Nr. 31 (10 martie 2005)

 Politic

Regimul comunist din Moldova vrea sa controleze totul
Jurnalistul german Jan Pallokat a vizitat Moldova la sfarsitul lunii februarie, mergand si in Transnistria pentru efectuarea unor interviuri despre situatia din zona. Continuare 

Vantul schimbarii a ocolit Chisinaul
Printre observatorii straini, sositi la Chisinau in preajma zilei de 6 martie, au fost si cateva zeci de parlamentari romani, care au mers in diferite localitati pentru a observa procesul electoral. Continuare 

Regimul comunist din Moldova vrea sa controleze totul

Jurnalistul german Jan Pallokat a vizitat Moldova la sfarsitul lunii februarie, mergand si in Transnistria pentru efectuarea unor interviuri despre situatia din zona. Revenit acasa, el zice ca fost contactat de colaboratorii Ambasadei noastre de la Berlin si admonestat pentru ca a vizitat Transnistria "fara voie". Jurnalistul a ramas profund mirat de faptul ca regimul comunist din Moldova nu intelege rostul libertatii presei.

Jan Pallokat a calatorit mult, in virtutea profesiei sale de jurnalist, alegand deseori cele mai fierbinti puncte, pentru a informa publicul despre ceea ce il intereseaza mai mult. A decis sa vina in Moldova, datorita ultimelor stiri despre agravarea situatiei transnistrene. A facut totul ca sa ajunga in Transnistria, si a cautat cat mai multe opinii. Asa a ajuns sa ia interviu adjunctului Ministrului de Externe transnistrean, care l–a primit cu multa ingaduinta. In acelasi timp, solicitase un interviu Ministrului de Externe de la Chisinau, a trimis si un fax la acest minister, dar nu a primit nici un raspuns.

"Cand am ajuns inapoi in Germania, am primit un telefon de la o doamna care s–a prezentat ca fiind de la "Departamentul politic" al Ambasadei Moldovei la Berlin. Ea mi–a spus ca stie cu cine am vorbit la Tiraspol si cunoaste detalii din acest dialog. Dar a zis ca nu este sigura de faptul ca informatia pe care o detine ea despre acest interviu este foarte exacta, de aceea ar vrea sa o compare cu ceea ce am inregistrat eu, rugandu–ma sa–i trimit o copie a interviului. Mi–a cerut sa–i trimit aceste materiale, inainte de a fi publicate (!), lucru pe care l–am refuzat categoric. Apoi mi–a zis ca nu am avut permisiunea sa merg la Tiraspol. I–am raspuns ca in Germania noi nu trebuie sa intrebam pe nimeni cand mergem sa facem un interviu si cu atat mai mult nu dam materialele inregistrate spre verificare cuiva inainte de publicare, deoarece noi in Germania nu avem cenzura," — ne–a spus Jan. El s–a mai aratat indignat de faptul ca angajata Ambasadei i–a reprosat ca a fost obligat sa solicite un interviu Ministrului de Externe al Moldovei, in timp ce el solicitase demult acest interviu si nu a primit nici un fel de raspuns.

Am contactat Ambasada Moldovei la Berlin. Mihaela Manoli, responsabila de sectia politica la aceasta Ambasada, a confirmat ca a discutat cu jurnalistul Jan Pallokat. "Saptamana trecuta am avut intr–adevar o conversatie telefonica cu dl. Pallokat de la Info Radio Berlin, pentru a verifica autenticitatea stirii aparute in presa transnistreana privind interviul acordat acestui ziarist german de catre Iankovschii. Informatia pe care o detineti nu corespunde adevarului, pentru ca eu am solicitat copia textului interviului dupa difuzare, " — ne–a declarat angajata Ambasadei.

Este adevarat ca site–ul Ministerului de Externe al rmn a dat mare importanta solicitarii lui Jan Pallokat, plasand o stire insotita de o foto despre ceea ce a relatat functionarul transnistrean jurnalistului german. Tot acolo, sunt stiri despre interviurile realizate de Tomas Hortso, jurnalist danez, sau Kennet Sundstrem, jurnalist suedez, in Transnistria. Tot acolo, sunt prezentati reprezentantii Dumei Ruse Alksnis, Sibalkin, Benediktov, Kurioanovici in Transnistria. Oficialii rmn isi promoveaza imaginea prin intermediul oricarui oaspete strain venit in Transnistria.

Ministerul de Externe al Moldovei, se pare insa ca a reusit in acest caz sa isi faca antiimagine. Mai intai, nu a raspuns in nici un fel la solicitarile de interviu ale jurnalistului german Jan Pallokat (asa cum nu a mai raspuns la solicitarea de interviu din partea "Ziarului de Garda", pe care domnul ministru l–a promis personal exact cu doua luni in urma). Mai apoi, si–a permis sa ceara socoteala unui jurnalist strain, care spre deosebire de jurnalistii autohtoni cunoaste foarte bine continutul articolului 19 al Declaratiei Universale despre Drepturile Omului, in care scrie:

"Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat".

Jurnalistul german ne–a spus in final ca "regimul comunist in tara voastra este cam nervos si nerabdator sa controleze totul, chiar si pe un biet reporter din Germania, care nu are nici o putere sa influenteze lucrurile in Moldova," adaugand ca acuma nu mai stie daca vrea sa publice interviul facut in Transnistria, dar ii pare totusi bine ca a vizitat Moldova, unde a intalnit multi oameni prietenosi. "Ma gandesc ca poate pentru o tara in tranzitie este normal ca unii sa simta mai bine libertatea de expresie, iar altii sa o asimileze mai greu", a mai adaugat Jan Pallokat, cu referinta la angajatii Ambasadei Moldovei la Berlin condusa de diplomatul Igor Corman, care s–a aratat deseori interesat de imaginea Moldovei in tarile Uniunii Europene, problema despre care a prezentat si un raport oficial, si pe care l–a prezentat in cadrul conferintei internationale "Calea Moldovei spre Uniunea Europeana", cale atat de ravnita de actualul regim de la Chisinau.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com