Nr. 21 (16 decembrie 2004)

 Politic

Isteria integrata a comunistilor
In ultimii ani, de cand comunistii au cucerit prin inselaciune si fatarnicie puterea de stat, ei au dus o politica distructiva in domeniul studierii Istoriei romanilor; s–au declarat dusmani de moarte a tot ce este romanesc, au desfasurat o campanie furibunda impotriva Romaniei si, in special, impotriva studierii Istoriei romanilor. Continuare 

«La al 5–lea congres, Voronin reales»
Sambata, 11 decembrie, centrul Chisinaului semana cu un azil pentru batrani insingurati si, deci, nefericiti. Continuare 

ROMANIA A ALES
Duminica, 12 decembrie, Romania si–a ales presedintele. Cu un rezultat de 51, 7%, cursa pentru Cotroceni a fost castigata de candidatul Aliantei PNL–PD, Traian Basescu, actualul primar al Burestiului. Continuare 

ROMANIA A ALES

Duminica, 12 decembrie, Romania si–a ales presedintele. Cu un rezultat de 51, 7%, cursa pentru Cotroceni a fost castigata de candidatul Aliantei PNL–PD, Traian Basescu, actualul primar al Burestiului. Contracandidatul sau, premierul Adrian Nastase, a luat doar 48%, astfel fiind in dezavantaj. Clasa politica din Romania si din intreaga lume a ramas mirata de alegerea facuta de Romania. De ce a pierdut Adrian Nastase si ce va insemna, pentru R. Moldova, venirea lui Basescu la functia de presedinte al Romaniei? Aceste intrebari le–am adresat mai multor politicieni si lideri de opinie de la noi.

Valeriu Cosarciuc, deputat AMN:
De ce a pierdut Nastase? Fiindca duminica, 12 decembrie, la ora 21.00, in Romania a cazut comunismul. Este cea mai importanta victorie a Romaniei de la '89 incoace.

Petru Bogatu, analist politic:
Pentru ca Romania a dorit o guvernare de centru–dreapta si majoritatea si–a dorit schimbarea. Castigul lui Basescu este un rezultat logic, pentru ca Romania are nevoie de aceasta schimbare ca sa impulsioneze aderarea la UE. In ultima instanta, Nastase a pierdut, pentru ca Basescu a fost mai bun.

Constantin Tanase, director "Timpul de dimineata":

Pentru ca a castigat Basescu.

Val Butnaru, director "Jurnal de Chisinau":
Nu fac nici un comentariu. Ceea ce am scris la mine in ziar, a fost o opinie despre o emisiune televizata.

Oazu Nantoi, presedintele PSD:
Relatiile Romania–R. Moldova tin de calitatea guvernarii de la Chisinau, nu de faptul cine va conduce Romania. Ramane de vazut in ce masura declaratiile proeuropene ale actualei conduceri a R. Moldova vor fi transformate intr–o politica de colaborare transfrontaliera in conformitate cu standardele UE.

Dumitru Diacov, presedintele PD:
Relatiile cu Bucurestiul vor depinde, in mare masura, de rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare din R. Moldova. Speram ca aceste relatii vor fi bune.

Serafim Urechean, primar general al Chisinaului:
Indiferent cine va fi presedinte al Romaniei, relatiile R. Moldova cu Romania vor fi nu numai bune, dar si fratesti, asa cum trebuie sa fie intre doi vecini civilizati, intre doua state, care au aceeasi origine.

Mircea Snegur, ex–presedintele R. Moldova:
Intre Romania si R. Moldova trebuie sa existe relatii de parteneriat, relatii dintre doua tari, in care traieste unul si acelasi popor.

Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Reformei:
Puterea de la Chisinau are o politica antinationala, antiromaneasca. Daca Voronin este suparat pe Iliescu, acum el are posibilitatea sa schimbe politica fata de Romania, sa treaca la relatii normale. Speram ca Voronin va profita de acest moment.

Vitalia Pavlicenco, analist politic:
Personal, am avut emotii puternice cand Theodor Stolojan s–a retras din cursa — eram la un seminar in Bucuresti, impreuna cu femeile liberale din Romania. Sincera fiind, nu am fost total sigura de victoria lui Traian Basescu. Candidatul Aliantei pentru Dreptate si Adevar (D.A.) a castigat, insa, datorita mai multor factori — a avut un mesaj simplu, spectaculos si cu substanta; a vorbit pe intelesul tuturor oamenilor, desi a fost votat, majoritar, de intelectuali, de oraseni si de clasa de mijloc; le–a vorbit alegatorilor sincer, iar acestia prind falsul; a raspuns asteptarilor lor de schimbare; a beneficiat de o culoare portocalie (a revolutiei liberale din Ucraina); a fost transant dupa primul tur de scrutin, cand i–a bagat putin in sperieti pe membrii BEC–ului, cerand o atitudine responsabila in numararea voturilor; au fost si alti factori ce l–au favorizat. In ceea ce–l priveste pe Adrian Nastase, care a facut foarte mult pentru Romania, care nu a uitat R. Moldova, el a pierdut la o diferenta destul de mica. Noi trebuie sa mergem, impreuna cu Romania, spre Europa si indemn atat partidele ce vor fi la conducere, cat si partidele din Opozitie, sa nu uite de acest lucru, sa nu uite de noi.

P.S. Redactia "Ziarului de Garda" adreseaza sincere felicitari dnei Vitalia Pavlicenco in legatura cu faptul ca Statul Roman a decorat–o, recent, cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Comandor.

I.R.


Ziarul de Garda
Site-ul zdg.md nu contine toate articolele si imaginile tiparite in acest numar.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com