Nr. 18 (25 noiembrie 2004)

 Social

«Pastorul» moldovenilor a revenit din Israel
Zilele trecute, presedintele R. Moldova a vizitat Israelul. Timp de cateva saptamani, presa israeliana a prezentat cazurile mai multor moldoveni nenorociti in aceasta tara. Continuare 

Mrejele norocului
Ani in sir, in incinta Garii Auto din Chisinau "activeaza" un grup de escroci care dobandesc sume mari din banii castigati cu greu de cetatenii din zonele rurale. Continuare 

Romanii de pretutindeni protejati de Tara
Maria Tudose ne intreaba ce presupune Proiectul de Lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, adoptat, in sedinta Guvernului din 21 octombrie 2004. Continuare 

Mrejele norocului

Ani in sir, in incinta Garii Auto din Chisinau "activeaza" un grup de escroci care dobandesc sume mari din banii castigati cu greu de cetatenii din zonele rurale. Locul infractiunii este ales cu exactitate, caci doar oamenii din satele Moldovei, pasageri frecventi prin Gara Auto, mai pot crede intr–un castig rapid si enorm. Or, locuitorii urbei nu mai funt receptivi la mesajele escrocilor.

"Jucatorii" sustin ca ii ajuta pe oameni sa–si incerce norocul, fara a folosi vreo smecherie. Deviza acestora este de a gasi "o mana norocoasa" si "o minte proasta". Sunt utilizate in joc o masa portabila, doua placute cu numere si cinci zaruri. "Jucatorii" activeaza in numar de circa noua persoane, fiecare indeplinind un anumit rol. Jocul este dirijat de o moderatoare buna de gura si talentata in a zapaci mintile. Doua–trei persoane participa in calitate de spectatori sau posibili participanti. Acestia "agata" persoane din afara, numindu–le "maini norocoase". De obicei, fetele inghit mai usor nada, mai receptive la "complimente".

Aflandu–ma un timp in preajma escrocilor, m–am putut convinge cat de usor si cat de repede este prostit un om. La "scenariu" participa doua persoane din interiorul grupului criminal si persoana–victima. Punand in joc 25 de lei, victima cade in mrejele escrocilor, dar intelege acest lucru abia atunci cand descopera ca pe placuta sa nu exista numere care ar coincide cu cele de pe zarurile aruncate la intamplare.

Oricat ar parea de straniu, partenerul victimei este mereu castigator. Pentru a–si recupera banii, victima este obligata sa dea niste bani, si tot asa pana ramane lefter. Iar daca cineva incearca cu forta sa–si recupereze pierderea, in joc intra cei cinci bodyguarzi, prezenti negresit la farsa.

Am incercat sa aflam cum de se intampla ca nimeni nu contracareaza activitatea ilicita a acestor escroci. Politia din cadrul Garii Auto nu este de mare ajutor, fiind, potrivit unor surse confidentiale, indirect implicata in acordarea "suportului" necesar gruparilor respective. Surse din cadrul Comisariatului de Politie Centru ne–au declarat ca impotriva unor astfel de activitati se intreprind "masuri corespunzatoare", de obicei, insa, "jucatorii" se eschiveaza de la pedeapsa. Ei recunosc ca sunt prea putine cazurile in care se intenteaza dosare penale, chiar daca sumele estorcate sunt foarte mari. Mai frecvent sunt intentate dosare administrative. Singurul temei pentru a–i pedepsi se contine in art. 171 din Codul cu privire la contraventiile administrative, in care organizarea jocurilor de noroc pe bani, pe obiecte si pe alte valori, cu incalcarea regulilor prevazute de legislatie, atrage dupa sine aplicarea unei amenzi in marime de pana la 15 salarii minime sau confiscarea atributelor ce constituie obiectul contraventiei. In conformitate cu art. 190 al Codului Penal, escrocheria, adica dobandirea ilicita a bunurilor altei persoane prin inselaciune sau abuz de incredere, se pedepseste cu amenda in marime de la 200–500 unitati conventionale sau cu munca neremunerata in folosul comunitatii (120– 240 de ore) sau cu inchisoare de pana la 3 ani. Acelasi gen de infractiune, savarsita repetat de doua sau mai multe persoane, se pedepseste cu amenda in marime de 500–1000 unitati conventionale. Aceeasi lege mai prevede si pedeapsa cu privatiune de libertate pe un termen de 3–7 ani. Asta in timp ce, solicitat de Ziarul de Garda, Dimitrie Drebut, reprezentantul administratiei Garii Auto, ne–a declarat ca in R. Moldova nu ar exista legi in temeiul carora ar putea fi pedepsiti "jucatorii". Drebut ne–a mai declarat ca "administratia Garii nu are temei sa–i alunge pe escroci din zona sa", facand trimitere la activitatea ineficienta a politiei.

Raisa CUCTA,
pentru Ziarul de Garda


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com