Observatori locali si internationali, reprezentanti ai partidelor de opozitie sesizeaza tot mai frecvent numeroase fraude comise de partidul de guvernamant in actuala campanie electorala, fraude care, inevitabil, se vor reflecta asupra rezultatelor alegerilor. Ce ar trebui sa intreprinda societatea civila si formatiunile de opozitie, in conditiile in care campania electorala este una frauduloasa?
Alexandru Mosanu:
Alegerile parlamentare din 2005 sunt fraudate incepand cu 2001, adica odata cu instalarea comunistilor la guvernare. Ei siau subordonat in totalitate massmedia de stat si, partial, cea privata. In asemenea conditii este greu sa vorbim despre alegeri libere si corecte. Opozitia este defavorizata prin limitarea accesului ei la televiziune, aceasta fiind sursa principala de informare a populatiei, mai ales a celei de la sate. Opozitia ar trebui sa polemizeze mai putin in interiorul sau si sa lupte mai energic impotriva dusmanului comun. Si societatea civila ar trebui sa inteleaga mai clar pericolele care ne pasc. Din pacate, populatia, care e mai putin initiata din punct de vedere politic, este pusa in situatia de a alege intre cativa agenti electorali, acordandusi votul, fara voia lor, comunistilor.
Daca tot ne referim la exemplul Ucrainei si al Romaniei, nu ar trebui sa ne limitam doar la a purta cravate si fulare oranj. Cu logica ce ne este proprie de a ajunge fiecare lider, distrugand formatiuni si lideri de aceleasi opinii vom avea nevoie de multi ani pentru ai inlatura de la putere pe cei care ne conduc astazi.
Nicolae Dabija, scriitor:
Alegerile au fost deja fraudate, dar nu cred ca au fost si pierdute, pentru ca cei cu painea si cutitul, adica Guvernul si CEC, vor falsifica rezultatele, dar nu vor putea face imposibilul: sa ne convinga si pe noi, cei care am fost tracasati de putere in ultimii patru ani, sai votam la 6 martie. Vom putea impiedica acest partid sasi legifereze frauda in masura in care vom convinge electoratul sa voteze contra Fraudei.
Anatol Petrenco, doctor habilitat in istorie, presedintele Asociatiei Istoricilor din R. Moldova:
Unul dintre aspectele care confirma fraudarea alegerilor este arestarea neintemeiata a unor lucratori ai Primariei municipiului Chisinau si invinuirile de coruptie aduse lui Urecheanu de propaganda comunista. Or, intrun stat de drept, numai o justitie libera isi spune cuvantul si doar dupa aceea puterea poate acuza public. Ce ar trebui sa facem, in actualele conditii? Sa revendicam insistent crearea unor conditii egale pentru toti concurentii electorali, in massmedia, in activitatile de pe teren, in libertatea de expresie. O alta actiune oportuna ar fi coalizarea fortelor de opozitie si luarea sub control strict a faradelegilor comise de comunisti in campania electorala, mediatizarea acestor fraude si transformarea lor in argumente impotriva comunismului. Este importanta demascarea acestora in fata observatorilor straini.
Arcadie Suceveanu, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor:
O astfel de situatie era, intrun fel, previzibila. De mult trebuia sa intram in alerta si sa vedem ce avem de facut. O campanie electorala ar trebui sa se desfasoare in conditii legale, fara excese. Atunci cand se va ajunge la concluzia ca scrutinul este fraudat, va trebui sa urmam exemplul Ucrainei. Poate, deocamdata, populatia nu este gata pentru acest pas, dar intelectualitatea, fortele democratice ar trebui sa scoata lumea in strada. Sa continuam cu convingere si cu spirit de demnitate campania electorala. Sar putea ca drumul nostru spre Europa sa treaca prin centrul Chisinaului.
Sondaj de A.G.