Moto:
«Nu știm unde e scrisoarea. Cine să știe unde
e scrisoarea aia?»
Ministrul Culturii, Artur Cozma
Așteptarea răspunsului la scrisoarea adresată de către Ziarul de Gardă Ministerului Culturii cu aproape un an în urmă continuă. Acum două săptămâni, în cadrul unei întrevederi a Președintelui Voronin cu presa,
În continuare, am solicitat opinia ministrului Cozma la această declarație a președintelui.
«Trebuie să percepeți glumele președintelui în mod normal. Glumele pe care le faceți dvs. lumea le înțelege. De ce glumele președintelui nu ar fi înțelese corect? A fost aluzia la o scrisoare. Nu știm unde e scrisoarea. Cine să știe unde e scrisoarea aia?» acesta a fost răspunsul unui ministru întreținut din banii publici despre o scrisoare în care solicitam informații cu privire la utilizarea a sute de mii de lei din bugetul de stat în afara prevederilor legii.
Scrisoarea a fost trimisă la acest Minister la solicitarea reporterului Victor Gotișan, care a făcut o investigație jurnalistică în baza unui proiect finanțat de Academia pentru Dezvoltare Educațională (AED). Acest proiect, desfășurat anul trecut, a avut drept scop abilitarea tinerilor jurnaliști de a scrie articole de investigație pe teme de corupție. Întrebările lui Victor adresate Ministerului Culturii, ca instituție publică, au rămas fără răspuns, au fost luate în «glumă».
Una dintre acuzele principale aduse de către tinerii jurnaliști pe durata cursului finanțat de AED sună astfel: răspunsuri formale, insuficiente sau absente din partea autorităților de stat atunci când e vorba de cazuri de corupție.
Menționăm că acest training jurnalistic a fost parte a activităților prevăzute în Programul Preliminar de Țară finanțat de Corporația «Provocările Mileniului» și semnat de conducerea Guvernului de la Chișinău. În acest document, care are 60 de pagini, există un capitol special intitulat «Consolidarea capacităților societății civile și massmedia», care începe în felul următor: «Corupția nu poate fi eliminată doar prin efortul Guvernului. Organizațiile
neguvernamentale
Putem spune oare că Guvernul ignoră acest capitol al angajamentului semnat față de Corporația «Provocările Mileniului» sau nu?
«Ministerul Economiei și Comerțului a examinat solicitarea dvs. Guvernul R. Moldova este în contact permanent cu autoritățile europene privind furnizarea și schimbul de informații necesare pentru găsirea unor soluții optime în cazul disputelor economice.»
«Asigurarea condițiilor decente de trai (cazare, echipare, alimentare, asigurare medicală) a militarilor în termen ai Armatei Naționale a fost și rămâne una din prioritățile Ministerului Apărării și care se ține la control permanent.»
Răspunsurile la scrisorile jurnaliștilor vin, ministerele răspund în termeni juridici corecți, dar esența acestor răspunsuri aduce a propagandă, pe care e greu să o publici fără remarca «pp». Pentru că întrebările adresate funcționarilor de stat au un format special, conținând cele 5 întrebări caracteristice presei: cine, ce, cum, cât, de ce? Adică cine cheltuie banii publici, pe ce, cum ocolește prevederile legii, cât cheltuie, de ce rămâne nepedepsit? Dacă am primi răspunsuri în plicuri cu sigla Guvernului, în care
Ieri pe la ora 13.30, când focul verii topea asfaltul incandescent
dintre Casa Presei și Guvern, la ușă
Alina Radu