Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) anunță opinia publică că a încheiat cu succes acțiunea de colectare a semnăturilor în favoarea inițierii Referendumului republican pentru modificarea Constituției, colectând peste 224 176 de semnături. Acest număr de semnături, pornind de la norma constituțională, ar fi suficient pentru inițierea referendumului.
23 februarie 2008. La Chișinău, 5000 de cetățeni s-au pronunțat în favoarea inițierii Referendumului constituțional |
Amintim că inițiativa modificării Constituției privind modul de alegere a șefului statului și de formare a Parlamentului a fost lansată de PLDM, iar la 23 februarie 2008, Adunarea cetățenilor la care au participat peste 5000 de oameni, a aprobat această inițiativă, alegând un Grup de inițiativă pentru inițierea Referendumului republican privind modificarea Constituției.
Pe 24 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, președintele PLDM, Vladimir filat, a declarat că, pe parcursul întregii campanii de colectare a semnăturilor, autoritățile au exercitat presiuni constante asupra membrilor Grupului de inițiativă. Au existat mai multe cazuri de intimidare și chiar de agresare fizică a membrilor Grupului de inițiativă. Unii primari, reprezentanți ai PCRM, PD și PPCD, invocînd indicațiile date de conducerea formațiunilor respective, au refuzat să autentifice listele de subscripție pentru inițierea Referendumului.
Potrivit liderilor PLDM, în plină campanie de colectare a semnăturilor pentru inițierea Referendumului, guvernarea comunistă a declanșat o amplă acțiune de intimidare și persecutare pe criterii politice a membrilor PLDM. Mii de oameni din toate raioanele, fiind solicitați să dea explicații de ce au aderat la partid. Acțiunile procuraturii și ale poliției au avut drept scop intimidarea cetățenilor, fapt ce a influențat negativ procesul de colectare a semnăturilor.
La 21 iunie, în urma unei adresări oficiale a PLDM, CEC a oferit un răspuns din care a devenit clar că regimul comunist este pregătit să utilizeze toate posibilitățile sistemului pentru a împiedica cetățenii
PLDM a decis că, «în condițiile în care obstacolele create de guvernare vor lipsi acțiunea noastră de finalitate juridică, iar represaliile politice împotriva semnatarilor devin iminente», să nu depună listele cu semnături la CEC, plasând astfel interesul și securitatea cetățenilor mai presus decât interesele politice proprii.
Inițiatorii referendumului susțin că modificarea Constituției rămâne prioritară în efortul de reconstrucție a R. Moldova și transformarea ei