Marti a fost 8 martie, zi de sarbatoare pentru cetatenii Republicii Moldova. Spre seara acestei zile mai multi barbati au ajuns la dispensarul de dezalcoolizare, cateva femei au ajuns la medic cu traume, iar o mare parte au fost batute acasa, fara ca acestea sa faca apel la medic, la politie, la psiholog. O patrime din femeile Moldovei sustin ca au fost batute de barbati, iar la fiecare 15 secunde in lume este batuta o femeie.
Marti seara pe strada Dumitru Rascanu din Chisinau a fost iar galagie Iacob Greculov sia batut din nou sotia. Vecinii au batut la usa, au sunat la telefon, au strigat pe la geamuri sa no omoare. Abia peste doua ore Maria, nevasta batuta, a raspuns in soapta la apelul telefonic al vecinei: "Sunt vie, ma doare tare capul, dar el sa linistit deja". Potrivit vecinilor, Maria a suportat zeci sau sute de batai in cei 5 ani de cand sa casatorit cu Iacob si a trecut sa locuiasca in aceasta garsoniera. Ea nu sa adresat niciodata la politie sau la medic, caci are un baietel de 4 ani si se teme ca daca va cere divortul, nu va avea unde sa plece. Ea nu mai are pe nimeni si nici bani sa isi cumpere alta locuinta, de aceea sa deprins sa suporte bataile ca plata de cazare pentru ea si copilul ei.
La Spitalul Salvarii am fost informati ca pe 8 martie au venit femei batute. O biata doamna de 56 de ani a fost internata cu comotie cerebrala si trauma craniana, declarand ca a fost batuta de sot. Medicii sustin ca ziua de 8 martie nu sa deosebit prea tare de alte zile de odihna, in acest context, alcoolul si timpul liber fiind premise aproape obligatorii pentru aparitia cazurilor de violenta in familie. "Femeile batute sau cu diferite traume domestice solicita ajutorul nostru si in zilele obisnuite, si in cele deosebite, cum ar fi ziua de 8 martie", nea spus Boris Leonte, seful sectiei internare de la Salvare.
La biroul de presa al Ministerului de Interne am fost informati ca nu se tine evidenta speciala a violentei domestice, aceste cazuri nefiind reclamate prea des la politie.
Statistici cu privire la violenta domestica nu am gasit nici in cadrul altor organizatii care se ocupa de drepturile femeii sau de activitati antiviolenta. Exista un singur raport cu privire la violenta barbatilor asupra femeii in R. Moldova, efectuat de un grup de juristi in domeniul drepturilor omului din SUA. Potrivit standardelor actuale cu privire la drepturile omului, bataile cauzate femeilor de soti sau concubini sunt calificate ca traume fizice si psihice foarte serioase, care afecteaza profund drepturile femeilor. Potrivit avocatilor americani, violenta domestica a luat proportii deosebite la noi in ultimul deceniu, fiind cauzata de consumul sporit de alcool, somaj, saracie. Avocatii americani au stabilit ca femeile din Moldova se simt in general rusinate sa se adreseze cu aceasta problema la medic sau politist. Ei au mai stabilit ca din aceasta cauza foarte putini barbati cred ca pot fi pedepsiti pentru faptul ca isi bat sotiile si ca in Moldova nu exista servicii speciale care ar ajuta femeile sa depaseasca aceste situatii.
Recent, UNICEF a contribuit la deschiderea Centrului "Materna", la Chisinau, care adaposteste femeile insarcinate si cu nounascuti respinse de propriile familii. Vera Coptu, sefa de sectie la acest centru, nea spus ca aceste tinere mame au ajuns aici si pentru ca au fost batute. "Sunt orfane iesite din case de copii, deci sunt foarte sarace. Atunci cand au ajuns insarcinate, barbatii din preajma lor au inteles ca nu vor sa le intretina cu tot cu copil si unii leau batut ca sa piarda copilul sau ca sa nu spuna nimanui cine e tatal." nea declarat Vera Coptu, adaugand ca un om nu ar trebui sa loveasca niciodata o femeie insarcinata sau cu copil.
Potrivit unor estimari, prezentate de avocatul american Karen Lash, circa 25 la suta dintre femeile din Moldova sau declarat victime ale batailor din familie. Ea considera ca si politia nu detine parghii serioase pentru prevenirea batailor, in cazul in care un barbat, care isi bate sotia, poate fi pedepsit cu o amenda care saraceste familia si mai tare sau cu 30 de zile de arest, care infurie barbatul mai mult. Astfel incat la intoarcere nu se trece fara o noua bataie, care va determina femeia sa nu mai "caute dreptate".
Psihologul Lilia Gorceag a studiat timp de 10 ani problema femeilor batute de barbati timp de multi ani, facand stagii speciale in strainatate pentru consilierea victimelor si agresorilor. "Dupa felul in care barbatul descuie usa, deja simt ca azi ma bate" ia declarat recent o femeie cu trei copii psihologului Gorceag, care a incercat sa inteleaga ce ii determina pe barbati sa fie violenti.
"Barbatul violent nu poate fi identificat prin nivelul de studii, prin rasa sau marimea contului de la banca. Ba mai mult chiar, daca taranul din satul moldovenesc va fugari nevasta cu furca prin jurul casei, atunci barbatul cu studii va fi mai perfid, maltratando cu usa incuiata", sustine Lilia Gorceag. Potrivit ei, psihologii au stabilit, totusi, geneza violentei, si astfel caile de conciliere. Sa stabilit ca barbatii acumuleaza o energie negativa pe care nu stiu cum so gestioneze si la un moment, aceasta rabufneste prin violenta impotriva celor apropiati. "Barbatul violent acasa este un miel bland la serviciu sau in societate, iata de ce deseori femeile sunt considerate de vina ca acestia le agreseaza. In SUA, de exemplu, barbatii violenti nu sunt pedepsiti cu amenzi, care ar afecta intrun mod inadecvat bugetul familiei, ci sunt obligati sa plateasca consultatiile la psiholog. Acolo invata sa inteleaga cum se formeaza in ei ura si cum sa se elibereze de acest sentiment, fara sa se napusteasca cu pumnii la propria sotie.
Alina Radu