Nr. 24 (20 ianuarie 2005)

 Editorial

Din prizonierat
de Alina Radu

autor
"Nu semnati pentru Ivantoc, ca asa rupeti voturile si le dati la comunisti!" - strigau, ieri, niste oameni la multimea care se adunase sa semneze pe listele de subscriptie. "De ce nu ne trimiteti liste suplimentare?! Tot mai multa lume vrea sa semneze, dar nu mai avem formulare!" - cu acest mesaj suna lumea de la Causeni, Ungheni si din satele din stanga Nistrului.

Privesc listele partidelor inregistrate. Toate (cu exceptia PCRM) spera sa ia cat mai multe voturi de la comunisti. Pentru ca un partid sa ia voturi de la comunistii compromisi de stalinism, leninism, ateism, deportari si dictatura, trebuie sa aiba pe liste cat mai multi patrioti si oameni altruisti. Priviti patriotii din listele inregistrate la CEC. Sunt putini, diluati si rarefiati cu oameni compromisi, intamplatori, fara coloana vertebrala, cu simtul acut al proprietatii si situatiei personale. "Locatarii listelor" nu se inghesuie prea tare ca sa faca loc unui patriot care va da pondere si va conferi magnetism pentru ceilalti patrioti, combatanti, pentru rudele acestora, pentru locuitorii satelor de pe Nistru, pentru toti cei care vor ca diferendul transnistrean sa fie solutionat. Dar listele sunt deja completate si inregistrate, iar oamenii vazuti in ele sunt foarte ocupati, caci au de convins lumea sa nu voteze pentru comunisti.

Nici unul dintre membrii grupului Ilascu nu a candidat in parlamentarele din 2001, caci nimeni nu i-a invitat pe liste, iar ei nu au pretins sa mearga in calitate de independenti. Altii au facut-o, altii au rupt voturile, fara sa le poata acumula. Oricum, nici formatiunile care au intrat in Parlament, nici independentii care au ramas afara nu au dat prioritate solutionarii diferendului transnistrean. De la 2001 incoace, la Consiliul Europei au fost depuse zeci de motiuni cu privire la situatia detinutilor politici de la Tiraspol, a scolilor din Transnistria, la implicarea Ucrainei in afacerile ilegale ale liderilor autoproclamati din rmn, la armamentul rusesc in aceasta zona, dar nici una din ele n-u fost depusa la initiativa parlamentarilor moldoveni aflati la CEDO, iar deputatii comunisti care merg cu regularitate la Strasbourg au refuzat intotdeauna sa le semneze. Toate aceste motiuni au fost depuse de fostul detinut politic Ilie Ilascu, pentru care s-a gasit loc pe listele electorale ale unei formatiuni din Romania si pe listele parlamentarilor Consiliului Europei, doar astfel fostul detinut ajungand liber.

Acum Andrei Ivantoc intentioneaza sa candideze pentru parlamentarele din Moldova. Loc pe listele partidelor deja nu mai este. Pentru ca a luptat in razboiul de pe Nistru, pentru ca a fost schingiuit in subsolurile Statului Major al Armatei a 14-a, pentru ca a fost acuzat si condamnat pentru romanism, pentru ca sta de 13 ani la inchisoare, pentru ca e detinut politic pentru care Moldova nu a putut face nimic, - Andrei Ivantoc nu poate fi acuzat ca rupe voturi pentru comunisti. El vrea doar ca tara pentru care a luptat sa fie libera, impreuna cu el.

Pentru ca la Opaci, oamenii completeaza cu bucurie listele de subscriptie pentru consateanul lor Andrei Ivantoc, pentru ca la Ungheni, Causeni, Dubasari, Calarasi sau Ialoveni tot mai multi sunt cei care se gandesc la soarta detinutilor politici, pentru ca prin biserici, universitati, spitale tot mai multe persoane sustin prizonierii unui razboi ce continua, pentru ca intreaga Moldova este prizoniera Moscovei si a comunismului, - noi pledam pentru eliberarea din prizonierat. Privim in continuare listele si stam de Garda.



 
 Investigatii

Guvernul favorizeaza presa propriului partid

imagine
Guvernul a dispus abonarea din contul statului a mii de exemplare ale ziarului "Comunistul", fapt pentru care au fost cheltuiti zeci de mii de lei. Expertii considera ca e vorba de incalcarea Constitutiei si a libertatii presei si de delapidari din fondurile publice.

O noua directiva a fost emisa si distribuita prin toate ministerele, care vizeaza abonarea tuturor institutiilor din R. Moldova la ziare si reviste. Fiecare minister a emis directive in care scrie (pastram stilistica): "Intru executarea indicatiilor Guvernului Republicii Moldova, sefii directiilor Generale, directiilor si sectiilor principale ale ministerelor vor intreprinde masuri privind abonarea institutiilor, organizatiilor si societatilor pe actiuni cu capital preponderent de stat la ziare, conform anexei, si in termen de zece zile vor raporta despre indeplinirea indicatiilor in cauza".

Continuare


Politic
Decizia lui Andrei Ivantoc a facut inconjurul lumii

Vestea ca Andrei Ivantoc va candida pentru alegerile parlamentare in calitate de independent a facut inconjurul lumii.

"Detinutul politic de la Tiraspol, Andrei Ivantoc, intentioneaza sa participe in campania electorala parlamentara in calitate de candidat independent, fiind reprezentat la Chisinau de sotia sa, Eudochia, sprijinita de redactia unei publicatii independente. El isi doreste sa se afle printre deputatii viitoarei legislaturi, pentru a le aminti zilnic despre problema transnistreana", a scris zilele trecute agentia Reporter.md.

Site-ul azi.md, postul de radio "Europa Libera" au prezentat de asemenea acest subiect, remarcand declaratia lui Andrei ca intentioneaza sa devina parlamentar pentru a readuce in atentie problema transnistreana. Cateva ziare, agentii si posturi de radio din Romania au preluat acelasi subiect, dar cea mai multa atentie se pare ca a fost acordata acestei teme de catre ziarele si agentiile on-line din Federatia Rusa if.vlasti.net, www.rian.ru si altele.

Nici agentia de presa "Olvia press" a lui Igor Smirnov nu a ignorat subiectul.

"Ivantoc este reprezentat de sotia sa Eudochia, care este sustinuta de publicatia romaneasca Ziarul de Garda. Ivantoc spera ca daca va primi mandat de deputat, autoritatile transnistrene vor fi nevoite sa il elibereze. Se spune ca teroristul vrea sa devina parlamentar ca sa aminteasca in permanenta despre problema transnistreana." Aceasta agentie aminteste cititorilor ca Andrei Ivantoc, membru al grupului Ilascu, a fost condamnat la 15 ani de detentie, fiind calificat ca "executor direct al serviciilor speciale ale Moldovei".

Potrivit agentiei "Romanian Global News" CEDO a decis tocmai in iulie 2004 punerea imediata in libertate a celor doi membri ai grupului Ilascu, incarcerati inca la Tiraspol: Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa," decizie care nu a fost indeplinita pana azi.

Consiliul Mondial Roman a lansat de mai multe luni o Campanie nationala si internationala in apararea si sustinerea romanilor din Transnistria, inserand si un demers civic prin care solicita respectarea drepturilor omului si eliberarea celor doi patrioti din inchisoarea de la Tiraspol.

Senatorul roman Ilie Ilascu, camaradul de arme al lui Andrei Ivantoc si Tudor Popa, ne-a declarat ieri ca va reveni saptamana viitoare la CE cu solicitarea de a examina neindeplinirea integrala a motiunii depuse la 15 octombrie 2004, cu nr.10327, semnata de parlamentari din Romania, Moldova, Georgia, Marea Britanie, Turcia, Azerbaijan, in care se mentioneaza ca decizia Marii Camere nu a fost executata in termeni legali.

Alina Radu


Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com