ruse de specialitate, "arest de valuta" si de "tehnologi politici" veniti in sprijinul opozitiei, "renuntarea la observatorii din partea CSI", "returnarea vagoanelor cu contrarevolutionarii" din Rusia etc. Ar fi o mare naivitate sa se creada, cumva, ca Rusia nu mai are nevoie de Voronin. Ca nu numai de Voronin, dar, acest lucru a devenit clar din momentul inregistrarii concurentilor electorali. Constienta ca "scenariul ucrainean" este inoportun R.Moldova si vrand sa excluda riscurile, Moscova a mers pe o varianta mai verificata. Kremlinul sia propus pentru Chisinau o guvernare demonopolizata, preferand monopolismului politic al comunistilor o guvernare asociata, ceva de genul celei agrosocialisteinterfrontiste din perioada 19941998, care a fost mult mai usor de manipulat. Varianta ideala, in caz de reusita, ar fi fost "pastrarea" lui Voronin la guvernare, prin coalizarea postelectorala a comunistilor cu fortele revansarde proruse din "PatriaRodina". Scenariul, insa, a fost dejucat. Situatia care sa creat, in rezultatul votarii, este una noua, dar deloc neasteptata, sau neprevazuta. Conferinta de presa, sustinuta de Voronin chiar a doua zi dupa alegeri, dadea de inteles doua lucruri. Primul: Voronin este gata sa faca orice, pentru asi juca pana la capat rolul de "mare prooccidental" si tot atat de "mare razvratit" impotriva politicii ruse vizavi de Moldova. "Cursul proeuropean al R. Moldova este unul ireversibil", a declarat Voronin presei. Numai ca el nu a spus cum si cand ar fi posibil sa se intample aceasta. Vanator inrait, Voronin a apasat pur si simplu pe tragaci si a lasat spusa lui la discretia presei si a cititorilor ei. Spre deosebire, insa, de el, camaradul sau de partid, Vladimir Misin, sa dovedit a fi mai discret in aceasta privinta. In cadrul teledezbaterilor electorale de la "Moldova 1", insistand sa demonstreze oponentului de la PSDM ca PCRM a fost si ramane atasat de Rusia, Misin a spuso franc: "Politica noastra de integrare europeana nu contravine intereselor Rusiei, pentru ca noi ne vom integra in Europa o data cu Rusia si impreuna cu Rusia". Bravo Misin, curajos baiat. Si mult mai sincer decat Vladimir Nicolaevici.
Momentul doi, care a devenit clar din declaratiile postelectorale facute presei e ca Voronin va cauta sa gaseasca "aliati la guvernare" in mediul noii opozitii parlamentare anticomuniste. In timp ce Voronin declara presei ca "acest lucru este posibil", alti doi castigatori electorali BMD si PPCD declarau simultan in alte doua conferinte de presa ca nu vor accepta o guvernare a R. Moldova prin alianta cu comunistii. "Alegerile au fost fraudate si singura solutie de perspectiva europeana pentru R. Moldova sunt alegerile anticipate si accederea la guvernare a partidelor de orientare democratica". Da, opozitia sa orientat corect si prompt. Dar pe cat de mult va onora opozitia ceea ce a declarat?. Oricat de mult am incerca sa negam posibilele scenarii de fragmentare postelectorala a BMD (banuiala lui Iu. Rosca), oricum nu le putem exclude definitiv. Sa ne amintim ca la lansarea in alegeri a Blocului electoral "Moldova Democrata", D. Diacov, presedintele PDM, specifica pentru presa ca "nu este exclusa o coalitie a fortelor democratice in viitorul parlament. Mai mult decat atat, noi vom merge pe varianta unei coalitii largite", spunea Diacov, fara sa dea detalii. Riscurile dezintegrarii opozitiei pot veni, in egala masura, si din partea PPCD, asa cum au mai venit si in 2000.
In intentia de a pastra comunistii la guvernare, nu este exclusa "jertfirea" de catre Voronin a titulaturii partidului comunistilor. Mai ales ca el, inca pana la alegeri, sia facut publica aceasta intentie. In aceasta situatie, opozitia va ramane consecventa declaratiilor sale sau va accepta o "alianta largita" cu partidul socialist de "formatiune europeana", vorba lui Voronin?
Nicolae PRUTEANU